Кримінал, змови та розкрадання – кому довірили ремонт онкодиспансеру

Кримінал, змови та розкрадання – кому довірили ремонт онкодиспансеру

Довгоочікуваний ремонт єдиного для Житомирщини онкологічного диспансеру перетворюється на черговий довгобуд. До минулорічних угод на понад 80 млн грн додають нові корективи, збільшуючи вартість робіт в догоду певному  підряднику. Саме під «Уют-строй» провели торги з порушеннями і визнали переможцем, попри відкриті кілька карних справ і на сьогодні заборону на 3 роки приймати участь в торгах

Область в першій п’ятірці за рівнем захворюваності на рак. Порівняно з 2007 роком рівень онкологічних патологій зріс на 30 %. Переповнена лікарня поєднана з поліклінічним відділення, де на обліку стоять 30 385 хворих.

При цьому будівлю обласного онкодиспансеру жодного разу не ремонтували. Старий шиферний дах, тріщини на стінах верхніх та нижніх поверхів, наскрізь прогнилі комунікації – в такому стані мають виліковуватися тяжко хворі пацієнти.

Відео дня

В далекому 2009 році тогочасний керівник обласного управління здоров’я Олександр Торбас оцінював ремонт в 200 млн доларів США. Декілька років тривало проектування нових приміщень онкодиспансеру, але все залишалося лише в планах.

Нарешті влітку 2018 року оголошують тендер на термосанацію (утеплення) головного корпусу диспансеру. З державному та обласному бюджетах передбачили по 5 млн грн. Роль замовника робіт поклали на Департамент регіонального розвитку Житомирської ОДА. Умови тендеру прописали таким чином, що окрім ціни враховувався фактор самостійного виконання робіт з відтермінуванням оплати. В результаті з  трьох поданих пропозицій обрали найдорожчу - 9,8 млн. грн. від.  Переможцем виявилося товариство «Уют-строй», попри на 2 млн. грн. вищу подану ціну за «Комфорт-буд» та «Реалбуд».

З переможцем уклали угоду попри не надану оновлену цінову пропозицію, довідки про відсутність заборгованості з податків та про не притягнення керівника за вчинення злочинів.

Підрядник ще не встиг повністю виконати роботи з утеплення, як в кінці листопада оголошують новий тендер з реконструкції будівлі онкодиспансеру. Цього разу на ремонт та 2-поверхову прибудову заклали 71,5 млн грн.

В торгах єдиним конкурентом згаданого «Уют-строй» стала «Компанія Рос». Обидва учасника готові були самостійно виконати роботи на умовах післяоплати і змагалися лише ціною. Запропонувавши 69 млн 541 тис грн, пропозиція «Компанія Рос» виявилася на 15 тис грн дешевшою за «Уют-строй».

Аукціон відбувся в п’ятницю 14 грудня 2018 року. І вже в понеділок з’являється протокол тендерного комітету Департаменту регіонального розвитку. Замовник  відхиляє дешевшу ціну, оскільки «Компанія Рос» не надано протягом одного робочого дня оновлену цінову пропозицію за результатами аукціону. Члени тендерного комітету не зважили, що спочатку учасника мали б визнати переможцем, а вже після цього вимагати надання документів. І поспішно склали протокол не дочікуюсь навіть кінця наступного робочого дня.

В цей же день Департамент регіонального розвитку складає ще один протокол, яким переможцем оголошується «Уют-строй». І близько 21-00, після трьох годин по завершенню робочого дня, в системі «Прозоро» з’являється рішення про намір укласти з виконавцем договір.

Подібна поспішність з оформленням документів обґрунтована терміновою необхідністю підписати угоду до кінця місяця. Що й було зроблено 28 грудня - у передостанній робочий день 2018 року. Одночасно в цей же день керівник Департаменту регіонального розвитку Євген Кульчицький підписує з ТОВ «Уют-строй» акт про виконання робіт з реконструкції будівлі онкодиспансеру. І одразу департамент на рахунок підрядника перераховує 981 тис. 226,4 грн.

Ви певно запитаєте: як менш ніж за добу можливо майже на мільйон гривень провести будівельні роботи? Певно, що ніяк. Їх або ж вже виконали раніше, або ж оплату зробили наперед за ще не зроблений ремонт. Все це може свідчити про фіктивність підписаних актів виконаних робіт і існування домовленостей між виконавцем та посадовцями Житомирської ОДА.

