Понад 168 мільйонів з початку осені витрачено медзакладами області на коронавірусні закупівлі

Понад 168 мільйонів з початку осені витрачено медзакладами області 
на коронавірусні закупівлі

Різке зростання кількості хворих на COVID-19 спровокувало вкрай нагальну потребу в забезпеченні лікарень Житомирщини цілим рядом товарів і послуг. Редакція проаналізувала як та скільки витрачали різні медзаклади області

Станом на початок листопаду заповненість ліжок у визначених для госпіталізації пацієнтів з діагнозом COVID-19 закладах охорони здоров’я першої хвилі становила 98,8 % – всього 1332 ліжка. За інформацією КНП “Обласний центр громадського здоров’я цього числа: 696 зайнято хворими на COVID-19,  620 - пацієнтами з підозрою на COVID-19.

Зважаючи на тривожну ситуацію, яка складалася  в нашому регіоні, відчутно зросли закупівлі для потреб медзакладів. Як показує аналітичний модуль "Прозорро" беззаперечне лідерство у сумі витрачених коштів належить Житомирській ОДА.

Рейтинг замовників для забезпечення лікарень області з вересня 2020 

Провівши закупівлі на 88,43 млн грн, основою з яких стала укладені КНП "Центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф" Житомирської обласної ради угоди. За двома закупівлями 30 вересня та 26 жовтня центр замовив автомобілі швидкої допомоги на загальну суму 39,2 млн грн. Як свідчить сайт «Prozorro», обидва рази договір підписали з ТОВ «Автоспецпром». Закупівлі провели за спрощеною процедурою звітування для запобігання поширенню, локалізації та ліквідації спалахів, епідемій та пандемій коронавірусної хвороби COVID-19.

За укладеними угодами, обласний центр екстреної меддопомоги купує 20 спеціалізованих автомобілів швидкої допомоги на базі Peugeot Boxer, типу В вартістю 1,96 млн грн. кожен.

Автомобілі будуть укомплектовані стаціонарними ношами виробництва Spencer Italia s.r.l. (Італія) та ношами для транспортування пацієнта, виробництва українського «Автоспецпрому»; засобами для підтримки дихання – два кисневих балона та аспіратор; засобами для моніторингу життєво важливих параметрів, як то пульсоксиметр, глюкометр, дефібрилятор, кардіограф тощо та реанімаційним обладнанням виробництва Mediana Co. Ltd (Корея). Крім того, в автомобілі передбачені засоби для інфузій та санітарна сумка-рюкзак для надання невідкладної допомоги.

ТОВ «Автоспецпром» належить до групи компаній Германа Фісталя, основним напрямком якої є виробництво та продаж медичних товарів (ТМ Medicare). Батько Германа Фісталя, відомий донецький професор Еміль Фісталь пов’язаний дружніми стосунками з уже колишньою головою комітету Верховної Ради з питань охорони здоров’я Тетяною Бахтєєвою. За даними «Наших грошей» Фісталь є одним із контролерів ринку гемодіалізу в Україні.

Компанія «Автоспецпром» фігурує в кримінальному провадженні щодо недобросовісної поставки 42 автомобілів швидкої допомоги у Тернопільській області. Слідчі стверджували, що фірма з порушеннями переобладнала вантажівки Citroen Jumper під автомобілі швидкої допомоги, а посадовці обласної ради перерахували за них кошти.

Офіційна позиція ТОВ "Автоспецпром": "Своєю чергою, в ТОВ "Автоспецпром" наголошують, що жодного судового рішення або вироку суду, якими б були встановлені обставини, на які посилаються у статті, у даному кримінальному провадженні не винесено. Ба більше, таке рішення не може бути винесено, адже зокрема згадане кримінальне провадження базується на припущенні про те, що компанія нібито всупереч ДСТУ 7032 переобладнала у "швидкі" вантажні автомобілі. Хоча чинне українське законодавство не містить жодних вказівок чи обмежень щодо типів шасі, на базі яких можуть бути вироблені автомобілі швидкої допомоги. 

Майже 10 років тому наказом Державного комітету України з питань технічного регулювання та споживчої політики № 590 від 27.12.2010 з метою гармонізації з європейським законодавством до ДСТУ 7032 були внесені зміни. Зокрема, з ДСТУ 7032 був видалений національний відхил від європейського стандарту DIN EN 1789 – вимога виробляти "швидкі" на базі автомобілів класу М1 (легкові автомобілі) за класифікацією ЄЕК ООН.

Такий крок, серед іншого, був обумовлений тим, що більшість автомобілів класу М1 за класифікацією ЄЕК ООН не відповідають ДСТУ 7032 за іншими показниками – габаритними розмірами салону, вантажопідйомністю, тощо. У всьому світі "швидкі" створюють на базі стандартного шасі фургонів або навіть легких вантажівок, як, наприклад у США. Адже вантажопідйомність є однією з найважливіших характеристик машини, у якій потрібно розмістити значну кількість медичного обладнання і від чотирьох до шести осіб, у т.ч. водія, медичних працівників, пацієнта та, можливо, його рідних.

Таким чином, "швидкі" виробництва ТОВ "Автоспецпром" повністю відповідають вимогам українського законодавства, і, зокрема, ДСТУ 7032, а також кращій світовій практиці".

