У житомирській лікарні проводитимуть міжнародні клінічні дослідження хронічного кашлю

У житомирській лікарні проводитимуть міжнародні клінічні дослідження хронічного кашлю

Тестуватимуть лікування від хронічного кашлю в центральній міській лікарні № 1.

Нещодавно у Житомирі відбулася прес-конференція з питань проведення міжнародних клінічних досліджень щодо хронічного кашлю.

Кашель є однією з головних причин звернення пацієнтів до лікаря. Про це розповів голова Української асоціації клінічних досліджень, керівник науково-дослідницького центру ЦМЛ №1 Іван Вишнивецький.

За словами фахівця, кашель є симптомом багатьох різних захворювань, і не тільки органів дихання. Пацієнти можуть десятиріччями кашляти і мати низьку якість життя, не знаючи, як себе лікувати.

Відео дня

«Іноді це називають хрнічним бронхітом, астмою і т. д., що є не зовсім коректним. За статистикою, близько 12% дорослого населення страждають на дуже тривалий (хронічний) кашель. Цей діагноз є проблемою для суспільства ще й тому, що встановити його причину і підібрати ефективне лікування – складне завдання для лікарів. Нерідко справжня причина кашлю залишається невстановленою, а пацієнти не отримують належної допомоги. Вже розроблені препарати нової ери із кращим лікувальним потенціалом, на які покладають багато надій. Ефективність і безпечність одного із них планується довести в масштабному міжнародному клінічному дослідженні за участі близько 1300 пацієнтів з усього світу», – сказав Іван Вишнивецький.

Як повідомила начальник управління охорони здоров’я Марія Місюрова, ЦМЛ № 1 у Житомирі увійшла до переліку 12 медичних закладів в Україні, що затверджений МОЗ України для проведення міжнародного клінічного дослідження для пацієнтів, які страждають на хронічний кашель.

«Протягом 12 місяців пацієнтам будуть проводитися всі необхідні діагностичні дослідження (аналізи крові, рентгенографія або комп’ютерна томографія легень, ЕКГ, спірометрія та інші), і вони отримуватимуть безкоштовне лікування новітніми препаратами згідно з міжнародними стандартами», – сказала посадовець.

Також керівник науково-дослідницького центру ЦМЛ №1 додав, що якщо пацієнту щось не сподобається, то у будь-який момент він може припинити участь у дослідженні.

«Пацієнт, який добровільно погоджується на участь у програмі, так само в будь-який момент може забрати свою згоду без жодних наслідків для нього», – зазначив Іван Вишнивецький.

Зі свого боку начальник управління охорони здоров’я запевнила, що дослідження абсолютно безпечні.

«Потрібно зазначити, що дослідження в тій фазі, коли вони безпечні та ефективні для пацієнта», – сказала Марія Місюрова.

Пацієнти, які палять та кашляють менше одного року, взяти участь у прогрмі не можуть

«Бажаючим взяти участь у програмі слід звертатися до консультативно-лікувального відділення «Науково-дослідницький центр» ЦМЛ № 1 за попереднім записом. За декілька місяців поточного року десятки пацієнтів, які звернулися за допомогою, вже отримали повний або майже повний регрес кашлю і значне поліпшення якості життя», – зазначив головний лікар ЦМЛ №1 Володимир Мордюк.

Важливо

Що таке клінічні дослідження? Міжнародні клінічні дослідження – це науково-медична діяльність, мета якої – довести, що новий лікарський засіб є кращим, ніж існуюче на сьогодні стандартне лікування.

Чому люди всього світу шукають можливість стати учасниками клінічних досліджень? Тому що: 1) дуже добре обізнані про те, що таке «міжнародні клінічні дослідження» і яку користь для здоров’я можна від них отримати; 2) знають, що в клінічному дослідженні будь-які інтереси пацієнтів завжди максимально захищені і стоять вище інтересів науки; 3) знають, що, беручи участь у дослідженні, вони отримують допомогу на порядок краще, ніж звичайні пацієнти, навіть в умовах розвиненої медицини; 4) в економічно розвинених країнах держава популяризує і підтримує участь пацієнтів у клінічних дослідженнях. Українське законодавство стосовно клінічних досліджень повністю відповідає міжнародному і регламентовано такими нормативними актами: Гельсінська декларація  «Етичні принципи медичних досліджень за участю людини у якості об’єкта дослідження», розроблена Всесвітньою медичною асоціацією (1964-2013) та ратифікована Верховною Радою; основи законодавства України про охорону здоров’я; Закон України «Про лікарські засоби»; Наказ МОЗ України від 23.09.2009 № 690 «Про затвердження Порядку проведення клінічних випробувань лікарських засобів та експертизи матеріалів клінічних випробувань і Типового положення про комісії з питань етики»; Настанова «Лікарські засоби. Належна виробнича практика» (Наказ МОЗ України від 16.02.2009 № 95 «Про затвердження документів з питань забезпечення якості лікарських засобів»).

Алла Герман

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
16:22 Чоловіки від 18 до 60 років не зможуть отримати консульські послуги за кордоном - про що саме йдеться? 16:20 На Житомирщині планують перейменувати 8 населених пунктів 16:01 85 ветеранських проєктів перемогли у конкурсі фінансування 15:41 Спортсмени з Житомирщини здобули нагороди на чемпіонаті Європи з гирьового спорту photo_camera Від читача 13:39 Слідчі Нацполіції оголосили українським фігурантам про підозру в шахрайстві, вчиненому в особливо великих розмірах злочинною організацією. 15:20 МОН презентувало звіт моніторингу працевлаштування випускників-бюджетників, до якого увійшло 3 виші Житомирщини 15:00 49-річний чоловік загинув під час пожежі на Брусилівщині 14:40 Оприлюднено перелік хвороб хребта, які звільняють від мобілізації 14:20 З 27 квітня заморозки підуть геть та повернеться справжнє весняне тепло 14:00 Дотримуйтесь заходів протипожежної безпеки на Великдень 12:40 До 9 років позбавлення волі засудили бердичівлянина, який вбив чоловіка на зупинці 12:19 Медики відзначають незначне зростання захворюваності на грип і ГРВІ 12:00 Нічна пригода у Житомирі: у водійки зупиненого під час дії комендантської години авто виявили арбалет 11:40 Увага: зміни в маршруті № 23! 11:20 На Житомирщині розпочала роботу комісія ДСНС України, яка має здійснити контрольну перевірку стану організації заходів цивільного захисту в області 11:00 Житомирський музично-драматичний театр тимчасово йде у відпустку через брак фінансування 10:40 У Малині на пожежі загинула людина 10:22 Молодикам, які забили до смерті односельчанина на Чуднівщині, повідомили про підозру та обрали запобіжні заходи 10:00 Карколомна ДТП у Житомирі: на вулиці Параджанова кросовер зіткнувся з електроопорою 09:41 Втрати росіян: мінус 5 танків, 29 артсистем і 800 осіб
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up