Гемодіалізні закупівлі: як на Житомирщині наживаються на хворих

Гемодіалізні закупівлі: як на Житомирщині наживаються на хворих

Збудована монополія на постачанні препаратів приносить шалені прибутки посередникам. Так виникає переплата на тендерах, що веде до дефіциту ліків, без яких життя сотень хворих на ниркову недостатність неможливе

Довкола проведення тендерів для відділення гемодіалізу обласної лікарні ім. Гербачевського регулярно виникали скандали. У 2014 році тодішній головний лікар Михайло Борщівський звинуватив у лобіюванні обласним департаментом охорони здоров’я інтересів нового постачальника. На додачу до раніше встановленого в лікарню передали обладнання для гемодіалізу іншого виробника без свідоцтв про державну реєстрацію МОЗ, паспортів та державної метрологічної повірки.

Без даної документації використовувати медичне обладнання заборонено згідно з чинним законодавством. Використання такого обладнання, окрім того, може призвести до небезпечних ускладнень здоров’я хворих на ниркову недостатність… Дане медичне обладнання надійшло для використання його під розхідні матеріали, закуплені за вказівкою департаменту охорони здоров’я без наявних на те бюджетних призначень, що також є порушенням, – вказував у листі до правоохоронних органів головний лікар.

У 2014 році головний лікар обласної лікарні ім. Гербачевського Михайло Борщівський звертався до правоохоронних органів щодо переданих без документів апаратів для гемодіалізу. Фото: сайт облради

Та невдовзі Михайла Борщівського звільняють з посади, про описані порушення забувають, і передане обладнання залишається працювати в закладі. Під це обладнання продовжують проводити закупівлі розхідних матеріалів за специфічними вимогами єдиного виробника. Попри обіцянку самостійно обирати курс лікування та препарати, лікарі і пацієнти знову залишалися без права на альтернативу.

Разом з тим, проходячи через ланцюг посередників, ліки не лише зростають в ціні. Заради ще більшої наживи протягом останніх років їх почали підроблювати, наражаючи хворих на небезпеку.

 

Вибір лише один

Хронічна хвороба нирок є глобальною світовою проблемою. За даними ВООЗ, кожен десятий дорослий має ураження нирок, і ця хвороба, на жаль, невиліковна. Внаслідок не визначеної раніше патології нирок від первинних гострих серцевих нападів щороку помирають мільйони хворих. Недуга швидко поширюється в Україні: на 1 млн населення в рік реєструється 250 хворих з хронічною нирковою недостатністю. Їх лікування проводиться методом гемодіалізу на апаратах «штучна нирка». Оскільки процедури слід проводити тричі на тиждень, лікування одного хворого обходиться у непосильну для пересічного українця суму в сотні тисяч гривень на рік. Тому витрати на закупівлю витратних матеріалів для гемодіалізу фінансуються коштом бюджету. При цьому, як свідчить звіт Рахункової палати України, департамент охорони здоров'я облдержадміністрацій та медичні заклади в більшості випадків закуповували сумісні зі встановленими в закладах апаратами витратні матеріали. Постачальниками витратних матеріалів часто є фірми, які поставляли до закладів у вигляді благодійної допомоги, безкоштовно або в оренду апарати «штучна нирка». Вони поставлялися у медичні заклади у вигляді благодійної допомоги, в оренду за 1 грн на рік або передавались в безоплатне користування. У 5 досліджених аудиторами регіонах 219 наявних апаратів (87%) поставлялися саме в такий спосіб. І лише 13% придбані за кошти державного чи місцевих бюджетів.

 – Як правило, компанія-постачальник встановлює апарати для гемодіалізу безплатно, а потім, визначаючи ціну на розхідні матеріали, розраховує їх так, щоб окупити вартість обладнання. Виходить так, що компанія, котра домовиться з владою, з лікарнею, іще з кимось, встановлює свої апарати, після чого хворі стають залежними від монополії компанії,визнав голова Львівської облдержадмінстрації.

