Заручники чужих інтересів

Заручники чужих інтересів

Черговими скандалом після закупівель в «Українському домі» можуть обернутися витрати Житомирської міської ради на ремонти шкіл. Замість обіцяного переходу до електронних торгів управління освіти в «ручному» режимі перераховує близько 2 мільйонів гривень новоствореній фірмі луганського бізнесмена

Цьогоріч на «перший дзвінок» до школи №21 завітав колишній випускник закладу, депутат Верховної Ради України Борислав Розенблат. Згадавши про шкільні роки та не надто відмінні успіхи у навчанні, вихованець вручив рідному викладачеві російської мови та літератури парламентську грамоту.

Подарувавши директору школи новенький ноутбук, народний обранець з високим почуттям виконаного обов’язку покинув заклад, що за літо обріc новими проблемами. Розпочатий ще влітку ремонт харчоблоку не завершили, туалети в молодших класах не працюють, а на другу зміну тепер ходитимуть, окрім четвертих, ще й шості класи. В результаті школа запрацювала з численними порушеннями санітарних норм, «розкаряченою» їдальнею та примарною надією на повноцінне харчування для школярів.

У цей же час, інший випускник цієї ж школи, міський голова Сергій Сухомлин обіцяв швидке відновлення повністю зруйнованого старого корпусу міської гімназії №3. Відзвітувавши про повну готовність загальноосвітніх закладів до навчального року та закладені десятки мільйонів бюджетних коштів на потреби освіти, мер з гордо піднятою головою повернувся до свого затишного кабінету. Схоже, надзвичайна ситуація, що склалася в їх рідній та багатьох інших школах, не надто переймає обидвох досить заможних та чи не найвпливовіших обранців громади.

Відео дня

Рецепт недоремонту

«Ремонт їдальні давно чекала та просила у керівництва. Дуже зраділа звістці про включення шкільної їдальні до плану ремонту, говорить директор ЗОШ №21 Світлана Ремінець. Однак коли прийшла в управління освіти, була здивована, дізнавшись про нового підрядника. Жодного разу про нього не чула. Та мене завірили, що фірма має досвід, авторитет та довіру, що дозволило їй навіть реконструювати підвісний міст. Мені не відомо, звідки фірма брала працівників, але по факту працювали вони мляво. До середини літа практично нічого не було зроблено. Воно й дивно, якщо до ремонту залучено в різний період від двох до чотирьох робітників».

Після відвідування управління освіти Житомирської міської ради одразу впадає в око черговий етап тепер внутрішнього ремонту приміщень будівлі. Не пошкодувавши грошей на гранітну плитку та вартісне оздоблення фасаду з утепленням, управління заходилось «фарширувати» робочі кабінети. Позицію стосовно незавершених ремонтів погодилася прокоментувати заступник начальника управління освіти Житомирської міської ради Світлана Ковтуненко.

«Ми самі планували вирішити питання незавершених ремонтів. Нас не потрібно підстібати в цьому випадку. Однозначно можу вам сказати, що якщо буде зривання термінів виконання робіт, більше з цим підрядником не працюватимемо. Однак керівник, коли підписує документи, стверджує посадовець, зобов’язаний дивитися те, за що він несе відповідальність. Деякі з директорів шкіл відмовилися від постачальників, і ніхто їх не примушував поставити свій підпис».

Звідки «ноги ростуть»

З висотою кабінетів довіра до підрядника зростає, і в міській раді думка цілком протилежна освітянській.

«Це серйозний підрядник, якому можна довіряти. Перед ним стояло складне завдання, з яким важко справитися, завіряє заступник Житомирського міського голови Матвій Хренов. До того ж, вибір виконавця був погоджений. Надсилайте нам офіційний запит та зможете отримати відповідні протоколи».

Не отримавши озвучених заступником міського голови протоколів визначення підрядника, будемо виходити з відкритих джерел та доступних документів.

У виданій 6 червня 2016 року декларації Державної архітектурно-будівельної інспекції (далі
ДАБІ) на початок ремонтних робіт по харчоблоку школи №21 виконавцем зазначено «Теплий дім Житомир». Наступного дня директор школи підписує договір на 1 мільйон 310 тисяч гривень, передбачивши отримання підрядником 70% авансу від управління освіти. Практично ідеальні умови для фірми, що мала б справитися з поставленим завданням. У графі «Виконавець» вписано майже ідентичне, однак інше підприємство «Теплий дім Житомира»:
Зміна у назві підрядника не була звичайною опискою. Фірми повністю відрізняються за своїм розташуванням, правовою формою та реєстраційним кодом. Але керівником в них зазначається одна і та ж особа – Анатолій Вікторович Козлов.

Переглянувши реєстри, впевнюємося, що пан Козлов одночасно є керівником та єдиним власником обидвох організацій. Перше товариство засновано цьогоріч на початку січня, друге – 2 червня. Через п’ять днів саме останнє підприємство укладає договір зі школою. Ще два тижні очікувань, і з рахунку Держказначейства на новоспечену фірму перераховують 875 тисяч 700 гривень бюджетних коштів.

Ані в директора, ані в управлінні освіти не виникало жодних підозр при перерахуванні майже мільйона гривень на рахунок фірми, що за документами не мала ні найменшого відношення до виданих погоджень ДАБІ на ремонт шкільної їдальні. Натомість на рахунки ПП «Теплий дім Житомира», що досі не має ліцензії на виконання будівельних робіт, надсилалися нові кошти.

