Реакція на 100 мільйонів

Реакція на 100 мільйонів
Опубліковане на шпальтах газети журналістське розслідування вилилося у природне народне обурення, яке підхопили одразу декілька політичних сил та рухів. Щоб якимось чином пригасити протестний рух, основний фігурант публікації – ПрАТ «Житомиргаз» нарешті наважився провести прес-конференцію під назвою «Куди йдуть гроші за газ від населення». Це була найкраща можливість, щоб отримати публічні відповіді на попередньо поставлені монополісту запитання та прояснити його плани на найближче майбутнє

«Ми не в захваті від різкого підняття ціни на природній газ. В результаті даної прес-конференції споживачі зрозуміють, кому насправді варто дякувати», – декларує заступник голови правління з фінансово-економічних питань ПрАТ «Житомиргаз» Дмитро Конюх.

Ще декілька років тому газифіковували 400–500 будинків, цього року їх кількість ледь становитиме 20–30 домогосподарств. Сьогодні люди відмовляються від підключення природного газу і надходять не поодинокі звернення щодо відключення від постачання газу. Проте в ПрАТ «Житомиргаз» переконані, що альтернативи природному газу немає і не буде. Більш того, вважають «ганебною» практику переходу на альтернативні джерела енергії, зокрема заміну природного газу деревиною.

Схоже монополісту настільки сподобалася практика розбудови газової залежності, що ніяк не може примиритися з об’єктивним змінами. Ще б пак, надалі розвивати бізнес, не вкладаючи у нову мережу коштів, за рахунок бюджетів чи коштів людей, набагато вигідніше, ніж зважати на потребу  оновлення та заміни наявних мереж.

Відео дня

 

Нічого не бачу, не чую, не кажу

Досліджуючи у попередній статті затверджені тарифи, ми окремо виділили статті інвестиційної програми та їх фактичне невиконання, що призвело до накладення штрафу на ПрАТ «Житомиргаз». Хоча головним є не сума, яка для монополіста становить мізерних 80 тисяч гривень, а саме перелік невиконаних умов договорів та зобов’язань, за кожним з яких стоїть прихований не один мільйон гривень (див. витяг з постанови НКРЕ КП).Зрозуміти повністю суть виявлених порушень можливо лише за умови отримання акта перевірки ПрАТ «Житомиргаз». Нагадаємо, що дозвіл на проведення перевірки видав у лютому цього року Кабінет Міністрів України, включивши окрім облгазу, ПАТ «Житомиробленерго», КП «Житомиртеплокомуненерго»  та низку інших підприємств. Щоб отримати текст акта перевірки, який ніхто не оприлюднив, довелося подати офіційне звернення до Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг. Хоча інформація, яка безпосередньо викладена у запитуваному документі, стосується кожного споживача, який користується послугами облгазу, для Національної комісії текст «належить до службової інформації, що не підлягає розголосу». Окрім безпідставної відмови  надати копії вказаного документа, керівництву державного регулятора нічого кращого не спало на думку, як перенаправити звернення до ПрАТ «Житомиргаз», на яке й складений акт про виявлені порушення. Сподіватися, що підприємство, яке визнали порушником, добровільно надасть копію документів про виявлені порушення  – більш ніж марно.
На цьому наші спроби відкрити приховані таємниці ПрАТ «Житомиргаз» не завершились. Наступним кроком була спроба дізнатися текст договору на безкоштовне користування газовими розподільчими мережами. Йдеться про угоду з Міністерством палива та енергетики України, укладену ще 22 листопада 2012 року, з переліком усього належного комунального та державного майна, яке міститься у численних додатках до угоди.
Відмовляючи цього разу, клерк міністерства, такий собі пан Володимир Куйда, проявив неабияку творчість. Потужний талант згенерував неможливість надання копії договорів через те, що вони ... укладені двома сторонами??? Мабуть у минулому для новопризначеного керівника Управління нафтогазового господарства було звичним укладати угоди з самим собою. У будь-якому разі вважати, що інформація перебуває у володінні міністерства немає причин. Іншими словами ми не відаємо, що ми робимо. (див. текст відповіді).

Після такого формулювання стає зрозумілим, хто надихає інших наших урядників, коли говорять про ринкову обґрунтованість підняття цін на природний газ та тарифи на постачання для населення.