Заради перемоги «Уют-строй» тендерний комітет пішов на масу порушень. Закрили очі на відсутність оновленої цінової пропозиції, через що пропозицію «Компанія Рос» відхилили. Як і у попередній закупівлі влітку, переможець знову не надав довідку про відсутність заборгованості з податків та про не притягнення керівника за вчинення злочинів. До того ж для підтвердження наявності необхідного обладнання, «Уют Строй» подав договір оренди машин та механізмів з «Спецтрасбуд-7». При цьому, пунктом 3.1 вказаного договору визначено, що передача спецтехніки у користування орендаря здійснюється за актом прийомки–передачі, який відсутній у складі тендерної пропозиції.

Маса зауважень і до процесу підготовки тендеру. Вимагаючи від учасників надання розрахунку розміру прибутку, тендерна документація Департаменту регіонального розвитку Житомирської ОДА не містила інформацію про клас наслідків (відповідальності) об'єкта будівництва, з якої можливо розрахувати прибуток.

До укладеного 28 грудня договору з ТОВ «Уют Строй» департамент підписав дві додаткові угоди в лютому та квітні 2019 року. Проте текст обидвох додатків досі втаємничений і в порушення вимог не викладений на сайті системи «Прозоро».

Водночас закупівлі за участі ТОВ «Уют Строй» потрапив в поле зору територіального відділення Антимонопольного комітету. Спільно з фірмою ПП «ПроектСтрой» вони вдалися до змови у торгах з ремонту приміщення Господарського суду Житомирської області: «Узгодивши свої дії під час підготовки та участі у Торгах, Відповідачі замінили ризик, що породжує конкуренція, на координацію своєї поведінки. Така координація призвела до усунення між ними конкуренції та змагання під час підготовки та участі в конкурсних торгах», - йдеться в тексті повідомлення на сайті відділення Антимонопольного комітету.

Ігор Дрогоруб (справа) обговорює ремонт з головою облради Володимиром Ширмою

Засновані однією особою – Ігорем Дрогорубом, обоє підприємства є фігурантами численних кримінальних справ. До прикладу, починаючи з 2017 року ГУ Національної поліції в Житомирській області проводить досудове розслідування про розтрату бюджетних коштів під час реконструкцій підвісного мосту в парку Гагаріна. Перевірка Держаудитслужби виявила, що в 2016 році ТОВ «Уют Строй» оплатили 1 млн 153 тис грн за верхолазні роботи, дозволів на які в товариства не було. Разом з цим виконавець застосував додатковий коефіцієнт підвищеної небезпеки на об’єктах, що експлуатуються. І на кошторис робіт накрутили ще 20%, хоча на час ремонту міст був огороджений і рух пішоходів обмежений.

В цьому ж 2017 році порушене кримінальне провадження про завищення  об’єктів та вартості ТОВ «Уют Строй» виконаних робіт. В ухвалі суду слідчий зазначає, що зловживаючи службовим становищем посадовці Житомирської ОДА разом з підрядником завдали школу держбюджету на суму понад 350 тис грн. Йдеться про термосанацію (утеплення) шкіл в с. Горщик Коростенського району, с. Вишевичі Радомишльського району та с. Високе Черняхівського району.

Зважаючи на описані чисельні зловживання, ініціатива «PRO-тендери Житомирщини» звернулася до Держаудислужби з проханням промоніторити тендер з реконструкції онкодиспансеру. Аудитори підтвердити наявність фактів порушень тендерного законодавства та рекомендувало скасувати результати торгів та розірвати укладений з «Уют-строй» договір: «у разі неможливості усунення порушень, що виникли через виявлені порушення законодавства з питань публічних закупівель та/або відхилення всіх тендерних пропозицій згідно з цим Законом замовник відміняє торги чи визнає їх такими, що не відбулися».

Проте Департамент регіонального розвитку проігнорував всі зауваження аудиторів та незважаючи ні на що продовжує сплачувати бюджетні кошти підряднику.

