Фінансові махінації «швидких кредитів»: на чому наживаються кредитори

Фінансові махінації «швидких кредитів»: на чому наживаються кредитори

Мікрофінансові установи з високим ступенем професіоналізму заробляють мільйони на скрутному матеріальному становищі українців.

Одна з поширених афер в епоху розквіту махінацій – швидкі кредити на карту чи на руки.

Безробіття в країні, несвочасна, а то й невиплата зарплати, мала пенсія – усі ці проблеми змушують свідомих людей звертатись до кредитних контор, які спочатку видають кошти, а потім виставляють велечезну пеню, відсотки і в результаті багатонулеві борги.

Ні для кого не секрет, що у Житомирі, як і по всій Україні, є десятки так званих «фінансових помічників», які видають швидкі кредити без задатку, поручителя та довідки про доходи громадян.

Відео дня

Подібні кредитні пастки почали діяти в Україні кілька років тому і набули великої популярності. Аферисти придумали, яким чином залучити клієнтуру: обіцяють кредит під 0,01-0,1% річних і мінімум документів для оформлення. На солодкі обіцянки ведеться маса людей, які потім залишаються ні з чим.

Аби отримати кредит, клієнт завжди підписує дозвіл на обробку своїх персональних даних, тобто дарує інформацію про себе кредитній установі. Найцікавішим залишається такий факт: навіть якщо вам не захочуть давати кредит, інформація про ваші паспортні дані, прописку і місце роботи назавжди залишається у базі даних такої фінустанови. Таким чином вона накопичує інформацію про мільйони клієнтів. Чи не передається ця інформація стороннім людям та організаціям – можна лише здогадуватися.

Установи мікрокредитування вигадують різні способи, як тримати позичальника у тонусі і змусити його повернути усе до копійки і з відсотками.

В історію з погрозами та десятками листів від кредитної контори потрапив житомирянин, який звернувся до редакції «20 хвилин». Чоловік, який живе на одну лиш пенсію, розповів про те, що після смерті його доньки кредитори вимагали від нього шалену суму до повернення взятих донькою «швидких» коштів.

У березні минулого року загибла взяла швидкий кредит в одній із установ мікрокредитування, через хворобу не мала змоги вчасно їх повернути. Зрозуміло, що організація кожного дня нараховувала свої штрафи та пеню. В результаті на адресу вже на той час загиблої позичальниці почали приходити «листи щастя» з погрозами та приниженням, у яких не вказані ні дата, ні підпис відправника. Спочатку це були листи-вимоги, потім це нібито заява у поліцію, проте чомусь на ім’я начальника Нацполіції Миколаївської області, згодом позовна заява про стягнення заборгованості. Через деякий час кредитори почали навідуватись за адресою загиблої. Так як в квартирі нікого не було, представники установи навішували наліпки з принизливими надписами про те, що дівчина – шахрайка і не повертає велику суму коштів, яку брала у банку.

Батько загиблої проживає зовсім за іншою адресою, проте навідавшись до квартири доньки і побачивши ці наліпки, листи та надписи, чоловік пішов за адресою установи кредитування. Там йому одразу назвали шалену суму до погашення кредиту, яку потрібно було внести негайно на реквізити установи у місто Донецьк. Аби переконатись, що його не обдурюють і дійсно сума і реквізити отримувача є вірними, чоловік звернувся до управління боротьби з економічною злочинністю, де йому допомогли прояснити ситуацію.

У результаті роботи управління установа назвала суму майже утричі меншу, і що найцікавіше, платити потрібно було вже зовсім за іншими реквізитими. Тобто не виключено, що донецька адреса отримувача і сума – швидкий лохотрон установи, яка наживається на горі громадян.

«Страшить той факт, що якби я заплатив суму за донецькими реквізитами, завтра мені сказали б, що ще потрібно заплатити за останніми реквізитами. За законом України про обов’язок спадкоємців задовольнити вимоги кредитора я виплатив ці кошти, я їх віддав би і без погроз і страшних наліпок. Дуже боляче від того, що установи, не розібравшись що і до чого, паплюжили пам’ять моєї доньки!» –  розповідає чоловік.

Пам’ятайте, що ніхто не зможе вас обманути до тих пір, поки ви не дасте можливість цього зробити. Будьте уважними та ігноруйте пропозиції «легких грошей».

Анастасія Ліберман

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
16:51 У Попільні під колесами потяга загинула 33-річна жінка 16:21 У Житомирі вшанували пам’ять жертв Чорнобиля до 38-х роковин Чорнобильської катастрофи photo_camera 16:00 СБУ і Нацполіція затримали «чорних зброярів», які намагались продати криміналітету трофейні гранатомети та вибухівку photo_camera 15:39 Вихідні принесуть в Україну суху і теплу погоду Від читача 14:27 «Від традицій до сучасності». У Житомирі проведуть великодній майстерклас із розпису писанок 15:20 Житель Андрушівської ТГ «заробляв», користуючись підробленим посвідченням водія 15:00 25 квітня рятувальники відкачали близько 400 кубів води з домогосподарств області photo_camera 14:41 У Бердичеві підприємиця організувала підпільний бізнес з продажу цигарок: комерсантці повідомили про підозру photo_camera 14:39 Видатки бюджету області за 3 місяці склали 3,8 мільярда гривень 14:00 На Житомирщині затримали керівника благодійного фонду, який торгував автомобілями, ввезеними для ЗСУ photo_camera 13:00 Житомир в Instagram: погодний калейдоскоп 12:39 Житомир та Гауда мають намір стати партнерами photo_camera 12:19 Застрелив дружину з ревнощів – жителя Бердичівського району ув’язнили на 7 років і 6 місяців 12:02 Радомишльська громада розповіла колегам як налагоджувати міжнародну співпрацю 11:43 У Житомирському районі знайшли схрон з боєприпасами, в Чуднівському – рушницю та самопал photo_camera 11:20 Розмір шкоди, нанесеної довкіллю КП «Автотранспортне підприємство 0628», яке обслуговує міське сміттєзвалище, становить майже 840 тис. грн 11:00 В Оліївській громаді - ДТП з трьома травмованими, серед яких 12-річна дитина 10:41 Поліція розшукує 77-річного жителя Овруччини 10:20 На клумбах Житомира цьогоріч планують висадити понад 80 тисяч квітів photo_camera 10:00 До 4-х років позбавлення волі з іспитовим строком засудили матір, яка покусала власну дитину
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up