Голова Львівської ОДА Олег Синютка підтвердив змови на ринку постачання препаратів для щемодіалізу. Фото: сайт Львівської ОДА

До 2014 року у Житомирській області майже всі апарати були виробництва швецької фірми Gambro. Однак за останні роки їх активно замістили на передані у користування медичному закладу німецькі B.Braun.

З появою обладнання для відділення гемодіалізу обласної лікарні ім. Гербачевського та його філій розпочалася регулярна закупівля сумісних з ним медикаментів та розхідних матеріалів.

Всі витратні матеріали постачаються вчасно, у необхідній кількості і від одного виробника, – стверджував завідувач відділення гемодіалізу Микола Прилипко.

Таким чином, замість того, щоб відійти від монополії одного виробника, лікарня потрапила в залежність до іншого.

 

Партнерські торги

Цьогоріч тендер на закупівлю витратних матеріалів для гемодіалізу оголосили ще у січні. КУ «База спеціального медичного постачання» планувала придбати 10 найменувань ліків загальною вартістю 9 млн 230,3 тис. грн. Згідно з тендерною документацією, усі витратні матеріали повинні бути сумісними з апаратами Dialog +, Dialog + Online виробництва B.Braun, які використовуються у відділенні в даний час. На торги свої пропозиції подали два учасники: ТОВ «Артоніка» з Києва та ТОВ «Індекс» з Рівного. Обоє учасників на аукціоні не торгувались.

В тендері на закупівлю препаратів для гемодіалізу майже не було конкуренції. Фото: сайт Prozorro

З незначним, трохи більше 1%, падінням ціни переможцем торгів визнали ТОВ «Артоніка» з пропозицією у 9 млн 96 тис. 332,15 грн. На початку березня з товариством підписали угоду. Цього ж місяця постачальнику сплатили 5,38 млн грн за отримані розхідні матеріали, які згодом передали в обласну лікарню.

З 1 квітня державне фінансування за рахунок медичних субвенцій припинилося. З цього часу медичні заклади за Програмою медичних гарантій повинні самостійно проводити тендери. У травні 2020 року обласна лікарня ім. Гербачевського оголошує закупівлю витратних матеріалів для гемодіалізу на 34 млн 120,5 тис. грн.

Порівнюючи тендерну документацію обох тендерів, можна сказати, що вимоги до постачальників залишилися незмінними. В описі також зазначена умова – сумісність усіх витратних матеріалів з апаратами Dialog +, Dialog + Online виробництва B.Braun.

- Тендерні документи обласна лікарня, найімовірніше, взяла з нашого тендеру, – говорить секретар тендерного комітету КУ «База спеціального медичного постачання» Євгенія Наумова.

У новому тендері для обласної лікарня участь прийняли ті самі учасники і мінімальною конкуренцією

На тендер приходять все ті ж самі учасники. З такою ж мінімальною різницею в ціні перемога цього разу дістається рівненському ТОВ «Індекс», з яким 7 липня заклад підписує угоду.

Зазвичай спільний похід на тендери, де учасники, не торгуючись, почергово їх виграють, свідчить про наявність між ними домовленості. Цей раз виграє фірма А, наступного – фірма Б. Про таку узгодженість дій двох учасників вказує також декілька фактів.

Обидві фірми в складі документів подали інформацію про одного і того самого постачальника. І це – не виробник, а фірма-посередник Good Look GmbH, зареєстрована у німецькому місті Ной-Ульм.

Українські дистриб’ютори витратних матеріалів для гемодіалізу працюють за «непрямими контрактами», в результаті чого ціна на розхідники в Україні значно вища від цін на аналогічні матеріали у Європі. Суть схеми полягає у тому, що постачальники не укладають прямий договір з виробником, а закуповують препарати у іноземної фірми-прокладки, яка ще до кордону України штучно підвищує ціну. Тільки після цього товар потрапляє в Україну, і йому додають дозволену законом торговельну націнку у вигляді 10% від митної вартості товару та 7% ПДВ.