Взяти коментар у керівника департаменту, який підписував угоди, акти виконаних робіт та оплачував роботи,  ми не встигли: 20 вересня Євген Кульчицький поспішно звільнився з посади. Нагадаємо, що раніше посадовець підписував договори на будівництво амбулаторій з фірмою «Прогрес-Буд», яка раніше йому належала («Дерибан» на будівництві житомирських амбулаторій»)

Заступник керівника департаменту Віктор Мединський перенаправив нас до тендерного комітету

  • З цього приводу Вам краще звернутися у тендерний комітет, - відповів пан Мединський.

Наші неодноразові намагання поспілкуватися з секретарем тендерного комітету не привели до успіху. Однак дуже неочікуваною була реакція на інформаційні запити, направлені в Департамент регіонального розвитку.

На наступний день, після того як ми поцікавилися копіями актів виконаних робіт та копіями додаткових угод, не викладених в системі «Прозоро», засновник фірми намагався вийти на зв'язок з редакцією.

В телефонній розмові Ігор Дрогоруб запевнював в готовності надати відповідь на всі наші запитання але, за деякий час, перестав брати слухавку. Обіцяна зустріч і спілкування так і залишилися в планах.
Сподіємось публікація даного матеріалу посприяє бажанню власника «Уют-строй» прокоментувати перемогу його компанії в тендері, за один день виконання робіт на мільйон та отримання бюджетних коштів всуперед заборони як фігуранта «чорного списку» Антимонопольного комітету.

 

Тарас Боросовський
Матеріал підготовлено в рамках проекту «Сприяння прозорості влади у Західній Україні», шо реалізовується ГО «Рівненський центр «Соціальне партнерство», за фінансової підтримки
National endowment for democracy.

Коментарі (1)
  • Андрій Руденок

    Ця, так звана фірма «Уют-строй» - це шарашкіна контора, яка намагаєтьсяяк найбільше висмоктати грошей  з бюджету. Якби правоохоронці, СБУ і.т.д здійснили перевірки, ой вони знайшли б багато дуже цікавого.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
11:19 У Житомирі відбувся відкритий турнір з волейболу присвячений пам’яті Героя АТО Дмитра Ільницького photo_camera 11:00 Україна і Польща домовилися спільно шукати українські родини у Польщі для дітей, евакуйованих з інтернатів через війну 10:40 Об’єднана штурмова бригада Національної поліції України запрошує воїнів перемоги! play_circle_filled 10:20 Збитки на понад 4,3 мільйона гривень і шкода довкіллю: ексдиректору підприємства з видобування лабрадориту в Новоборівській громаді повідомлено про підозру Від читача 15:28 У Житомирі гештальт-терапевтка та волонтерка Ксенія Лавріна проведе тренінг про те, як спілкуватися з військовими 10:00 Судитимуть жителя Харківщини, який переробляв стартові пістолети в бойові і продавав через інтернет photo_camera 09:39 Оперативна інформація станом на 06.00 29 березня 2024 року щодо російського вторгнення 09:20 Росія вдарила по енергетичних об'єктах України: є пошкодження і відключення 09:00 29 березня: яке сьогодні свято, іменини, традиції і погода у Житомирі 18:36 Затримали підозрюваного у вбивстві чоловіка на Польовій 17:51 Центр протидії дезінформації оприлюднив список TikTok-каналів поширення ворожої пропаганди 17:27 Увага! Ускладнення погодних умов - вітер 15-20 м/с 17:00 У 2023 році українці щодня програвали в онлайн-казино близько 400 млн грн, — дані НБУ 16:56 На майданчику офіційного медіацентру Житомирської ОВА відбувся брифінг щодо проміжних підсумків діяльності робочої групи “Прозорість та підзвітність” 16:40 Все про пандемічний грип: діагностика, профілактика 16:23 11 підліткових клубів Житомира змінили свої назви photo_camera 16:00 У цьому році ремонт доріг на Романівщині розпочнуть у червні. Тоді ж – і завершать! 15:38 Чи буде відкритий постійно Ботанічний сад у Житомирі та хто його фінансує photo_camera 15:20 Ув’язнення загрожує директору комунального підприємства за угоду на постачання електроенергії, що завдала збитків на близько 700 тисяч гривень 15:00 На проходження НМТ у Житомирській області за два тижні зареєструвалося 6 649 кабінетів здобувачів освіти
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up