Нові правила: кого позбавлять субсидії з 1 травня

Нові правила: кого позбавлять субсидії з 1 травня

Щороку у травні відбувається процес перепризначення субсидій на новий рік.

Цьогоріч автоматичне перепризначення субсидій стосуватиметься трьох мільйонів домогосподарств. Решті потрібно буде оновити заяву та декларацію про доходи.

Готівкову субсидію буде призначено тим сім’ям, в яких станом на травень-червень не буде заборгованості за комунальні послуги. Пенсіонери отримуватимуть допомогу готівкою через Пенсійний фонд та Укрпошту, ті, хто ще не на пенсії, – через Ощадбанк. Ті сім’ї, які станом на травень-червень матимуть борги за комуналку, будуть переведені на безготівкову монетизацію. Літню субсидію розраховуватимуть на основі доходів громадян, отриманих у 3-4 кварталах 2018 року. Допомогу на опалювальний сезон 2019-2020 рр. – на основі доходів 1-2 кварталів 2019 року.

Повторно з документами – заявою та декларацією про доходи – у травні в управління соціального захисту населення необхідно буде звернутися:

Відео дня
  • Орендарям житла;

  • Внутрішньо переміщеним особам;

  • Тим сім’ям, яким субсидію було призначено не на всіх зареєстрованих, а фактично проживаючих в помешканні осіб;

  • Тим сім’ям, де є непрацюючі люди працездатного віку, в яких або відсутні доходи, або вони менші мінімальної заробітної плати;

  • Тим сім’ям, в яких відбулися зміни у складі сім’ї протягом останнього року.

З 1 травня монетизація субсидій в Україні торкнеться тих, хто отримує субсидію не перший рік. Всім отримувачам субсидій (крім тих, хто звернувся не вперше у 2019 році) потрібно в травні подати декларацію про доходи і заяву на монетизацію в своє управління соцзахисту.  

Після цього на кожну заяву відкривається рахунок у банку. Субсидії будуть направлятися на оплату тепла, електроенергії, води і газу. «Ощадбанк» щомісяця буде надсилати SMS про надходження субсидії та її залишок.

Оформлювати платіжки відтепер будуть самі постачальники послуг, а банк – перераховуватиме субсидію. Її розміри, оплачені послуги та залишок на рахунку можна буде перевірити в особистому кабінеті.

Комунальна субсидія надається з місяця звернення за її призначенням до дати закінчення опалювального сезону, але не більше ніж на 12 місяців і розраховується:

  • на неопалювальний сезон – з 1 травня по 30 вересня

  • на опалювальний сезон – з 1 жовтня по 30 квітня

Для орендарів житла (квартирантів) правила отримання субсидії дещо інші. Відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг здійснюється за наявності договору найму (оренди). Субсидія надається до кінця місяця, в якому закінчується термін дії договору оренди, але не більше ніж на 1 рік. Автоматичного переоформлення субсидії для квартирантів не передбачено, і для подальшого отримання компенсації на сплату ЖКГ орендарю необхідно особисто звернутися в УПтаСЗН.

Для домогосподарств, які використовують природний газ/електроенергію для індивідуального опалення, розмір субсидії на опалювальний сезон розраховується з 16 жовтня по 15 квітня включно.

У деяких випадках субсидія може бути призначена за минулий період. Зокрема, при зверненні протягом двох місяців з початку опалювального (неопалювального) сезону субсидія призначається з початку такого сезону. Подібна норма діє і відносно громадян, які перебувають у складних життєвих обставинах, субсидія їм може бути призначена з дня виникнення відповідного права, але не більше ніж за 6 місяців до звернення за субсидією.

При відсутності змін у родині перерахунок субсидій здійснюється автоматично і не вимагає додаткового звернення до органів соцзахисту. Однак основним моментом для збереження житлової субсидії є своєчасне погашення своєї частини платежу за послуги ЖКГ.

З 1 жовтня монетизація в Україні запрацює повністю – кожен субсидіант буде отримувати за результатами опалювального сезону готівкою все, що було зекономлено. У бюджеті на 2019 рік на виплату субсидій закладено 55 мільярдів гривень на виплату субсидій. В уряді вважають, що цього буде достатньо, проте не варто забувати і про підняття тарифів ЖКП Крім субсидій, з 1 травня 2019 року українці можуть отримувати компенсацію за неякісні комунальні послуги. Українці зможуть вимагати проведення перевірок якості ЖКП та отримувати відшкодування. Це буде стосуватися водопостачання, водовідведення, тепла, гарячої води, вивезення побутових відходів та управління багатоквартирним будинком.

Анастасія Ліберман

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
16:51 У Попільні під колесами потяга загинула 33-річна жінка 16:21 У Житомирі вшанували пам’ять жертв Чорнобиля до 38-х роковин Чорнобильської катастрофи photo_camera 16:00 СБУ і Нацполіція затримали «чорних зброярів», які намагались продати криміналітету трофейні гранатомети та вибухівку photo_camera 15:39 Вихідні принесуть в Україну суху і теплу погоду Від читача 14:27 «Від традицій до сучасності». У Житомирі проведуть великодній майстерклас із розпису писанок 15:20 Житель Андрушівської ТГ «заробляв», користуючись підробленим посвідченням водія 15:00 25 квітня рятувальники відкачали близько 400 кубів води з домогосподарств області photo_camera 14:41 У Бердичеві підприємиця організувала підпільний бізнес з продажу цигарок: комерсантці повідомили про підозру photo_camera 14:39 Видатки бюджету області за 3 місяці склали 3,8 мільярда гривень 14:00 На Житомирщині затримали керівника благодійного фонду, який торгував автомобілями, ввезеними для ЗСУ photo_camera 13:00 Житомир в Instagram: погодний калейдоскоп 12:39 Житомир та Гауда мають намір стати партнерами photo_camera 12:19 Застрелив дружину з ревнощів – жителя Бердичівського району ув’язнили на 7 років і 6 місяців 12:02 Радомишльська громада розповіла колегам як налагоджувати міжнародну співпрацю 11:43 У Житомирському районі знайшли схрон з боєприпасами, в Чуднівському – рушницю та самопал photo_camera 11:20 Розмір шкоди, нанесеної довкіллю КП «Автотранспортне підприємство 0628», яке обслуговує міське сміттєзвалище, становить майже 840 тис. грн 11:00 В Оліївській громаді - ДТП з трьома травмованими, серед яких 12-річна дитина 10:41 Поліція розшукує 77-річного жителя Овруччини 10:20 На клумбах Житомира цьогоріч планують висадити понад 80 тисяч квітів photo_camera 10:00 До 4-х років позбавлення волі з іспитовим строком засудили матір, яка покусала власну дитину
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up