Згідно з офіційними витягами з реєстру Німеччини, директором Good Look Gmbh є Олександр Кльопфер 1987 року народження. До нього підприємство представляли його брат Едуард Кльопфер (1981 р. н) та Ельвіра Кльопфер (1955 р. н). Остання, ймовірно, є дружиною Едуарда Кльопфера 1953 року народження, якому й належить ТОВ «Індекс».

Тож ліки на ТОВ «Індекс» надходять від підконтрольної сім’ї Кльопферів фірмі-прокладці Good Look Gmbh, де, імовірніше, осідає переплата на препарати для гемодіалізу в Україні та Європі.

Від цього ж посередника ліки отримує і ТОВ «Артоніка», завдання якої – зімітувати конкуренцію для ТОВ «Індекс». З травня 2019 року фірми 47 разів зустрічалися на торгах.

До того ж сертифікати відповідності та технічний опис ТОВ «Артоніка» повністю взяла у свого конкурента ТОВ «Індекс». Один на двох учасників і нотаріус, який завірив переклад доручення, виданого виробником для Good Look Gmbh. Попри реєстрацію ТОВ «Індекс» у Києві, реєстраційні дії вчиняв нотаріус з Рівного, де прописана фірма-конкурент.

Копія з технічної документації де прописані вимоги до розхідників B.Braun

За вказаними контактними телефонами київської та рівненської фірми ніхто не підняв слухавки. Та й ТОВ «Артоніка», яка з часу своєї реєстрації постачає препарати на мільйони гривень, прописана у Києві за адресою масової реєстрації.

В офісі ТОВ «Індекс» ще у 2015 році правоохоронці провели обшуки. В результаті слідчих дій виявили та вилучили декілька печаток Good Look GmbH, печатку зі зразком підпису, штамп та печатку B|BRAUN і печатку зони вільної торгівлі в Аджамані, Об'єднані Арабські Емірати.

Наявність у ТОВ «Індекс» печаток та штампів фірм постачальника та виробника може свідчити про факт фальсифікації документації наданої для участі у процедурі закупівлі. Крім того, досудовим слідством встановлено, що деякі документи, які подавались разом з пропозицією конкурсних торгів, не відповідають дійсності, – зазначається в ухвалі суду.

В офісі постачальника провели обшуки та вилучили печатки і штампи фірми-виробника препаратів для гемодіалізу B.Braun. Скріншот з ухвали суду 

Кримінальне провадження відкрито за ч. 2 ст. 364 КК України (зловживання владою або службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки).

За 4 роки розслідування нікому з посадових осіб підозра не вручена. Досі не виконало урядове доручення Міністерство охорони здоров’я, при якому створили спеціальну комісію із завданням прописати послугу із проведення гемодіалізу та прорахувати ризики від її впровадження.

Через відсутність моделі закупівлі саме медичної послуги медичні заклади, які отримують гемодіалізне обладнання безкоштовно або в тимчасове користування, досі залежать від постачальників витратних матеріалів, що сумісні виключно із цими апаратами. У результаті складова конкуренції та економного використання коштів фактично відсутня.

Варіант вирішення питання озвучила колишня державна уповноважена Антимонопольного комітету України, а нині – заступниця міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Світлана Панаіотіді:

На тендер приходять кілька виробників, які роблять свої пропозиції. Вибрати можна буде так, як і раніше, за найнижчою ціною – конкуренція буде наочною. Але за умови – переможець забезпечить лікарню безкоштовним обладнанням для проведення відповідних процедур..

Заступниця міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Світлана Панаіотіді. Фото: сайт МЕРТ

Такий обов'язок має бути прописаний в документації конкурсних торгів. Для цього потрібна активна співпраця Міністерства охорони здоров’я та Міністерства економіки для введення особливого порядку закупівлі витратних матеріалів чи розробки відповідних рекомендацій по таких закупівлях. Де-факто наразі така ситуація вже давно існує – обладнання надане постачальниками у безкоштовне користування лікарням за різними видами угод.