Для чого вам це знати

Саме цими словами загалом варто охарактеризувати лейтмотив проведеної ПрАТ «Житомиргаз» прес-конференції для журналістів місцевих ЗМІ. Офіційно представили відоме читачам «20 хвилин» новостворене ТОВ «Житомиргаз збут» буквально за декілька днів, закликаючи до 1 липня переоформити договори для усіх сьогоднішніх споживачів природного газу. Представляючи роботу, один із заступників облгазу Дмитро Конюх завірив, що жодних порушень за час діяльності підприємства не виявлено. Правда, після уточнюючого запитання, зізнався, що це стосується порушень під час поділу за розподільчими рахунками, що навряд про щось скаже рядовим мешканцям. Напротивагу іншим зобов’язанням, зокрема невиконання інвестиційної програми, через що минулого року не встановили безкоштовні лічильники та не здійснили передбачені витрати на ремонт газових мереж.
«Хто не працює, той не помиляється»,  – відповів заступник голови правління з фінансово-економічних питань ПрАТ «Житомиргаз». «Ми не доотримали виручку, тому не змогли профінансувати програму».
«20»: Ви все одно не виконали зобов’язання щодо встановлення безкоштовних лічильників, навіть скоротивши минулого року витрати на програму на 2,5 мільйона?
– Так. Це недовиконання на цей рік, яке ми виконуємо, але ще не виконали.

«20»: Пройшло півроку і ви досі не виконали припису від Національної комісії, яким зобов’язані встановити, окрім заборгованих за минулий рік, ще 7600 лічильників у 2015 році?
– По-перше, припис має термін виконання до 1 вересня (цього року – прим. автора). На цей рік ми довиконуємо план щодо встановлення за минулий рік, а потім встановлюватимемо лічильники, передбачені на цей рік в обсязі отриманих для цього коштів.

«20»: Скільки реально встановлено протягом цього року?
– У мене немає цієї інформації. Зараз я вам не можу відповісти на це питання.
«20»: Нещодавно була викладена інформація про підведення природного газу до села Карпівці Житомирської області. Хто фінансував ці роботи?
– Підведення газу протяжністю 11 кілометрів до населеного пункту здійснювалося ще у 2009–2010 роках за державні кошти. У самому селі – за рахунок мешканців. На ці роботи кошти ПрАТ «Житомиргаз» не витрачалися.
«20»: Який рівень оплати від населення був до останнього зростання ціни на газ?

– Від населення рівень оплати становив 97 %. Цього року ситуація набагато гірша.
«20»: Як ви плануєте надалі розраховуватися за поставлений природний газ, якщо за минулий рік ваша заборгованість зросла вдвічі?

– Заборгованість у нас утворилася внаслідок технічних витрат. По населенню заборгованість утворилася через те, що оплата отримується на місяць пізніше.
(Фактичну заборгованість можна переглянути у таблиці № 1 – прим. автора).

«20»: Чому на вашому сайті немає інформації про укладений з міністерством договір щодо безкоштовного користування газорозподільчою мережою?

– Цей договір... Скажімо так – яка мета його розміщення?
«20»: Мета наступна: прояснити ситуацію зі списанням майна на 80 мільйонів яке перебуває у вашому користуванні?

– Ми списали не 80 мільйонів майна, а 80 мільйонів його вартості. Відповідно до міжнародного стандарту була визначена «справедлива вартість». Стандарт нам це дозволяє. Ми не списали державне майно: на момент укладання угоди проведена його повна інвентаризація, погоджена в 2012 році з НАК «Нафтогаз України». У Міністерстві палива та енергетики вона (інвентаризація майна – прим. автора) досі перебуває на погодженні.

 

Звичний злодій

Певно, позиція облгазу ніколи не зміниться, поки залишатиметься їх панівний вплив при безкоштовному використанні газових мереж, за що безперешкодно можна стягувати не тільки плату за послуги, плату за приєднання до мереж, а заразом отримати й самі новозбудовані місцеві газопроводи.
«У Липниках Лугинського району був прокладений за власний кошт газопровід протяжністю кілометр. Понад 50 % коштів внесли мешканці. Проте газопровід до тих пір не приймали в експлуатацію та не подавали газ, поки він не був безкоштовно переданий облгазу», – розповідає голова комісії з питань Чорнобильської катастрофи, екології та використання природних ресурсів Житомирської обласної ради Роман Будник.

