Легендарні "Бовсунівські бабусі" презентували у Житомирі свій компакт-диск

Легендарні "Бовсунівські бабусі" презентували у Житомирі свій компакт-диск

Неймовірно веселі та сумні пісні бовсунівські співачки виконують декілька років. Та за цей час «бабусі» змогли не тільки здобути любов слухачів, а й стати візитівкою всієї України.

 

У Житомирі 14 жовтня в Краєзнавчому музеї відбулася презентація компакт-диску «Бовсунівських бабусь», що стало для житомиря справжнім подарунком.

Село Бовсуни з впевненістю можна назвати співочим краєм. У цьому неабияка заслуга творчого колективу «Бовсунівські бабусі». У складі цього колективу - 6 жінок з різними жіночими долями, але всіх їх об’єднує любов до народної пісні. 

Як розповіла керівник колективу Марія Карповець, саме українські народні пісні є дзеркалом душі наших пращурів. За її словами, мета їхнього колективу - зберегти історію української пісні.

Відео дня

«Українські народні пісні - це фольклорні твори, які зберігаються в народній пам'яті і передаються із вуст у вуста. Це багато в чому унікальне явище, здатне привернути велику увагу і викликати неабиякий інтерес багатьох людей у всьому світі. Людина, яка шанує українські традиції, з великою повагою ставиться і до народних пісень. В них мудрість нашого народу, його історія та висока мораль», - зазначила вона.

Колектив був створений за ініціативи виконавчого директора Асоціації «КВН України», керівника проекту Володимира Виговського.

«Це чудовий колектив, до якого я причетний, крім того, це - мої земляки. Проект, який ми сьогодні презентуємо, створений за підтримки Міністерства культури України. Ідея запису диску з’явилася не так давно. Колектив записав пісні на одній з найкращих студій України - на студії звукозапису Радіоелектронній компанії «РЕК» міста Житомира і пісні були відправлені на конкурс до Міністерства культури України. І нам стало приємно, що цей проект став переможцем конкурсу. Ми маємо тираж в 1000 примірників цього диску, який буде розповсюджуватися на заходах і брати участь у конкурсах. Окрім запису компакт-диску з піснями, ми плануємо зняти ще кліпи та телевізійний фільм», - запевнив він.

Серцем «Бовсунівських бабусь» є найстарша учасниця колективу Надія Шваб, якій 86 років. Інші учасниці трохи молодші: Марії Бовсунівській - 79 років,  Галині Боровській днями виповнилося 77 років, Надія Міщенко та Марія Невмержицька недавно відсвяткували 76 років.

Через все життя вони пронесли дух і колорит часів своєї молодості, а їх одяг - це вишиванки, які вони носили ще коли були дівчатами.

Незвичайний колектив виконує українські народні календарні та обрядові пісні. Мелодика та гармонія їх співу не зовсім звична, вони зберегли саме те старовинне звучання, яке чули ще від своїх мам та бабусь.

Кількість пісень, які налічуються в репертуарі наших бабусь, понад 50, але записати вдалося лише 22 композиції.

Незважаючи на свій поважний вік, бабусі не втомлюються підкорювати сцену, вчать народному співу молодь, яка приїздить до них у село, беруть участь у фестивалях, благодійних акціях та звісно ж садять городи.

Також бабусі розповіли, що саме пісня дозволяє їм відчувати себе молодими в душі, сповненими життєвими силами.

Не має сумнівів у щирості виконання пісень цим колективом, адже побувавши на одній із репетицій колективу, неможливо не побачити, що ці 6 творчих особистостей існують як велика та дружня родина. Команді лише 3 роки, але за цей короткий проміжок часу їх встигла почути вся Україна. «Бовсунівські бабусі» створили незабутню атмосферу. Їхня душевна молодість, позитивна енергетика вразили житомирян.

На завершення презентації всі присутні аплодували і у очах тих, хто слухав, були сльози. Бабусі відчули і побачили, що людям потрібна їхня пісня, яка увібрала людську мудрість.

Юлія Довбня

 
Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
16:19 Трьох викладачів професійного ліцею Житомира викрили на антиукраїнській агітації: заперечували воєнні злочини рф 16:00 У Житомирі трьом наркоділкам повідомили про підозру за виготовлення амфетаміну 15:40 На території Житомирської громади заборонено продаж алкоголю з 22:00 до 8:00 15:20 На Бердичівщині поліція розшукує безвісно зниклого 42-річного чоловіка Від читача 18:13 У Житомирі щотижня проводять ресурсні зустрічі для підлітків та молоді — як долучитися? 15:00 У голови Житомирської ОВА - 15 радників: «Антикорупційний штаб» розповідає про одну з найбільш загадкових посад в Україні 14:40 У Станишівці вантажівка збила пішохода - чоловік в лікарні 14:20 В одному з сіл Житомирського району місцевий житель смертельно поранив сусідського кота з пневматичної гвинтівки 14:00 «Банківські працівники» з в’язниці спустошували рахунки пенсіонерів – на Житомирщині судитимуть злочинне угруповання photo_camera 13:00 Житомир в Instagram: напередодні свята photo_camera 12:41 Ветерани можуть скористатися програмою безоплатного зубопротезування 12:20 Як потрапити до 1 класу дитині без прописки? Відповідає Департамент освіти Житомирської міської ради 12:00 Як тепер видалятимуть засохлі й пошкоджені дерева та обрізатимуть крони дерев на прибудинкових територіях багатоквартирних будинків Житомирської громади 11:40 4 і 5 травня в Свято-Михайлівському кафедральному соборі відбудеться освячення великодніх пасок 11:18 На трасі Київ-Чоп пенсіонер на електроциклі зіткнувся з автівкою photo_camera 11:00 Дотримуйтеся заходів особистої та громадської безпеки упродовж Великодніх свят 10:40 У Житомирі у Великодню ніч буде посилено роботу громадського транспорту 10:20 У Житомирі неподалік ринку «Хмільники» пограбували пенсіонера 10:00 Трагедія у селі Поліське: застреленими з вогнепальної зброї знайшли цілу родину photo_camera 09:40 Окупанти втратили 1270 осіб за добу
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up