Перемагає компанія за найнижчою ціною – ставить обладнання. Наступного разу перемагає інша компанія – тоді вона поставляє витратні матеріали лікарні та автоматично обладнання для них, – додає посадовець.

Ціна подальшого зволікання з вирішенням даної проблеми дуже висока – це людські життя.

Коментарі (2)
  • Колега з іншої області

    Сміх, жах і ганьба разом. Заручниками ситуації  стали члени тендерних комітетів і адміністрація  лікарнень, які не можуть  допустити  переривання процесу гемодіалізу,  проводячи тендери під наявні апарати, і ризикують потрапити до кримінальної справи. Чи відповідає діючому законодавству вимога до витратних матеріалів постачати безкоштовно апарати? Може й при закупівлі бензину вимагати в постачальника  автомобіль в безкоштовне користування? Куди подіти хворих на час заміни обладнання на машини переможця і підготовчі заходи?  Коли приймуть якийсь  закон про особливий порядок?
  • Колега з іншої області

    Сміх, жах і ганьба разом. Заручниками ситуації  стали члени тендерних комітетів і адміністрація  лікарнень, які не можуть  допустити  переривання процесу гемодіалізу,  проводячи тендери під наявні апарати, і ризикують потрапити до кримінальної справи. Чи відповідає діючому законодавству вимога до витратних матеріалів постачати безкоштовно апарати? Може й при закупівлі бензину вимагати в постачальника  автомобіль в безкоштовне користування? Куди подіти хворих на час заміни обладнання на машини переможця і підготовчі заходи?  Коли приймуть якийсь  закон про особливий порядок?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
16:51 У Попільні під колесами потяга загинула 33-річна жінка 16:21 У Житомирі вшанували пам’ять жертв Чорнобиля до 38-х роковин Чорнобильської катастрофи photo_camera 16:00 СБУ і Нацполіція затримали «чорних зброярів», які намагались продати криміналітету трофейні гранатомети та вибухівку photo_camera 15:39 Вихідні принесуть в Україну суху і теплу погоду Від читача 14:27 «Від традицій до сучасності». У Житомирі проведуть великодній майстерклас із розпису писанок 15:20 Житель Андрушівської ТГ «заробляв», користуючись підробленим посвідченням водія 15:00 25 квітня рятувальники відкачали близько 400 кубів води з домогосподарств області photo_camera 14:41 У Бердичеві підприємиця організувала підпільний бізнес з продажу цигарок: комерсантці повідомили про підозру photo_camera 14:39 Видатки бюджету області за 3 місяці склали 3,8 мільярда гривень 14:00 На Житомирщині затримали керівника благодійного фонду, який торгував автомобілями, ввезеними для ЗСУ photo_camera 13:00 Житомир в Instagram: погодний калейдоскоп 12:39 Житомир та Гауда мають намір стати партнерами photo_camera 12:19 Застрелив дружину з ревнощів – жителя Бердичівського району ув’язнили на 7 років і 6 місяців 12:02 Радомишльська громада розповіла колегам як налагоджувати міжнародну співпрацю 11:43 У Житомирському районі знайшли схрон з боєприпасами, в Чуднівському – рушницю та самопал photo_camera 11:20 Розмір шкоди, нанесеної довкіллю КП «Автотранспортне підприємство 0628», яке обслуговує міське сміттєзвалище, становить майже 840 тис. грн 11:00 В Оліївській громаді - ДТП з трьома травмованими, серед яких 12-річна дитина 10:41 Поліція розшукує 77-річного жителя Овруччини 10:20 На клумбах Житомира цьогоріч планують висадити понад 80 тисяч квітів photo_camera 10:00 До 4-х років позбавлення волі з іспитовим строком засудили матір, яка покусала власну дитину
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up