Аграрне «рейдерство» на Житомирщині

Аграрне «рейдерство» на Житомирщині

Вербна неділя – не перешкода рейдерам, які довго та ретельно готувалися до загарбання величезного майнового комплексу та товарних залишків.

І замість того, щоб очистити душу і серце перед Пасхою, вирішили «очистити» підприємство від запасів зерна, худоби та інших матеріальних цінностей. 

Напередодні великого свята, в неділю о 6 годині ранку, група з 30 осіб спортивної статури в балаклавах заїхала на територію майнового комплексу, що розташований в селі Камінь Романівського району, належного на правах оренди ТОВ «Каміньське», яке здійснює свою господарську діяльність в Романівському районі з 30 березня 2007 року. Непрохані гості закрили ворота, заблокували вхід і вихід, не допускаючи співробітників ТОВ «Каміньське» до поголів'я великої рогатої худоби (а це близько 500 голів), а ще вівці, коні, свині залишились в свято без належного догляду. 

Як пізніше з`ясувалося, запросив «тітушок» Грищук Олег Петрович, колишній керівник ТОВ «Каміньське». Координацію дій стосовно зупинення господарської діяльності ТОВ «Каміньське» очолив Сиротенко Євгеній Євгенійович, який згідно відомостей Єдиного реєстру адвокатів України обліковується у раді адвокатів Житомирської області. Він же за збігом обставин здійснює свою індивідуальну адвокатську діяльність за місцезнаходженням ТОВ «Каміньське» в смт. Любар, однак раніше керівництво ТОВ «Каміньське» і адвокат Сиротенко Євгеній Євгенійович ніколи не зустрічались. 

Відео дня

Зауважимо, «тітушки» – це ганебне явище в новітній історії України! Вони падальники: з’являються там, де потрібні силове протистояння, безлад і свавілля. Працюють виключно на комерційній основі – не буде коштів, не буде і тітушок.

Свої дії Сиротенко Євгеній Євгенійович пояснив тим, що майновий комплекс наразі належить новим власникам та має нове керівництво, а господарство віднині має нову назву – ТОВ «Камінське Агро». Згідно отриманого витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, ТОВ «Камінське Агро», яким прикриваються рейдери, державна реєстрація юридичної особи була проведена 7 квітня 2020 року, засновниками якого виступили: Грищук Інна Петрівна, , Грищук Оксана Петрівна, Грищук Роман Володимирович, Латашевич Валентина Миколаївна та Матюха Павло Миколайович. 

Ми пояснюємо мешканцям села Камінь, що вони мають справу зі звичайними шахраями. Бо як ще може називатись аграрне підприємство, в якого статутний фонд – п’ять тисяч гривень, і яке не має жодного трактора, жодного господарчого приміщення?

Отже, в даній схемі захоплення ТОВ «Каміньське» фігурують депутат «Блоку Петра Порошенка» та колишній головний бухгалтер ТОВ «Каміньське» Павло Матюха та близькі родичі колишнього директора ТОВ «Каміньське» Грищука Олега Петровича. 

Ми не можемо робити висновки про причетність чи непричетність Олега Грищука до рейдерських схем, однак його поведінка вже виходить за рамки загальнолюдської моралі, яка свідчить про ознаки безумства. Оскільки виступити проти власників майнових сертифікатів, власників землі, може тільки людина, яка неосудна, тому і вчиняє суспільно-небезпечні діяння. 

Проте короткий історичний екскурс господарювання Олега Грищука та його афілійованих осіб спробуємо зробити. 

На сайті «Служба безпеки українців» є публікація «Чорне рейдерство у Романівському районі» від 10 липня 2009 року. У ній автор статті розповідає, що у 2004 році Олег Грищук втерся в довіру до іноземного інвестора, який є  підданим Королівства Данії та почав представляти його інтереси. В результаті такої співпраці іноземний інвестор втратив не тільки інвестовані кошти – понад 1,5 млн євро, а й саме господарство. На думку автора статті, усі кримінальні справи, порушені проти Олега Грищука, були закриті через його тісний зв'язок з правоохоронними органами. 

Згідно зібраної відкритої інформації з реєстрів, 21.05.2005 року Грищук Олег Петрович був призначений генеральним директором ТОВ «Аграрій-Полісся», засновниками якого виступили Крістіан Фреде Йоргенсен, іноземний інвестор, підданий Королівства Данії, та громадянка України Грищук Інна Петрівна. 

