Нові правила захоронення: про що насправді йдеться в “правках Лозового”

Нові правила захоронення: про що насправді йдеться в “правках Лозового”

Протягом тижня у ЗМІ обговорюють новину про те, що з 15 березня вступлять в силу поправки до Кримінально-процесуального кодексу країни, і похоронити людину нібито буде можливо тільки після судового рішення.

В Україні настане "похоронний армагеддон". Саме такими страшними словосполученнями деякі ЗМІ охарактеризували правку радикала  Андрія Лозового в Кримінально-процесуальний кодекс України. Повідомлялося, що з 15 березня українці більше не зможуть поховати своїх родичів без рішення суду про призначення судмедекспертизи, а суди можуть затягувати з такими рішеннями до трьох і більше днів. Відповідно, що весь цей час робити з тілами померлих – невідомо, адже навіть морги без проведення експертиз нібито не зможуть прийняти у себе тіло. Що буде насправді, розбирались журналісти “20 хвилин”.

Як виявилось, інформація, що сколихнула українців, не відповідає дійсності — процедура поховання небіжчиків, що померли природною смертю, не зміниться. ЗМІ вирвали цитату з контексту,  не помітивши в тексті слова, що стосується це лише тих небіжчиків, “у яких виявлено ознаки насильницької смерті”.

Житомирський юрист Роман Гуртовенко пояснює, що так зване “нововведення” діятиме виключно в межах кримінального провадження.

Відео дня

“За кримінально-процесуальним кодексом України, будь-яку експертизу, в тому числі судово-медичну, з 15 березня призначатиме слідчий суддя. Ця експертиза буде проводитися виключно в межах кримінального провадження. Обов’язковим є проведення експертизи у випадках насильницької смерті, і проводитиметься вона під час досудового розслідування лише після реєстрації повідомлення про кримінальне правопорушення”, - коментує юрист Роман Гуртовенко.

Роман Гуртовенко радить українцям зберігати спокій.  Адже якщо людина померла природною смертю, її близькі і родичі не відчують на собі дію нововведень кримінально-процесуального законодавства.

Автор “нововведення” Андрій Лозовий, коментуючи ситуацію на своїй сторінці у Фейсбук,  спростував інформацію про те, що його поправка до КПК змінює терміни поховання українців.

«Триває дуже брудна, огидна, проплачена кампанія, що нібито через мої правки до КПК у людей будуть проблеми з похоронами. Це абсолютно не відповідає дійсності і дуже прикро, що на хвилю проплачених, відверто брехливих публікацій повелось чимало притомних людей. За фактом жодна моя правка не стосується термінів поховання людей», – написав нардеп.

Щодо поправок Андрія Лозового, які обмежують час досудового слідства, то, дійсно непогані зміни. Адже час зменшиться максимально до 18 місяців (щодо тяжких злочинів), за потреби його можна продовжити один раз на такий самий термін.

“Не дивлячись на побоювання деяких громадян, злочини, що не розслідували протягом 3-5 років, навряд чи взагалі колись розкриють. А, ось нагромадження непотрібного паперу і томів справи – скільки завгодно. Відомі також факти шантажування слідчими підозрюваних протягом багатьох років під прикриттям закону, що можна тягнути досудове слідство десятиліттями. Власне це і обмежать правки” , – коментує юрист Оксана Литвиненко.

Також зміни, внесені Андрієм Лозовим, стосуватимуться проведення обшуків, експертиз, застосування запобіжних заходів, продовження терміну досудового розслідування.

Нардеп Андрій Лозовий переконаний: “Спекулювати на нововведеннях стали, аби завалити антикорупційну правку, яка обмежує терміни слідства і таким чином забирає у силовиків на місцях можливість штучно затягувати розгляд кримінальних проваджень”.