«І таких фактів безліч по усій Житомирщині. З 2005 року, коли я був заступником голови облдержадмінстрації, не десятки, а сотні мільйонів гривень йшли з державного, обласного та місцевих бюджетів на магістральні підвідні газопроводи, які під тиском облгазу безкоштовно переходили до них на баланс. Тому вони володіють майном, на яке гроші не витрачали і яке, відповідно, належати їм не може. Були навіть такі випадки, коли газопроводи змушені були передавати від сільських рад, оскільки Житомиргаз виставляв непомірні суми на утримання мереж. Ось як, за кошт інших, постійно збагачувався облгаз.
На мою думку, повинні враховуватися не тільки інтереси облгазів, але й, безперечно, споживачів газу: населення, промисловості та соціальної сфери. Як директор підприємства, яке споживає щомісячно 420–430 тисяч кубів газу, я не можу мовчати.

Тому скажу як насправді є – носять хабарі, щоб отримувати такі тарифи. До прикладу, коли минулого року в квітні-травні зросла ціна на газ, тарифи на траспортування для облгазів підняли на 68 %, а державним магістральним газопроводам лише на 18 %. Але ж облгази не створюють тиску в мережі. Проте створюють тиск у системі саме в магістральних газопроводах, де для цього використовується газ.
Я зараз можу купувати природний газ на 1500 гривень дешевше за ціну, що виставляє ПрАТ «Житомиргаз». Чому? Тому що на сьогодні є сезонний надлишок газу. Якщо верхня межа ціни встановлена державою на рівні 8200 гривень за тисячу кубометрів газу, яку постійно вимагає до оплати ПрАТ «Житомиргаз», то на відкритому ринку він коштує мені 6700 гривень. Різниця величезна!»
«20»: Чи володіє Житомирська обласна рада інформацією про газову мережу області, якою зараз безкоштовно користується ПрАТ «Житомиргаз» і одночасно стягує за це плату?
– Наша комісія не є профільною з цього приводу. У склад комісії входять багато депутатів, які, як керівники підприємств, ще минулого року стикнулися з проблемою підвищення розцінок облгазу.
Вважаю, що вкрай необхідно включати у наступні плани роботи обласної ради саме прояснення ситуації з майном громади, з коштами, які протягом усього попереднього часу були витрачені з бюджетів (обласного та місцевих – прим. автора) на газифікацію. Якщо облгаз раніше безкоштовно отримав майно, то будьте ласкаві сказати його вартість та суму фактично понесених витрат на утримання кожної такої мережі.
Тоді буде зрозуміло, куди спрямовуються кошти, які сплачуються усіма споживачами: чи на обслуговування мереж чи на підняття заробітної плати навіть не працівникам, а виключно керівництву ПрАТ «Житомиргаз».

«20»: Якою була відповідь на звернення Житомирської обласної ради щодо зменшення та скасування тарифів ПрАТ «Житомиргаз»?

Фактично ніякого. Уряд усунувся, посилаючись, що це не його компетенція. Національна комісія  наше звернення по суті проігнорувала, надавши формальну відповідь, що тарифи затверджені у встановленому порядку.

 

Усі гроші в Київ

Найбільшим здивування було дізнатися, що до всього перерахованого ПрАТ «Житомиргаз» на сьогодні не зареєстрований як платник податків у Житомирській області. У звіті за 2014 рік обласна податкова відзвітувала про десятки мільйонів податків, які були недоотримані внаслідок «міграції» облгазу.
Куди зараз надходять податки з кожного платежу за природній газ?
Виявилося, що ще у 2012 році, за часів прем’єрства Азарова, був розроблений порядок роботи з великими платниками податку. Для цього утворена окрема структура, яка діє й понині, змінивши лише вивіску на Центральний офіс з обслуговування великих платників Міжрегіонального головного управління Державної фіскальної служби України. До його складу входить сім філіалів по Україні: у Львові, Харкові, Одесі, Дніпропетровську, Маріуполі, Запоріжжі, Северодонецьку та Києві. Саме до столичного центрального офісу належать великі платники податків Житомирської області, які не лише подають обов’язкову звітність, але й як ПрАТ «Житомиргаз» залишають усі податки.

