Смородину можна назвати одним з найбільш цінних ягідних кущів. Найпопулярнішою в народі є чорна смородина.
Особливо вона відома через високий вміст вітаміну С: в ста грамах плодів чорної смородини міститься в чотири рази більше вітаміну С в порівнянні з апельсином. Крім того, в її плодах є рідкісна жирна кислота - Омега 6.
Смородина відноситься до роду рослин сімейства агрусових. Розрізняють чорну, білу і червону смородину. Крім поїдання ягід з куща, з смородини можна зробити варення, компот, желе, пастилу, мармелад, сиропи і порічкове вино. Листя і плоди смородини використовуються для приготування відварів і чаїв, як смакової добавки в м'ясо і рибу. Багато видів смородини - медоносні рослини. З давніх-давен на Русі зі смородини готували брагу.
Чорна смородина є багаторічним чагарником, тривалість життя якого може складати від 10 до 15 років. Вона росте в дикому вигляді в лісовій і лісостеповій зонах Європи. Найчастіше росте по берегах водойм, у підліску вологих листяних, змішаних і хвойних лісів, по околцях боліт, на сирих лісових і заплавних луках. Чорну смородину широко культивують на присадибних ділянках і в садах.
У слов'янській міфології існує така легенда, яка розповідає про те, що Смородина - вогненна і кипуча річка, яка відокремлює світ живих від світу мертвих, вона є перепоною, яку належить подолати душі людини по дорозі в інший світ. Чому річка названа Смородиною - смачною і корисною ягодою, можна тільки здогадуватися. Жартома можна припустити, що ця рослина дійсно є сильною перешкодою для того, щоб перейти в інший світ, так як чорна смородина - запорука здоров'я і довголіття.
Про те, що чорна смородина - запорука здоров'я, наша країна знала споконвіку, наприклад, є дані, що її розводили в київських монастирях в XI столітті, що для монастирської простої кухні було великою різноманітністю. Дана рослині назва так само споконвічна. Смородина походить від давньоруської мови, слово «смород» означало запах, що підтверджує приємний аромат, що походить від листя рослини.
№ 15 від 17 квітня 2024
Читати номер