Продовжуємо досліджувати купівельну спроможність українців у найпопулярніших продуктах. Раніше ми рахували, як змінилась за останній рік можливість придбати хліб, батон, борошно, макарони та картоплю. Сьогодні - черга курятини.
Купівельну спроможність українців досліджував генеральний директор Української асоціації торговельних мереж Олексій Дорошенко.
З січня по листопад 2018 року на середню заробітну плату можна купити курятини в середньому в Україні на 9 кг менше. Падіння купівельної спроможності складає 10%. При цьому, лише одна область з початку року може пишатися збільшенням споживання курятини – це Дніпропетровська. Мешканці цього регіону можуть дозволити собі на 1 кг цього м'яса більше на початок листопада, ніж на початку року. А найбільше падіння споживання сталося в столиці – 20 кг.
А між ними розташувались: Одеська і Рівненська області по -16 кг, Миколаївська -15 кг, Закарпатська і Хмельницька по -12 кг, Донецька і Чернівецька по -11 кг, Херсонська -10 кг, Волинська, Житомирська, Луганська і Сумська по -9 кг, Вінницька і Київська по -8 кг, Черкаська і Чернігівська по -7 кг, Харківська -6 кг, Львівська і Тернопільська по -5 кг, Запорізька -3 кг, Кіровоградська -2 кг, Івано-Франківська і Полтавська області по -1 кг.
ТОП-3 областей, у яких на початок листопада 2018 року можна придбати найбільше кілограмів курятини на середньостатистичну зарплату у регіоні виглядає наступним чином: Київ – 131 кг, Донецька область – 95 кг, Дніпропетровська – 92 кг. Трійка регіонів, у яких курятини на середню зарплату можна придбати найменше, така: Херсонська – 66 кг, Чернівецька і Чернігівська – по 67 кг. Тобто різниця між лідером по можливості споживання – Києвом і антилідером – Херсонщиною складає 65 кг, майже вдвічі.
Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.
№ 8 від 28 лютого 2024
Читати номер
Тома Тамара Коваль
Dennis Korzun