Однак не зміг довго Грищук Олег Петрович з іноземним інвестором співпрацювати, перші протиріччя почались майже через два роки спільної роботи. Згідно з відомостями Єдиного державного реєстру судових рішень, а саме справи № 2-530/08, Романівський районний суд Житомирської області зобов’язав горе-керівника повернути активи ПП «Світанкова Зоря», засновником якого є Крістіан Фреде Йоргенсен, а саме грошові кошти в сумі 2 755 268,40 гривень, та майно (сільгосптехніку) на суму 262993, 16 євро. З даним судовим рішенням можливо ознайомитись за посиланням http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/3841947

Наступним етапом почалось класичне рейдерство, яке мало всі ознаки в тому числі кримінального злочину, оскільки без участі Крістіана Фреде Йоргенсена 12.12.2005 року рішенням загальних зборів ТОВ «Аграрій-Полісся» було прийнято рішення продати Грищук Інні Петрівні нежитлову будівлю колишнього приміщення Дзержинської районної друкарні, що знаходиться в смт Романів Житомирської області по вул. Леніна, буд. 45, за ціною, не нижчою за інвентарну оцінку, що визначена Бердичівським міжміським бюро технічної інвентаризації з розстроченням платежу.

Отже, Грищук Олег Петрович як законний чоловік продав своїй дружині, Грищук Інні Петрівні, будівлю, отже, діяв у власних інтересах, оскільки таким чином набув право спільної сумісної власності на майно подружжя. З даним судовим рішенням можливо ознайомитись за посиланням http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/11783459 та http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/22501911

Кульмінацією відносин між Крістіаном Фреде Йоргенсеном та Грищуком Олегом Петровичем стало те, що останній почав чинити перешкоди законній господарській діяльності ТОВ «Аграрій Полісся»  шляхом заборони працівникам товариства доступу до 1658 т зерна пшениці IV класу та 1580 т зерна ячменю, що знаходиться в складських приміщеннях в с. Камінь Романівського району, а також не надав доступ до сільськогосподарської техніки та до орендованих земель 1710, 6 га земель сільськогосподарського призначення для вирощування озимих та ярих культур, які були на той час засіяні. З даним судовим рішенням можливо ознайомитись за посиланням http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/2611648.

Згідно з вищезазначеним, випливає, що Грищук Олег Петрович доклав чимало зусиль на дестабілізацію господарської діяльності ТОВ «Аграрій-Полісся» та має гарних покровителів чи зв’язки – отже, може собі дозволити порушувати закон без наслідків.

У 2011 році Грищук Олег Петрович запропонував взаємовигідну співпрацю у правовому полі Саусю Сергію Івановичу щодо координації дій, направлених на отримання максимального прибутку по обробітку земельних ділянок сільськогосподарського призначення, та створення на територій сільської ради Камінь «Агроформування з розвитком молочного скотарства».

Так, в 2011 році до складу засновників в ТОВ «Каміньське» увійшли Кулешір Ольга Іванівна, Саусь Раїса Василівна та Маковійчук Анатолій Борисович. Дані фізичні особи в аграрній царині працюють все своє свідоме життя, керують та очолюють аграрні підприємства на Кіровоградщині, Івано-Франківщині, отже, усвідомлюють, що в Україні агропромисловий комплекс, перш за все, провідна галузь.

Активи ТОВ «Каміньське» в 2011 році складалися з прав оренди на земельні ділянки (обсяг банку землі складав близько 900 га) та прав оренди на нерухоме майно в структурі пайового фонду реорганізованого КСП «імені М. Марцук».

За період з 2011 року по 2019 рік вищезазначеними засновниками ТОВ «Каміньське» вкладено особистих грошових коштів близько 30 мільйонів гривень, за весь період жодний із засновників не отримував виплати дивідендів. 

Всі прибутки ТОВ «Каміньське» були направлені на створення міцної матеріально-технічної бази, оснащення новою технікою, новими методами вирощування пшениці, кукурудзи, рапсу, соняшника, буряку, сої. Це дало змогу зробити великий ривок у розвитку ТОВ «Каміньське».Окрім того, ТОВ «Каміньське», як думали вищезазначені засновки, вело абсолютно прозору діяльність: виплачувало податки, сплачувало за паї, повною мірою брало участь у соціальному розвитку сіл і району в цілому.

