«Дерибан» на будівництві житомирських амбулаторій

«Дерибан» на будівництві житомирських амбулаторій

Директор Департаменту регіонального розвитку Житомирської ОДА Євген Кульчинський, «добре попрацювавши» надав майже 60 млн. грн. на будівництво амбулаторій своїй екс-фірмі.

Фото: Директор Департаменту регіонального розвитку Житомирської ОДА Євген Кульчинський (Джерело: сайт Житомирської ОДА).

У вересні минулого року в рамках програми «Сільська медицина» на Житомирщині планувалося будівництво 22 нових амбулаторій з проживанням 1-2 лікарів. Кошти на будівництво сільських амбулаторій нового типу мають надходити як із держаних так і з місцевих бюджетів.

«Цьогоріч, ми плануємо збудувати «коробку» приміщення та влаштувати накриття, внутрішні роботи будемо проводити вже наступного року. Окрім цього, кожна із 22 нових сучасних амбулаторій на Житомирщині буде оснащена службовим транспортом для медичних працівників. Наразі проводяться відповідні тендерні процедури на закупівлю 22 нових машин», – зазначив Євген Кульчицький наприкінці 2018 року.

Відео дня

На будівництво новітніх амбулаторій та на придбання службового транспорту по Житомирській області виділили 194,6 млн. грн з державної субвенції. А також 10% будівництва нових амбулаторій співфінансуватимуть місцеві бюджети. Кошти великі, а отже це хороша можливість «підзаробити».

 

                     Заангажованість керівника департаменту

У вересні минулого року Департамент регіонального розвитку оголосив одночасно дев’ять відкритих торгів на будівництво дев’яти амбулаторій. Перемогу в усіх торгах здобуло приватне підприємство «Прогрес-Буд». Нашу увагу привернув той факт, що  житомирська фірма зі статутним капіталом всього лише 200 грн. буде виконувати роботи сума яких сягає 60 млн. грн. Ще більше дивує, що основним видом діяльності приватного підприємства є не будівництво, а навпаки – знесення.

«Справа в тому, що в нас є ліцензія на будівництво. По цій ліцензії у нас всі види діяльності. У нас взята в оренду база, де знаходяться склади, механізми і так далі. Все що потрібно для будівництва амбулаторій у нас є», - запевняє співвласник ПП «Прогрес-Буд» Дмитро Юрійович Парфенюк.

Ймовірно, директор департаменту має власний прихований інтерес. Про це свідчать його зв’язки з фірмою та лояльне ставлення до оцінки поданої нею тендерної документації.

До призначення на посаду директора департаменту, Євген Кульчинський очолював ПП «Прогрес-Буд». До того ж йому належало 50% частка в підприємстві. Про це свідчать не лише відкриті реєстри, але й подана керівником Департаменту декларація.

З початком роботи в Департаменті регіонального розвитку, Євген Кульчинський продає свою частку в підприємстві синові свого ділового партнера – Дмитру Дмитровичу Парфенюку.

Відповідь на запитання, чи пов’язані перемоги у відкритих торгах з тим, що директором департаменту наразі є колишній співвласник ПП «Прогрес-Буд» Євген Кульчинський, Парфенюк-старший не захотів відповідати.  Дмитро Юрійович Парфенюк спочатку зробив вигляд, що не розуміє запитання, а потім передав телефон своєму синові Дмитру Дмитровичу Парфенюку, який наразі є директором підприємства.   

«Абсолютно не пов’язані. Його частку я офіційно викупив. Будь-хто з учасників мав змогу брати участь у торгах і вигравати. Я очікував, що будуть такі запитання. Але я дам елементарний приклад, якби в мене батько, умовно кажучи, тримав би пекарню, це ж не означає, що я вже не маю право їсти там хліб», - пояснює Дмитро Дмитрович.

«Коли був Євген Володимирович бізнесу ніякого не було, адже підприємство лише розпочало роботу. Він (тобто Євген Кульчинський) собі пішов займатися далі державною службою. А ми як займалися будівництвом так і займаємося», - розповідає директор ПП «Прогрес-Буд».

 

«Улюбленець» департаменту

Для ПП «Прогрес-Буд» осінь минулого року стала найбільш продуктивною в фінансовому аспекті. Шалений успіх в отриманні мільйонних підрядів екс-фірми Євгена Кульчинського співпав із затвердженням його у вересні 2018 року директором департаменту.

Можна навіть прослідкувати певне лобіювання інтересів конкретної фірми та неоднакове ставлення до різних учасників. Зокрема, у відкритих торгах на будівництво амбулаторії в с. Сінгури Житомирського району поруч з ПП «Прогрес-Буд» свої пропозиції подали три фірми: ДП «Фоворит ОПТ» ЗАТ «Фаворит», ТОВ БК «Перспектива» та ТОВ БК «Сучасні технології».

Хоча вартість робіт двох фірм були дешевшими за ПП «Прогрес-Буд», їх відхилили. Пропозицію ДП «Фаворит ОПТ» голова тендерного комітету Євген Кульчинський запропонував відхилити через «не відповідність до умов тендерної документації». Таку ж відмову отримало і ТОВ БК «Перспектива».

За нашим проханням Громадська ініціатива «За чесний тендер» ознайомилася та проаналізувала пропозицію переможця відкритих торгів ПП «Прогрес-Буд». Результати перевірки виявилися доволі цікавими. Скрупульозно перевіряючи тендерну документацію конкурентів, керівник Департаменту регіонального розвитку та голова тендерного комітету Євген Кульчинський «не побачив» ряд недоліків у документах своєї колишньої фірми.