Тобто щомісячні платежі, які збиратимуться за новими розцінками з  кожного мешканця області, а це мільярдні суми, не підуть на розвиток громад, де зареєстроване та проводить свою діяльність підприємство. Звідси й виникає статус нашої області як ще більш дотаційної, яка постійно залежить від допомоги з державного бюджету, який далеко не завжди виконує свої зобов’язання. Згідно з офіційною інформацією від Житомирської податкової, тільки прямі втрати від так званої «міграції» підприємства становили у 2014 році 45,2 мільйона гривень. Враховуючи цьогорічне підвищення цін, ці суми вимірюватимуться сотнями мільйонів гривень.

 

Вибір не для всіх

Населенню не залишають вибору та ставлять перед фактом, хто їм найближчим часом продаватиме природний газ. Що стосується установ, які фінансуються з місцевого бюджету, які раніше уклали договір на постачання природного газу з ПрАТ «Житомиргаз», для них номінально з’явився шанс відійти від диктатури одного монополіста та знаходити постачальника природного газу за нижчою ціною. Від того, наскільки готове керівництво до пошуку альтернативи та хто в органах держваної влади спроможний йому в цьому допомогти, залежить кінцева ціна на природний газ та взагалі якість чи навіть наявність тепла у найближчий опалювальний сезон.
Місцева влада досі не має навіть найменшого уявлення про вартість переданого майна та про інвентаризацію, здійснену ПрАТ «Житомиргаз» та передану на затвердження Міністерству палива та енергетики України.

Поки що ніхто не переймається подібними проблемами, очікуючи на чергові чарівні рекомендації з Києва, де давно опікуються виключно латанням дірок загальнодержавного бюджету всіма доступними способами.
Проте вже сьогодні вкрай потрібно формувати ефективну команду спеціалістів у стінах обласної адміністрації та обласної ради, які здатні повернути великих платників податків до області, отримати повну інформацію про частку майна, що належить до комунальної власності у газових мережах області та здійснити пошук кращих пропозицій з постачання природного газу для бюджетних установ та підприємств Житомирської області. Поки бачимо тимчасові фігури, які абсолютно не переймаються вказаними інтересами громади.

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
14:00 На Житомирщині затримали керівника благодійного фонду, який торгував автомобілями, ввезеними для ЗСУ photo_camera 13:00 Житомир в Instagram: погодний калейдоскоп 12:39 Житомир та Гауда мають намір стати партнерами photo_camera 12:19 Застрелив дружину з ревнощів – жителя Бердичівського району ув’язнили на 7 років і 6 місяців Від читача 11:32 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 12:02 Радомишльська громада розповіла колегам як налагоджувати міжнародну співпрацю 11:43 У Житомирському районі знайшли схрон з боєприпасами, в Чуднівському – рушницю та самопал photo_camera 11:20 Розмір шкоди, нанесеної довкіллю КП «Автотранспортне підприємство 0628», яке обслуговує міське сміттєзвалище, становить майже 840 тис. грн 11:00 В Оліївській громаді - ДТП з трьома травмованими, серед яких 12-річна дитина 10:41 Поліція розшукує 77-річного жителя Овруччини 10:20 На клумбах Житомира цьогоріч планують висадити понад 80 тисяч квітів photo_camera 10:00 До 4-х років позбавлення волі з іспитовим строком засудили матір, яка покусала власну дитину 09:39 Ще 950 окупантів ліквідовані за добу 09:20 Оперативна інформація станом на 06.00 26 квітня 2024 року щодо російського вторгнення 09:00 26 квітня: яке сьогодні свято, прикмети, традиції і погода у Житомирі 17:29 Оля Хомутовська виборола срібло на чемпіонаті України зі стрільби з лука 17:00 Пʼятниця буде в Україні з дощами і грозами - синоптик 16:40 У Житомирі відбулася творча зустріч з сучасним українським письменником Василем Шклярем 16:20 У Звягелі «Jeep Grand Cherokee» збив жінку на електровелосипеді 16:00 За торгівлю боєприпасами затримали 43-річного коростенця photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up