Минулого року сім’я з чотирьох чоловік могла смачно посидіти під ялинкою за 728 гривень. Цього року задача ускладнюється. Бо з одного боку усе подорожчало, а з іншого – астрологи кажуть: треба накривати столи так, щоб вони буквально ломилися від страв.
На зміну Вогняному Півневі в 2018 році прийде Жовтий Земляний Собака. Він принесе нам спокій і стабільність, а пріоритетами стануть сім’я, любов, дружба і вірність. Однак ви повинні знати, що Собака любить смачну й ситну їжу.
Що обов’язково має стояти на новорічному столі:
м’ясо;
<овочі (особливо жовті та помаранчеві);
фрукти;
легкі десерти;
напої (безалкогольні та спиртні).
Основна страва обов’язково мусить бути м’ясною: стейки, рулька, відбивні, шашлик та інше. Також вітаються різні м’ясні закуски: нарізана шинка або ковбаса, холодець і паштет.
Суттєво зростуть витрати на м’ясні смаколики. Півкіло нарізки з ковбаси «Салямі» коштуватиме, в середньому, 74,66 грн, підчеревини копченої – 67,50 грн, а биток зі свинини свіжий обійдеться у 56 грн. За 1 кг філе курячого свіжого доведеться заплатити 85 грн. Загалом, вартість 2,5 кг м’ясних продуктів на новорічному столі складе 282,96 грн.
Вартість овочів на новорічному столі складе, в середньому, 141,12 грн. Картопля (2 кг) коштуватиме цього року 11,62 грн, гриби (1 кг) – 36 грн, перець солодкий (0,5 кг) – 36 грн, огірки свіжі (0,5 кг) – 19,50 грн, помідори свіжі (1 кг) – 38 грн.
Фрукти на святковому столі обійдуться у 100 грн. За 2 кг мандаринів доведеться заплатити 64,0 грн, 1 кг бананів обійдеться, в середньому, у 25 грн, лимон (200 г) – 10 грн.
Сім’ям, які мають можливість купувати делікатеси, доведеться додатково заплатити близько 340 грн. Баночка червоної ікри (120 г) обійдеться у 216,42 грн, а 200 г червоної риби – у 118,86 грн.
Цьогоріч на прилавках житомирських магазинів ціна на оселедець коливається від 80-120 грн за кілограм. Ціна на сьомгу або лосось стартує від 290 грн за 1 кг, карасі – від 35 грн, телапія – від 170 грн, скумбрія морожена – від 60 грн, а короп – від 39 грн.
Ціни на алкоголь зараз істотно зросли. Пляшка бюджетного напівсолодкого вина коштує близько 80 грн, приблизно стільки ж коштує і пляшка недорого шампанського. Вино і шампанське трохи кращих марок обійдуться десь у 120 грн за пляшку.
Найменше за рік подорожчали горошок, майонез, соняшникова олія, маслини. За словами експертів, ціни на них зростали повільно і за підсумком року збільшилися незначно – усього на 5-7%.
Для приготування стандартної порції з 1 кілограма ( 250 г на 4 осіб) доведеться заплатити 168 грн. Так, для салату знадобиться чотири картоплини – півкілограма обійдеться в середньому 3,5 грн., дві морквини – 1,2 грн (кілограм коштує близько 6,3 грн), півкілограма вареної ковбаси – 78,2 грн, п’ять курячих яєць – 13, 3 грн (десяток коштує десь 26,7 грн), солоні або мариновані огірки (доведеться купити банку 500 г) десь за 31,8 грн, банку горошку можна купити за 16,5 грн, а майонез — за 18 грн; пучок петрушки буде коштувати 5,5 грн.
За підрахунками «20 хвилин», цьогорічний святковий стіл обійдеться житомирянам в середньому у 1350 гривень. Вартість новорічного столу з делікатесами зросте до 1690,46 грн
Загалом за даними «Держстатистики», найдорожчими стравами на столі будуть бутерброди з червоною ікрою та алкоголь.
Новорічне свято все болючіше «б’є» по гаманцях українців, але вже в наступному році нам обіцяють зростання зарплат та ВВП, а також уповільнення інфляції.
Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.
№ 15 від 17 квітня 2024
Читати номер