«Прогрес-Буд» не надав цінову пропозицію в Систему упродовж одного робочого дня з дня оприлюднення інформації про відхилення тендерної пропозиції учасника ТОВ «БК «Перспектива». Не надано й копію договорів оренди, які вимагалися вимогами тендеру. Також громадська ініціатива «За чесний тендер» не знайшла серед поданих переможцем документів підтвердження повноважень директора на підписання тендерної пропозиції.  І на останок, переможець відкритих торгів не надав жодної завіреної копії ліцензій та дозволів на право займатися відповідною діяльністю.

«У них була правильна цінова пропозиція, якщо я не помиляюся – найнижча. А те що ви говорити про ряд недоліків, то мені потрібно піднімати весь архів і всю історію передивлятися. Все відбувається на Прозорро»,
 - пояснює директор Департаменту регіонального розвитку Євген Кульчинський.

Громадська ініціатива «За чесний тендер» вважає, що дані недоліки на які не звернув увагу замовник, можуть свідчити про упереджену оцінку тендерної документації. 

«Замовник, відхиливши дешевші пропозиції двох учасників, з тих самих підстав всупереч вимозі п.4 ч.1 ст. 30 Закону України «Про публічні закупівлі» не відхилив пропозицію ПП «Прогрес-буд», чим також міг порушити такі принципи закупівель, як об’єктивна та неупереджена оцінка тендерних пропозицій; недискримінація учасників; добросовісна конкуренція серед учасників; максимальна економія та ефективність», - зазначає  голова громадської організації «За чесний тендер» Святослав Клічук.

Фото: голова громадської організації «За чесний тендер» Святослав Клічук

Всі вищезазначені аргументи дають підстави підозрювати, що директор Департаменту регіонального розвитку лобіює інтереси своєї колишньої фірми, дискримінуючи інших. Це уже призвело до перевитрат коштів платників податків. Громадська ініціатива «За чесний тендер» звернулася зі скаргою до Управління Північного офісу Держаудитслужби у Житомирській області з проханням перевірки вищезазначених фактів та у разі їх підтвердження вжити заходи для усунення порушень.

 

Тарас Боросовський                                                                                              

Матеріал підготовлено в рамках проекту «Сприяння прозорості влади у Західній Україні, що реалізовується ГО «РЦСП», за фінансової підтримки NED.

Коментарі (4)
  • Галина Чижова

    А чому ніхто не згадує компанію БК "Сучасні Технологіі" -бенеціфіар Н.Шигонська ?
  • Галина Лисовская

    все для себе коханих.............
  • Людмила

    Нужна строгая ответственность. А в первую очередь нужно в открытом доступе и в понятной для граждан форме информировать как и куда планируют направить их деньги.
  • Иван Сергеев

    А что у нас для всех секрет, для чего люди рвутся во власть? гореть на работе во имя общественного блага? Увы, только для блага своего кармана...
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:56 Медичний висновок для тих, хто хоче взяти дитину в сім’ю, стане цифровим, а сам медогляд оптимізується - Мінсоцполітики 17:23 У Житомирі під час весняного загальноміського прибирання вивезено 866 м3 сміття, було залучено 288 працівників комунальних підприємств 17:00 Житомир попрощався із двома Захисниками - Олександром Рудюком і Дмитром Пінчуком 16:41 Найближчими днями у Житомирі потепліє до +25, очікується висока пожежна небезпека Від читача 16:43 Проєкт "БРАМА" об'єднує громадян державного та приватного сектору 16:20 Чемпіоном України з триатлону на суперспринтерській дистанції став представник Житомирської школи вищої майстерності Ілля Гончарук 16:05 Найкращі виробники міжкімнатних дверей в Україні (Новини компаній) 16:00 Виконком Житомирської міськради закупить на фронт 15 комплектів супутникового звʼязку і 50 дронів 15:40 17-річний житомирянин поїхав на роботу у Дніпро, а 17-річна дівчина з Радомишля гостювала у подруги - ювенальні поліцейські за тиждень повернули додому 16 дітей 15:21 Мешканців будинків по вул. Грушевського, 97 б та вул. Грушевського, 101 попереджають про призупинення водопостачання з 1 по 3 травня 15:00 На одній із вулиць Звягеля правоохоронці затримали чоловіка під час продажу боєприпасів за 4000 гривень 14:40 Ветеран з Житомирщини переміг у конкурсі "Варто почати власну справу" 14:20 Водія, який 13 квітня у Житомирі рухався смугою зустрічного руху, патрульні притягнули до відповідальності 14:00 Фокус передачі: які види шахрайства розповсюджені на Житомирщині і як не стати жертвою шахраїв 12:47 У Звягелі в ДТП травмувався 19-річний мотоцикліст: наразі він у лікарні у тяжкому стані 12:23 Житомир та область потребують донорської крові всіх груп з негативним резусом 12:02 У Хорошівській територіальній громаді надзвичайники ліквідували пожежу в господарчій будівлі, врятувавши від вогню гараж і будинок 11:40 Семеро чоловіків, серед яких - мешканці Житомирщини, намагалися перетнути кордон з Румунією на старій "буханці", їх затримали прикордонники 11:20 Рятувальники Житомирщини нагадали правила безпеки на Великдень 11:00 Гороскоп на 29 квітня - 5 травня
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up