Також в період з 2012 по 2019 рік колишньому директору ТОВ «Каміньське» були надані грошові кошти на викуп у власників майнових сертифікатів реорганізованого КСП «імені М. Марцук» на 100% загальну вартість пайового фонду, а це  4 295 877 (чотири мільйони двісті дев’яносто п’ять тисяч вісімсот сімдесят сім) гривень.

Однак на початку весни 2020 року засновники ТОВ «Каміньське» зрозуміли, що директор Грищук Олег Петрович, маючи певні повноваження і зловживаючи своїм правом, викупив майнові сертифікати у власників не за 100% вартості, а за 40%, при цьому оформив дані майнові сертифікати на близьких родичів та друзів, а саме: Грищук Оксану Петрівну, Грищука Романа Володимировича, Грищук Інну Петрівну, Матюху Павла Миколайовича. Згідно тих документів, які ми бачимо, сприяли вищезазначеним особам набути незаконно нерухоме майно пайового фонду представники державної влади в Україні, а саме сільський голова села Камінь Гринчук Любов Анатоліївна. 

Гринчук Любов Анатоліївна знала, що ніхто не скликав загальних зборів співвласників майнових паїв КСП, ніхто не розміщував оголошень в місцевих засобах масової інформації, співвласники майнових паїв КСП не всі проживають в селі Камінь. Однак це не завадило Гринчук Любов Анатоліївні без урахування інтересів інших співвласників виділити нерухоме майно Грищук Оксані Петрівні, Грищук Роману Володимировичу, Грищук Інні Петрівні, Матюху Павлу Миколайовичу, ігноруючи принцип виділу майнового фонду за структурою пайового фонду. Проте на сьогоднішній день ми не можемо стверджувати, свідоме чи несвідоме дане сприяння.

Заслуговує уваги і те, що 23 квітня 2020 року Грищук Оксана Петрівна (судова справа № 290/438/20), Грищук Роман Володимирович (судова справа № 290/436/20), Матюха Павло Миколайович (судова справа № 290/440/20) звернулись до Романівського районного суду Житомирської області з позовними вимогами про визнання права власності на нерухоме майно та усунення перешкод у його використанні.

Фантастичні позовні вимоги: самі захопили нерухоме майно в селі Камінь, утримують його протиправно, не допускають співробітників ТОВ «Каміньське», але до суду звернулись. 

Однак звернути увагу хотілося б на позовні вимоги Грищук Інни Петрівни, яка також звернулась до Романівського районного суду Житомирської області від 07.04.2020, про визнання права власності на нерухоме майно та усунення перешкод у його використанні. Згідно ухвали від 7 квітня 2020 року Романівського районного суду Житомирської області в складі судді Бабича С.В., Грищук Інна Петрівна просить визнати право власності на нерухоме майно: будівлю їдальні та хлів, будівлю гуртожитку, будівлю млина, будівлю контори та котельню, однак за повідомленням інших співвласників майнових паїв КСП, будівля гуртожитку за рішенням загальних зборів, увійшла до складу резервного фонду, отже ніяк не могла бути виділена в погашення майнового паю

Цікавим є також той факт, що поки призначаються судові процеси, горе-господарі викрадають товарні запаси, зокрема врожай 2019 року, ріжуть ВРХ, вивозять мінеральні добрива, дизпаливо, і взагалі їхня мета – вивезти все, що має цінність. Протягом цього часу вони безперешкодно користуються всіма будівлями майнового комплексу, опалюючи газом, електроенергією та іншими ресурсами, які їм не належать, і за всі ці блага сплачує ТОВ «Каміньське».

Одночасно слід відмітити, що поки засновники ТОВ «Каміньське» не отримують прибутку з підприємства, прибуток в Грищук Олега Петровича росте не зрозуміло звідки: за період з 2016 року по 2018 року у нього задекларовано суми грошових активів в 10 разів вищі за суму всіх доходів  декларанта і родини, а саме: 

Період

Вартість задекларованих активів грн. 