Аліна Бойко

 

 



 

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі (3)
  • Мико Борисп

    Як набридли ці недолугі експерти та юристи. Навіщо Ви і так затурканих нововведеннями людей вводите в оману? Чи Ваші коментарі спрямовані на виправдання внесених поправок, то знайте, що це стосується смерті людей і це так просто Вам не минеться. Скажіть Роману Гуртовенку та й іншим хай подивляться спільний наказ МВС України, МОЗ України та ГП України № 807/1193/279 від 29.09.2017 року, де у пункті 5 розділу 4 чітко визначено, які трупи направляються для проведення судово-медичного дослідження (розтину) і відповідно за фактами виявлення яких розпочинається досудове розслідування. (посилання http://search.ligazakon.ua/l_doc2.nsf/link1/RE31167.html) Прочитали? Тому не треба базікати того, що не знаєте і вішати «лапшу» на вуха людям, що розтин проводиться лише у випадку насильницької смерті. Я не маю відношення до правоохоронних органів, але мені вже відомі два факти як у невеликому місті Київської області у морзі  (по великій домовленості) лежить два трупи, родичі яких чекають вже більше двох діб на ухвалу слідчого судді про проведення судово-медичної експертизи, тобто можливість провести дорогу людину в останню путь з усіма почестями. До речі обоє просто раптово померли поза межами свого місця проживання, що для України вже давно звичне явище. Всім хто має відношення до цього знущання на людьми, бажаю справедливого Божого суду.

  • Олександер Ґамза

    потрібно якось почати відповідати за те, що вони роблять! а то народ в паніку вводять, агресія переповнює, а потім бац і "змі перебільшили". Ні, дорогенькі, якщо ви ввели в оману - це повинно каратись! Моя бабця ледь не спроувала "нововведення" на собі з такими новинами, серце прихватило, йібані змі!!!! вас би так прихватило, хто бреше. А ВАМ 20 ХВ ВЕЛИКЕ ДЯКУЮ, ЗАСПОКОЇЛИ!
  • Василий Семенов

    В стране возникает самая главная проблема- захоронить тех кого добила власть. Думаю, что других проблем у нас нет. Проведите перепись населения, чтобы статистика верной была.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
16:51 У Попільні під колесами потяга загинула 33-річна жінка 16:21 У Житомирі вшанували пам’ять жертв Чорнобиля до 38-х роковин Чорнобильської катастрофи photo_camera 16:00 СБУ і Нацполіція затримали «чорних зброярів», які намагались продати криміналітету трофейні гранатомети та вибухівку photo_camera 15:39 Вихідні принесуть в Україну суху і теплу погоду Від читача 14:27 «Від традицій до сучасності». У Житомирі проведуть великодній майстерклас із розпису писанок 15:20 Житель Андрушівської ТГ «заробляв», користуючись підробленим посвідченням водія 15:00 25 квітня рятувальники відкачали близько 400 кубів води з домогосподарств області photo_camera 14:41 У Бердичеві підприємиця організувала підпільний бізнес з продажу цигарок: комерсантці повідомили про підозру photo_camera 14:39 Видатки бюджету області за 3 місяці склали 3,8 мільярда гривень 14:00 На Житомирщині затримали керівника благодійного фонду, який торгував автомобілями, ввезеними для ЗСУ photo_camera 13:00 Житомир в Instagram: погодний калейдоскоп 12:39 Житомир та Гауда мають намір стати партнерами photo_camera 12:19 Застрелив дружину з ревнощів – жителя Бердичівського району ув’язнили на 7 років і 6 місяців 12:02 Радомишльська громада розповіла колегам як налагоджувати міжнародну співпрацю 11:43 У Житомирському районі знайшли схрон з боєприпасами, в Чуднівському – рушницю та самопал photo_camera 11:20 Розмір шкоди, нанесеної довкіллю КП «Автотранспортне підприємство 0628», яке обслуговує міське сміттєзвалище, становить майже 840 тис. грн 11:00 В Оліївській громаді - ДТП з трьома травмованими, серед яких 12-річна дитина 10:41 Поліція розшукує 77-річного жителя Овруччини 10:20 На клумбах Житомира цьогоріч планують висадити понад 80 тисяч квітів photo_camera 10:00 До 4-х років позбавлення волі з іспитовим строком засудили матір, яка покусала власну дитину
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up