Як правильно підійти до вибору та купівлі земельної ділянки

Як правильно підійти до вибору та купівлі земельної ділянки

Вибір і придбання земельної ділянки ‒ справи, що  вимагають великої відповідальності. Потрібно врахувати багато різних тонкощів і факторів.

На які основні моменти потрібно звернути увагу під час продажу або покупки ділянки, розповіла представник приватного підприємства «Надійний світ» Анна Гордійчук. 

Як правильно підійти до вибору та купівлі земельної ділянки

Для того, щоб придбати земельну ділянку, насамперед потрібно визначитись із своїм запитом: який район до вподоби, яка кількість соток має бути, які мають бути обов'язкові комунікації та інфраструктура.

Спеціалістка наголошує: ідеальний спосіб обирати ділянку ‒ проїхатись по місту або за його межами і знайти район, який сподобається та в якому буде комфортно проживати. І тоді вже конкретно в обраному районі шукати підходящу ділянку.

Відео дня

Інфраструктура. Одним з найважливіших критеріїв при виборі ділянки є наявна інфраструктура. До неї належать відстань до дорожньої траси і зручність під'їзду до ділянки. Уточніть, наскільки близько розташована зупинка громадського транспорту в населеному пункті та інші важливі об'єкти: аптека, магазин, школа, лікарня та інше.

Комунікації. Обов'язково проясніть ситуацію, пов'язану з наявністю підведених комунікацій. Уточніть, чи підведене газопостачання, оскільки на сьогодні деякі нові масиви не передбачають наявність газопроводу через те, що газ втрачає свою актуальність у використанні. А, отже, надається перевага альтернативним джерелам. 

«Варто звернути увагу на те, що на сьогодні нові масиви Житомира без газопостачання. Газ у ці масиви ніхто не проводить, але багато людей звикли, щоб газопостачання обов'язково було. Тому на це неодмінно потрібно звернути увагу, якщо для покупця наявність газу є важливим моментом», ‒ наголошує Анна Гордійчук.

Цільове призначення. На території міста є ділянки, на яких можна будуватись. Вони мають цільове призначення «під забудову» або «під садівництво». Однак велика кількість покупців все ж остерігається купувати ділянку, яка має цільове призначення «під садівництво». Зі свого боку Анна Гордійчук запевняє: боятись немає чого, оскільки  на ділянках з таким призначенням можна будуватись та в подальшому зареєструвати місце проживання.

«Багато людей остерігаються купувати землю з цільовим призначенням "під садівництво". Наприклад в районах Польової, Хінчанки і аеропорту розташовані величезні масиви, цільове призначення яких значиться"під садівництво". Деякі люди вважають, що це – городи і через це бояться купувати такі ділянки. Є люди, які знають, що це за цільове призначення, тому нормально на це реагують і купують їх», ‒ зазначає Анна Гордійчук.

Кількість соток. У межах міста можна придбати ділянку не більше 10 соток. Отже, коли покупець у Житомирі має бажання придбати ділянку більше зазначеної площі – він має розуміти, що такої можливості немає. Єдиний варіант, який може бути, – дві ділянки поряд або ж земельні ділянки, які розташовані на території Житомира, але належать до сільських рад. Наприклад, якщо брати до уваги район Крошні, то там ділянки можуть належати до Оліївської громади, район Польової та Хінчанки – до Глибочицької громади, а район Смаківки – до Вересівської сільради.

Немає кадастрового номера – немає покупця

Надзвичайно важливим є те, щоб земельній ділянці був присвоєний кадастровий номер, який занесений до реєстру Держземкадастру про земельні ділянки. Це є свідченням того, що ваша земельна ділянка сформована та внесена на публічну кадастрову карту України. Саме завдяки цьому номеру можна знайти інформацію про межі ділянки, площу, форму власності та цільове призначення згідно із класифікатором. Без кадастрового номера земельної ділянки вам не вдасться здійснити продаж. 

«На сьогодні кадастровий номер – це найважливіше, що може бути. Якщо немає кадастрового номера, ви ділянку не продасте. Саме по кадастровому номеру ми можемо подивитись всю потрібну нам інформацію: і цільове призначення землі, і кількість соток. Також, маючи кадастровий номер, можна перевірити, чи є арешти на ділянці», ‒ наголошує спеціаліст.

Вдалий час для купівлі земельної ділянки

 Як зазначає експерт, найвдаліша пора для покупки та продажу земельної ділянки – весна. Саме в цей час покупець зможе побачити, чи затримується вода на ділянці, та матиме цілий рік попереду, щоб почати омріяне будівництво.

«Весна дуже вигідна для покупців, оскільки, коли розтане сніг, можна побачити, на яких ділянках затримується вода, а на яких ні. В ідеалі купувати ділянку найкраще в дощові пори року, тоді можна побачити, мокра ділянка чи ні. 

Ще весна є вдалим періодом через те, що у покупця попереду є рік, щоб будуватись. Осінь теж вдала пора для покупки землі, оскільки можна закласти фундамент і на весну почати будуватись», ‒ вважає Анна Гордійчук.

