Ожеледиця: усі загрози та як від них вберегтися

Ожеледиця: усі загрози та як від них вберегтися

Ожеледиця виникає тоді, коли на поверхні землі температура близька або дещо нижча нуля, а у верхніх шарах атмосфери, де утворюються хмари, значно тепліше. В результаті на землю випадає дощ, і вода тонким шаром розтікається по поверхні та відразу замерзає. Коли на дорогах з’являється ожеледь, людямпотрібно бути особливо уважними при переміщенні, оскільки збільшується можливість отримання травм.Тому варто подуматипро те, як поводитися під час ожеледиці, щоб не потрапити до травмпункту.

 Для зменшення травматизму під час пересування в ожеледицю медики рекомендують дотримуватись наступних правил:

  • Коли на вулиці слизько, в першу чергу треба подбати про підходяще взуття. Носіть тільки зручне несклизьське взуття. Взуття зі стійким каблуком (не вище 3-4 см), широкою носовою частиною, товстою підошвою з чітким рельєфом - чим він більший, тим менше доведеться ковзати, а це те, що потрібно.
  • Шанси отримати травму при швидкій ходьбі різко зростають, тому візьміть за правило виходити з дому раніше, щоб йти повільно, не поспішаючи. Намагайтеся йти, трохи нахилившись вперед. Не тримайте руки в кишенях і не майте багато сумок - рукам потрібна свобода рухів, щоб при необхідності ви змогли швидко відновити рівновагу.
  • Врахуйте, що в сутінках легко послизнутися навіть на рівному місці, не кажучи вже про крижаний тротуар.
  • Відмовтеся від сумок на довгих ручках, звисаючих через плече, носіть сумки в обох руках, рівномірно розподіляючи вагу на праву і ліву руки.
  • Літнім людям під час ожеледиці не слід виходити з дому без палички або тростини з гострим наконечником (можна взяти звичайну лижну палицю).
  • Якщо ви носите довге пальто або шубу, обов'язково піднімайте поли одягу, коли виходите з транспорту або спускаєтеся по сходах
  • Не біжіть навздогін минає автобуса або маршрутки, ви можете посковзнутися і впасти.

 

Відео дня

 

Якщо відчули, що падіння не уникнути, спробуйте відкинути все зайве. Сумки, особливо якщо в них є щось, що б'ється, можуть тільки погіршити ваше становище. У момент падіння за лічені секунди постарайтеся максимально напружити м'язи, щоб вони амортизували удар, "згрупуватися", стиснутися в грудку: підберіть руки, втягніть голову в плечі. Добре, якщо вдасться приземлитися нема на спину, а на бік: тоді, можливо, звільнитеся легким ударом.

Падіння хоча б один раз протягом року відзначаються у 30% осіб у віці 55 років і старше, при цьому супроводжується важкими ушкодженнями м'яких тканин і голови. Найбільш часті причини виникнення переломів у осіб похилого віку - остеопороз, загальне схуднення, м'язова стомлюваність, патологія суглобів, особливо нижніх кінцівок. Ризик переломів вище у осіб з порушеннями рухових функцій після перенесеного інсульту.

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
16:51 У Попільні під колесами потяга загинула 33-річна жінка 16:21 У Житомирі вшанували пам’ять жертв Чорнобиля до 38-х роковин Чорнобильської катастрофи photo_camera 16:00 СБУ і Нацполіція затримали «чорних зброярів», які намагались продати криміналітету трофейні гранатомети та вибухівку photo_camera 15:39 Вихідні принесуть в Україну суху і теплу погоду Від читача 14:27 «Від традицій до сучасності». У Житомирі проведуть великодній майстерклас із розпису писанок 15:20 Житель Андрушівської ТГ «заробляв», користуючись підробленим посвідченням водія 15:00 25 квітня рятувальники відкачали близько 400 кубів води з домогосподарств області photo_camera 14:41 У Бердичеві підприємиця організувала підпільний бізнес з продажу цигарок: комерсантці повідомили про підозру photo_camera 14:39 Видатки бюджету області за 3 місяці склали 3,8 мільярда гривень 14:00 На Житомирщині затримали керівника благодійного фонду, який торгував автомобілями, ввезеними для ЗСУ photo_camera 13:00 Житомир в Instagram: погодний калейдоскоп 12:39 Житомир та Гауда мають намір стати партнерами photo_camera 12:19 Застрелив дружину з ревнощів – жителя Бердичівського району ув’язнили на 7 років і 6 місяців 12:02 Радомишльська громада розповіла колегам як налагоджувати міжнародну співпрацю 11:43 У Житомирському районі знайшли схрон з боєприпасами, в Чуднівському – рушницю та самопал photo_camera 11:20 Розмір шкоди, нанесеної довкіллю КП «Автотранспортне підприємство 0628», яке обслуговує міське сміттєзвалище, становить майже 840 тис. грн 11:00 В Оліївській громаді - ДТП з трьома травмованими, серед яких 12-річна дитина 10:41 Поліція розшукує 77-річного жителя Овруччини 10:20 На клумбах Житомира цьогоріч планують висадити понад 80 тисяч квітів photo_camera 10:00 До 4-х років позбавлення волі з іспитовим строком засудили матір, яка покусала власну дитину
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up