Відроджена спадщина або Лемківський медяник родини Теплих

Відроджена спадщина або Лемківський медяник родини Теплих

У Домі української культури в Житомирі 8 червня 2021 року відбулася презентація книжки «Лемківський медяник» житомирських митців Валентини та Ярослава Теплих.

Нова книжка – науково-етнографічне дослідження спадщини народу, зумовлене відродженням національно-культурних процесів. Історичні події в середині XX ст. завдали непоправної нищівної шкоди самобутній культурі лемків-русинів і поставили під загрозу існування і подальший розвиток унікального субетносу, цілої етнографічної групи українського народу. Насильницьке виселення, депортація 1944-1946 рр. на терени УРСР і акція «Вісла» стали етнічною чисткою на споконвічних українських історико-етнічних землях Лемківщини, Надсяння, Холмщини та Підляшшя. Таке ж, але вже внутрішнє польське, насильне переселення іншої частини лемків на німецькі землі (пол. Ziemie Odzyskane) в Польщі призвело до того, що фольклорна традиція там завмерла майже цілком. Їх депортація на українські терени, зрештою, також сприяла не тільки адаптації до місцевих традицій, а, як не сумно констатувати, і частковій асиміляції.

Приступаючи до наукового опрацювання досліджуваної теми, автор книги Ярослав Теплий зазначає, що ні в українській, ні в зарубіжній історіографії немає окремого дослідження, яке безпосередньо стосувалося б цієї теми – лемківського медяника (пряника). Пропонована праця базується на таких джерелах: польовий матеріал (власний досвід, спогади лемків-русинів та етнічних українців, переселених з автохтонних земель, або їхніх дітей чи внуків); вітчизняна та зарубіжна періодика, починаючи з 1876 р.; сучасні вітчизняні й зарубіжні книжкові видання. Важливим етапом цієї копіткої роботи були нагромадження і фіксація матеріалу, як практичного, так і теоретичного. Така праця є надзвичайно цінною, оскільки фіксує зниклі народні традиції як певного регіону, так і конкретного часового відрізку.

Для Валентини та Ярослава Теплих одним із таких об’єктів нематеріальної культурної спадщини є лемківський медяник (пряник), етногастрономічний виріб, який випікали як обрядове печиво в місцевостях Лемківщини в ХVI-ХХ ст. Чомусь пряник багато хто вважає більше російським смаколиком, ніж українським. Але це зовсім не так, адже в усіх регіонах нашої країни з давнини випікали чудові пряничні вироби, але частіше називали їх по-іншому – медяники, медівники, медовики, або маківники. Така назва походила від складу тіста, до якого наші пращури клали багато меду – в пропорції 1:1 із борошном. Цей стародавній рецепт дозволяв зробити тісто таким, щоб, накладаючи його на дерев’яні форми з узорами, на ньому відбивалися всі деталі малюнка.

Відео дня

Книга надає можливість небайдужим до кулінарії ознайомитися з характеристиками прянощів, що використовуються саме при випіканні лемківського медяника, а також з кулінарними приписами (рецептами) пряничних виробів зі всього світу. Книга представляє інтерес для всіх читачів, які цікавляться минулим та сучасним нашої Батьківщини, для істинних патріотів Лемківщини, котрим не байдуже її минуле, сьогодення і майбутнє.

Руслан Мороз

Хочете отримувати новини першими – приєднуйтеся до нас у соцмережах

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
11:00 В Оліївській громаді - ДТП з трьома травмованими, серед яких 12-річна дитина 10:41 Поліція розшукує 77-річного жителя Овруччини 10:20 На клумбах Житомира цьогоріч планують висадити понад 80 тисяч квітів photo_camera 10:00 До 4-х років позбавлення волі з іспитовим строком засудили матір, яка покусала власну дитину Від читача 16:54 Соціальний проєкт BRAMA: як протидіяти фейкам та пропаганді 09:39 Ще 950 окупантів ліквідовані за добу 09:20 Оперативна інформація станом на 06.00 26 квітня 2024 року щодо російського вторгнення 09:00 26 квітня: яке сьогодні свято, прикмети, традиції і погода у Житомирі 17:29 Оля Хомутовська виборола срібло на чемпіонаті України зі стрільби з лука 17:00 Пʼятниця буде в Україні з дощами і грозами - синоптик 16:40 У Житомирі відбулася творча зустріч з сучасним українським письменником Василем Шклярем 16:20 У Звягелі «Jeep Grand Cherokee» збив жінку на електровелосипеді 16:00 За торгівлю боєприпасами затримали 43-річного коростенця photo_camera 15:40 У Житомир "на щиті" повернувся Захисник Олексій Лаврін 15:21 Де на Житомирщині росте сон-трава? 15:00 Відтепер ботсад у Житомирі носитиме нову назву: Ботанічний сад Поліського національного університету імені Героїв-десантників 14:40 Минулої доби на Житомирщині після поривів вітру та «жовтого дощу» дорожники працювали над безпечним проїздом photo_camera 14:20 Спільний проєкт Житомира, уряду Німеччини та UNDP в Україні 14:00 На Овруччині господар після застілля ножем вбив гостя 12:42 Поблизу села Вишпіль виявлено несанкціоноване сміттєзвалище
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up