Друге місце за кількістю закупівель посіла КНП «Лікарня №1 м. Житомира». Головні витрати закладу були пов’язані з обслуговуванням і забезпеченням медичним киснем та закупівлею ліків. Зокрема 9 вересня у ТОВ «Фіоре-М» замовили концентратор кисню VH5-WN-NS вартістю близько 400 тис грн. Опісля, 2 листопада з ТОВ «Інкос лайн» лікарня за 720 тис грн. придбала кисневий концентратор ОХ-10А. Згодом, 11 листопада у ТОВ «Кислород Сервіс» замовили послуги з монтажу системи киснепостачання головного корпусу вартістю 891 тис 654 грн.

Характерно, що більшість угод на придбання лікарських препаратів підписувалися з однією і тією ж фармацевтичною фірмою. Нею виявилася ПП «Фірма «Санітас», аптеки якої розташовані безпосередньо в будівлі медзакладу. За 49 угодами, підписані з постачальником за спрощеною процедурою без проведення торгів, лікарня запланувала витратити 6 млн 665,4 тис грн.

Розподіл за напрямками витрат для забезпечення лікарень області з вересня 2020 

Наступну, третю позицію за витраченими на боротьбу з COVID-19 коштами, займає Бердичівська міськрада. Протягом трохи більше двох місяців на забезпечення КНП «Бердичівська міська лікарня» спрямували 12 млн 630 тис грн. Значна частка цієї суми становили витрати на засоби індивідуального захисту. Лікарня уклала дві угоди, 8 вересня і 2 листопада. За умовами першої підприємець за 840 тис грн поставить комбінезони захисний TYVEK 500 Xpert/CHF5. Таку ж модель комбінезона на суму 446,2 тис грн відвантажило ПП «Медісан». Згідно з іншої угоди у фабрики «Леся» придбали захисних ламінованих комбінезонів одноразового використання на понад 844,5 тис грн.

ТОВ «Зелко Груп» для лікарні відвантажив за 577,7 тис грн кисневий концентратор OxyG OG 180. Наступного дня, цей же постачальник продав медзакладу за 709,6 тис грн компресор для забезпечення роботи дихальної апаратури (модель ZELKO 30).

Фармацевтичну продукцію та медична матеріали лікарня Бердичева закуповувала у двох товариствах «БАДМ» і «БАДМ-Б». Разом з постачальниками підписано 22 договори на 3 млн 776 тис грн.

КНП «Лікарня №2 ім. Павлусенка» витратила протягом того ж періоду 9 млн 340 тис грн. Основні складові витрат, як і в колег, становили медикаменти та кисневе обладнання.

Суттєві закупівлі в цей же час здійснив обласний лабораторний центр. Починаючи з вересня на закупівлю розхідних матеріалів та обладнання центр витратив понад 7 млн 310 тис грн.

КНП "Малинська міська лікарня" Малинської міської ради витрачено 5 млн 510 тис грн. Лікарнею в Коростені – 5 млн 370 тис грн. Міськими лікарнями Овруча і Коростишева відповідно по 4 млн 70 тис грн і 3 млн 410 тис грн. Понад 2,65 млн становили витрати КНП «Дитяча міська лікарня ім. Башека» Житомирської міської ради.

Значні кошти на боротьбу з ковід пішли на відомчу лікарню МВС в Житомирі. Проте багато з лікарень, зокрема Олевська, Ружина, Хорошева, Романова, Пулин та інших міст та селищ області або взагалі не проводили закупівель або ж вони були на зовсім мізерні суми, неспіввимірні до реальних потреб.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
16:51 У Попільні під колесами потяга загинула 33-річна жінка 16:21 У Житомирі вшанували пам’ять жертв Чорнобиля до 38-х роковин Чорнобильської катастрофи photo_camera 16:00 СБУ і Нацполіція затримали «чорних зброярів», які намагались продати криміналітету трофейні гранатомети та вибухівку photo_camera 15:39 Вихідні принесуть в Україну суху і теплу погоду Від читача 14:27 «Від традицій до сучасності». У Житомирі проведуть великодній майстерклас із розпису писанок 15:20 Житель Андрушівської ТГ «заробляв», користуючись підробленим посвідченням водія 15:00 25 квітня рятувальники відкачали близько 400 кубів води з домогосподарств області photo_camera 14:41 У Бердичеві підприємиця організувала підпільний бізнес з продажу цигарок: комерсантці повідомили про підозру photo_camera 14:39 Видатки бюджету області за 3 місяці склали 3,8 мільярда гривень 14:00 На Житомирщині затримали керівника благодійного фонду, який торгував автомобілями, ввезеними для ЗСУ photo_camera 13:00 Житомир в Instagram: погодний калейдоскоп 12:39 Житомир та Гауда мають намір стати партнерами photo_camera 12:19 Застрелив дружину з ревнощів – жителя Бердичівського району ув’язнили на 7 років і 6 місяців 12:02 Радомишльська громада розповіла колегам як налагоджувати міжнародну співпрацю 11:43 У Житомирському районі знайшли схрон з боєприпасами, в Чуднівському – рушницю та самопал photo_camera 11:20 Розмір шкоди, нанесеної довкіллю КП «Автотранспортне підприємство 0628», яке обслуговує міське сміттєзвалище, становить майже 840 тис. грн 11:00 В Оліївській громаді - ДТП з трьома травмованими, серед яких 12-річна дитина 10:41 Поліція розшукує 77-річного жителя Овруччини 10:20 На клумбах Житомира цьогоріч планують висадити понад 80 тисяч квітів photo_camera 10:00 До 4-х років позбавлення волі з іспитовим строком засудили матір, яка покусала власну дитину
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up