Чому краще залучити  фахівця

Власник ділянки може найняти фахівця або самостійно залучити потенційних покупців, зацікавлених в угоді. Обидва способи мають як переваги, так і недоліки, і далі ми наведемо їхні порівняння. 

Перевагою самостійного пошуку покупця є неабияка економія; вона проявляється в тому, що не потрібно оплачувати послуги рієлтора, так і в тому, що можна розраховувати виключно на безкоштовні видання та інтернет-ресурси. Однак є і недоліки самостійного пошуку. Доведеться витратити багато часу, часто виїжджати на ділянку, потрібно постійно спілкуватися телефоном з потенційними покупцями. Оскільки немає професійних знань, великий ризик нарватися на шахраїв.

Зі свого боку залучення фахівця до продажу своєї ділянки дозволить зберегти час і сили, головне ‒ точно сформулювати побажання. Тут же знижуються ризики ‒ угоду веде професіонал, який володіє всіма тонкощами юридичних аспектів. Звернення до спеціаліста ‒ найлегший варіант, якщо є бажання швидко продати або придбати ділянку. Однак майте на увазі, що ділянка стане привабливою для покупця, якщо ви надасте максимум інформації: точне розташування, співвідношення з сусідніми об'єктами, фотографії землі.

«Якщо говорити про продавця, то якщо до мене звернуться покупці з бажанням придбати ділянку в його районі, то його ділянку я запропоную також. Окрім цього, він зекономить свій час, адже перша зустріч продавця та рієлтора буде, коли він показуватиме розташування ділянки, яку потрібно продати. І друга зустріч з продавцем відбудеться вже тоді, коли оформлятиметься завдаток. Продавець просто показує, де його ділянка розташована, і озвучує суму, яку він за неї хоче. Все інше робить рієлтор», – наголошує Анна Гордійчук. 

Що стосується покупця, то він теж  отримує значні переваги, якщо залучить до покупки земельної ділянки рієлтора. Адже хто, як не спеціаліст, знає весь спектр ділянок, які можуть відповідати вашим запитам. Ну і, звичайно ж, як і для продавця, допомога рієлтора у цьому питанні значно зекономить ваш особистий час.

«На сьогодні у Житомирі і у Житомирському районі продається більше ніж  7 тисяч ділянок. Те, що є на ОЛХ, DOM. RIA, – це лише сота частина всіх пропозицій. І коли людина намагається знайти підходящий варіант для покупки сама, то їй потрібно дуже багато часу, щоб знайти саме ту ділянку, яка підходить під бажані критерії. І якщо до мене звертається покупець і говорить, що він хоче, я відразу згадую, що продається в цьому районі і за якою ціною. Адже всі об'єкти, які продаються, я дивлюсь особисто. Скажімо так: якщо людина звернеться з бажанням продати або придбати ділянку до рієлтора, то це як мінімум зекономить її час», ‒ додає Анна Гордійчук.

Світлана Цимбалюк 

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
12:02 Радомишльська громада розповіла колегам як налагоджувати міжнародну співпрацю 11:43 У Житомирському районі знайшли схрон з боєприпасами, в Чуднівському – рушницю та самопал photo_camera 11:20 Розмір шкоди, нанесеної довкіллю КП «Автотранспортне підприємство 0628», яке обслуговує міське сміттєзвалище, становить майже 840 тис. грн 11:00 В Оліївській громаді - ДТП з трьома травмованими, серед яких 12-річна дитина Від читача 11:32 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 10:41 Поліція розшукує 77-річного жителя Овруччини 10:20 На клумбах Житомира цьогоріч планують висадити понад 80 тисяч квітів photo_camera 10:00 До 4-х років позбавлення волі з іспитовим строком засудили матір, яка покусала власну дитину 09:39 Ще 950 окупантів ліквідовані за добу 09:20 Оперативна інформація станом на 06.00 26 квітня 2024 року щодо російського вторгнення 09:00 26 квітня: яке сьогодні свято, прикмети, традиції і погода у Житомирі 17:29 Оля Хомутовська виборола срібло на чемпіонаті України зі стрільби з лука 17:00 Пʼятниця буде в Україні з дощами і грозами - синоптик 16:40 У Житомирі відбулася творча зустріч з сучасним українським письменником Василем Шклярем 16:20 У Звягелі «Jeep Grand Cherokee» збив жінку на електровелосипеді 16:00 За торгівлю боєприпасами затримали 43-річного коростенця photo_camera 15:40 У Житомир "на щиті" повернувся Захисник Олексій Лаврін 15:21 Де на Житомирщині росте сон-трава? 15:00 Відтепер ботсад у Житомирі носитиме нову назву: Ботанічний сад Поліського національного університету імені Героїв-десантників 14:40 Минулої доби на Житомирщині після поривів вітру та «жовтого дощу» дорожники працювали над безпечним проїздом photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up