Ознайомитись з декларацією можливо за посиланням 

2016 рік

2 665 988,00

https://declarations.com.ua/declaration/nacp_8c4c0eb1-ab81-4e79-903d-3730ec4e05e2

2017 рік

3 426 988,00

https://declarations.com.ua/declaration/nacp_b04e614a-0ac1-4a63-bf92-11babff1bdf8

2018 рік 

3 492 988,00

https://declarations.com.ua/declaration/nacp_5c5589f3-9cdf-4ec6-ab6c-666bb867aba0

Разом

9 519 964,00

 

 

Дбаючи про своє благополуччя, Олег Грищук ігнорує потреби працівників ТОВ «Каміньське», не виплачуючи їм заробітну плату, орендну плату власникам земельних ділянок, постачальникам, які сьогодні звернулись вже до різних судів з позовними вимогами більш ніж на 12 мільйонів гривень. 

Новопризначений керівник та один із засновників ТОВ «Каміньське» Раїса Василівна Саусь станом на початок травня виплатила накопичені борги по заробітній платі, орендній платі власникам земельних ділянок, здійснила посіви сільськогосподарських культур на 511 га та почала подавати заяви до правоохоронних органів щодо привласнення чужого майна та про фінансові махінації з боку колишнього керівника Олега Грищука, і відразу посипались погрози щодо фізичної розправи з нею. Очевидно, що така діяльність Раїси Василівни Саусь не відповідала тому, що запланували горе-підприємці.

Це підприємство – наше дітище. Ми будемо його відстоювати до перемоги. Усе це – фальсифікація, вона всім помітна. Найбільше засмучує те, що все потрібно доводити, пояснювати. Люди бачать, де правда, але потрібно довести її процесуально. Ми переможемо. Наскільки швидко – невідомо, але ми покладаємось на закон та справедливість і маємо надію, що у найкоротші строки повернемо підприємство цілим і неушкодженим.

 

Юрист ТОВ «Каміньське» Катерина Віталіївна Юрко 

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі (4)
  • lenA llenA

  • lenA llenA

    Враньё!!!
  • Маріна

    Пишіть правду ,а то чули дзвін, а не знає де він !!!! Напишіть краще,як Саусь Раїса підкуплює людей ,незнаючи взагалі людині ....навіть тоді коли людини нема в живих ,без дозволу рідних переформляє договір землі ...хіба таке можливо ????

    Татьяна reply Маріна

    не ведіть наклепи! після смері власника паю ніхто не може продлити оренду, навіть з відома рідних! лише після оформлення спадщини і підпису договору з обох сторін реєструється договір
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:49 На базі Класу безпеки житомирські рятувальники навчають підростаюче покоління азам безпеки 17:00 Як отримати компенсацію за працевлаштування внутрішньо переміщених осіб 16:41 Верховна Рада ухвалила закон про мобілізацію засуджених 16:20 32-річного чоловіка засуджено до довічного ув’язнення за жорстоке вбивство подружжя на Народиччині Від читача 17:10 Популяризуємо українське. У Житомирі проведуть безоплатний майстер-клас із виготовлення ляльки-мотанки 16:19 На базі 10 ЦНАПів області створено Центри рекрутингу 16:10 Містян просять бути готовими до відключень електроенергії 16:00 Житомир зустріне 11-й Чілдрен Кінофест 15:40 Патрульний знайшов гаманець із документами та повернув власниці 15:19 На Житомирщині судитимуть організовану групу, яка займалася контрабандою лісу photo_camera 15:00 Антициклон принесе в Україну сонячну і прохолодну погоду 14:40 Уряд затвердив перелік документів для проходження медико-соціальної експертизи 14:18 Досі не вдається витягнути автівку, яка провалилася у фонтан на Михайлівській. ВІДЕО photo_camera 14:00 Внаслідок атак росіян по всій Україні можливі відключення електрики з 18 до 23 години 8 травня 12:40 У Звягелі всю ніч безрезультатно тривали пошуки безвісно зниклого 16-річного хлопця 12:35 Поблизу Миколаївки Звягельського району - масштабна ДТП з пожежею: загинуло двоє, травмовано троє людей photo_camera 12:20 У Житомирі вшанували борців з нацизмом з нагоди Дня пам’яті та примирення photo_camera 12:00 Він з 10 років мріяв служити в «Азові» 11:30 На Михайлівській вантажне авто провалилося у непрацюючий фонтан photo_camera 11:20 Росіяни знову атакували енергетику України - серйозно пошкоджені три ТЕС
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up