Згідно договору від 17 червня 2016 року за ремонт електропроводки в житомирській школі №8 наперед сплатили 744 100 гривень. Про можливості чудо-організації довідалося також управління комунального господарства, віддавши підряди на капітальний ремонт в декількох будинках. Найбільші суми було отримано за ремонт шиферного даху і капітальних мереж по вулиці Бальзакiвській, 8 та 4. Передоплата підряднику склала відповідно по 450 та 195 тисяч гривень. На ремонт м’яких покрівель будинків на провулку Кондратюка, 4 та вулиці Кибальчича, 11 авансували ще 65 та 160 тисяч гривень.

Загалом за перші два місяці свого існування зареєстрована в приватній оселі організація «Теплий дім Житомира» встигла освоїти 2 мільйони 489 тисяч 800 гривень. Себто Анатолій Козлов як власник підприємства вклав лише 1000 гривень, натомість отримавши від бюджету в 2,5 тисячі разів більше коштів.

Комерційна таємниця підрядника

З різних джерел вдалося дізнатися, що 40-річний Анатолій Вікторович Козлов приїхав до нашого міста з окупованого терористами Алчевська, де впродовж 2013 року очолював місцеве житлово-експлуатаційне об’єднання. З 2006 до 2010 року по партійним спискам отримав депутатство Перевальської районної ради Луганської області. Ще раніше  його батько, Віктор Козлов, був мером міста Перевальськ.

Як свідчать сайти працевлаштування, ще у вересні 2014-го Анатолій Козлов у Києві та Вінниці активно шукає роботу керівника, згоджуючись на 5 тисяч гривень зарплатні. За рік з ним відбуваються фантастичні метаморфози, про які звичайному житомирянину годі й мріяти. З найманого працівника він перетворюється на власника двох фірм, які керівництво Житомира одразу ж обдаровує мільйонними замовленнями. Мотиви описаних привілеїв директор ПП «Теплий дім Житомира» та ТОВ «Теплий дім Житомир» Анатолій Козлов фактично відмовився коментувати:

«Все, що стосується мене та отриманих мною підрядів, є комерційною таємницею. Я не збираюся вам розповідати, як я отримав замовлення від міської ради».

Зовсім не розділяє впевненість у безкарності подібних махінацій з бюджетними коштами начальник Управління ДАБІ в Житомирській області Олег Кирилюк:

«При подачі декларації на початок робіт замовник зазначає повну інформацію про назву об’єкту, його адресу, складність робіт та генерального підрядника. Вся відповідальність за надану інформацію покладена на заявника. Якщо вона не відповідає дійсності, законодавством це трактується як подання завідомо недостовірних даних.

Після виявлення порушення, виданий дозвіл підлягає скасуванню, а порушнику виписується штраф у розмірі 90 мінімальних заробітних плат, що становить близько 130 тисяч гривень для будівництва третьої категорії складності.

У разі внесення змін у договір замовнику дається три дні на подання змін до попередньо виданої декларації. Порушення цього терміну тягне за собою штраф у розмірі 6 тисяч гривень.

Хочу вам повідомити, що протягом трьох місяців ми в обов’язковому порядку перевіряємо всі видані дозвільні документи на предмет їх відповідності реальним роботам».

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
16:51 У Попільні під колесами потяга загинула 33-річна жінка 16:21 У Житомирі вшанували пам’ять жертв Чорнобиля до 38-х роковин Чорнобильської катастрофи photo_camera 16:00 СБУ і Нацполіція затримали «чорних зброярів», які намагались продати криміналітету трофейні гранатомети та вибухівку photo_camera 15:39 Вихідні принесуть в Україну суху і теплу погоду Від читача 14:27 «Від традицій до сучасності». У Житомирі проведуть великодній майстерклас із розпису писанок 15:20 Житель Андрушівської ТГ «заробляв», користуючись підробленим посвідченням водія 15:00 25 квітня рятувальники відкачали близько 400 кубів води з домогосподарств області photo_camera 14:41 У Бердичеві підприємиця організувала підпільний бізнес з продажу цигарок: комерсантці повідомили про підозру photo_camera 14:39 Видатки бюджету області за 3 місяці склали 3,8 мільярда гривень 14:00 На Житомирщині затримали керівника благодійного фонду, який торгував автомобілями, ввезеними для ЗСУ photo_camera 13:00 Житомир в Instagram: погодний калейдоскоп 12:39 Житомир та Гауда мають намір стати партнерами photo_camera 12:19 Застрелив дружину з ревнощів – жителя Бердичівського району ув’язнили на 7 років і 6 місяців 12:02 Радомишльська громада розповіла колегам як налагоджувати міжнародну співпрацю 11:43 У Житомирському районі знайшли схрон з боєприпасами, в Чуднівському – рушницю та самопал photo_camera 11:20 Розмір шкоди, нанесеної довкіллю КП «Автотранспортне підприємство 0628», яке обслуговує міське сміттєзвалище, становить майже 840 тис. грн 11:00 В Оліївській громаді - ДТП з трьома травмованими, серед яких 12-річна дитина 10:41 Поліція розшукує 77-річного жителя Овруччини 10:20 На клумбах Житомира цьогоріч планують висадити понад 80 тисяч квітів photo_camera 10:00 До 4-х років позбавлення волі з іспитовим строком засудили матір, яка покусала власну дитину
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up