Руйнівники міфів. 5 медичних вигадок, які спростували у МОЗ

Руйнівники міфів. 5 медичних вигадок, які спростували у МОЗ

В Україні набирає обертів медична реформа. Вже 15 мільйонів українців підписали декларації із сімейними лікарями, а більше половини медичних закладів первинної допомоги перейшли на нове фінансування.

Паралельно зі змінами Міністерство охорони здоров’я (МОЗ) проводить інформаційні кампанії, розповідає про хід реформи і розвінчує популярні медичні міфи. Зібрали п’ять найцікавіших із них.

Міф 1. Манту не можна мочити

Більшість українців пам’ятає з дитинства пробу Манту, яку використовують для діагностики туберкульозу, а також застереження лікаря, що її не можна мочити. Якщо це зробити, то місце ін'єкції збільшиться та результат буде невірним. Проте, як стверджують у МОЗ, ця заборона є хибною і вода жодним чином не впливає на реакцію тесту.

Історія цього міфу йде з часів СРСР, коли робили нашкірну туберкулінову пробу. Тоді потрапляння води на місце ін’єкції призводило до змивання препарату, що дійсно могло вплинути на результати тестування. Сьогодні такий метод не використовують і пробу роблять лише підшкірну, але рекомендацію «не мочити» можна почути досі.

Відео дня

В.о. міністра охорони здоров'я України Уляна Супрун пояснює: «Вода на шкірі ніяк не може вплинути на пробу Манту. Адже ін'єкція туберкуліну вводиться внутрішньошкірно, куди вода сама по собі не проникає».

Слова Супрун підтверджують і рекомендації іноземних медичних організацій, наприклад, Центру з контролю і профілактики захворювань США (CDC). Західні експерти запевняють, що Манту не варто терти або дряпати, але мочити можна.

Міф 2. Щеплення потрібно робити тільки у дитячому віці

Існує міф, що щеплення, зроблені в дитинстві, створюють імунітет від хвороб на все життя. У МОЗ запевняють, що це не так і дорослі повинні періодично проходити через повторну вакцинацію. Особливо це стосується щеплень від дифтерії і правця, оскільки захист проти цих захворювань зберігається лише 10 років.

Імунітет на все життя дають лише вакцини від кору, краснухи і паротиту. Якщо такі щеплення були зроблені дитині у 1 і 6 років, ревакцинація у дорослому житті непотрібна. Якщо ж дитина отримала лише одну із двох необхідних доз вакцини, то пропущені щеплення варто надолужити у дорослому віці.

Вакцинація має відбуватись відповідно до медичної карти і після проведення лабораторних аналізів. Важливо мати щеплення проти гепатиту B, яке захистить від небезпечних наслідків вірусної інфекції – цирозу і раку печінки.

Більшість обов’язкових щеплень проводять безоплатно. Деякі платні щеплення доступні безкоштовно окремим категоріям громадян: медикам, педагогам, студентам, військовим та учасникам Операції об’єднаних сил на Донбасі.

Міф 3. Гомеопатія лікує

Альтернативний напрям медицини під назвою гомеопатія є досить популярним серед українців. За результатами дослідження Міжнародного фонду «Відродження», у 2017 році українці витратили на гомеопатичні лікарські засоби 1 млрд гривень. При цьому користь такого лікування не підтверджена жодним науковим дослідженням. В МОЗ запевняють, що попри віру пацієнтів у «чарівну пігулку», гомеопатія не працює.

Лікарі пояснюють, що основа гомеопатичних препаратів – мінерали, речовини рослинного або тваринного походження, які дуже сильно розводять із водою або спиртом. Зазвичай ступінь розчинення настільки великий, що у  кінцевому результаті навіть складно встановити, яку речовину додавали. Тобто більшість гомеопатичних препаратів – це спирт, вода і цукор.

«Найчастіше лікують застуду, мігрень чи депресію. Проте найстрашніше те, що віра у силу гомеопатії спонукає людей з тяжкими хворобами також використовувати її для лікування. Як у випадках із серйозними хронічними захворюваннями чи онкологією», –нарікає Уляна Супрун.

У МОЗ закликають не ризикувати здоров’ям і обирати лише перевірені та сертифіковані ліки. І хоча гомеопатія не нашкодить, але і здоров’я не додасть.

Міф 4. Остеохондроз – це коли болить спина

За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, біль у спині  – одна з найпоширеніших причин звернення пацієнтів за медичною допомогою. Українські лікарі, почувши таку скаргу, досить часто ставлять діагноз остеохондроз, призначають МРТ, а також сильні та дорогі знеболюючі препарати.

У міністерстві охорони здоров’я кажуть, що така категоричність з боку лікарів є помилковою і остеохондроз часто неправильно трактують. Адже відповідно до міжнародної класифікації хвороб, остеохондроз  – це група рідкісних захворювань, пов'язаних з порушенням нормального росту кісток.

Крім болю в спині, симптомами хвороби є порушення чутливості кінцівок, слабкість у м’язах, порушення функції органів тазу, поява болю вночі. Зазвичай такі ознаки свідчать про серйозну патологію хребта і виявляються лише у 1% випадків. Тобто все набагато складніше, аніж тільки біль у спині.  

При болях у спині МОЗ рекомендує: більше рухатись і виконувати прості фізичні вправи. Якщо самопочуття не покращується протягом місяця, знову звернутись до лікаря.

Міф 5. Морква покращує зір

Морква містить багато вітамінів: В, РР, Е, К, також багато бета-каротину, який перетворюється на вітамін А. Проте все це анітрохи не впливає на покращення зору.

«Вітамін А бере участь у функціонуванні сітківки, і його дефіцит може призвести до погіршення нічного зору. Втім, дефіцит має бути дуже великий, щоб мати якийсь негативний вплив. Але у зворотній бік це не працює, лікування проблем із зором поїданням кілограмів моркви не принесе результату», – пояснюють у міністерстві.

За словами лікарів, так само не матимуть ефекту вживання чорниці і харчових біодобавок для зору. Щоб зменшити ризики погіршення зору, потрібно збалансовано харчуватись, не палити та більше ходити пішки. Дослідження свідчать, що порушення зору трапляються рідше у дітей, які частіше бувають на свіжому повітрі.

Також медики не рекомендують займатись самолікуванням, а у разі проблем із зором звертатись до спеціалістів. Найбільш дієвими методами покращення зору залишаються: окуляри, лінзи, фармакологічне лікування та лазерна корекція.

Матеріал Центру громадського моніторингу та контролю

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
11:00 Підвищення пенсій з 1 квітня: кого стосуватиметься 10:38 43-річний житомирянин, у якого стріляли вчора на Польовій, помер у лікарні 10:20 «Незламні постаті Житомира»: стартував ґрантовий проєкт для молоді 10:00 Готівкою у громадському транспорті Житомира можна буде розраховуватися до 1 червня Від читача 15:28 У Житомирі гештальт-терапевтка та волонтерка Ксенія Лавріна проведе тренінг про те, як спілкуватися з військовими 09:41 Майже до 440 тисяч осіб зросли загальні втрати росіян в живій силі 09:20 Оперативна інформація станом на 06.00 28 березня 2024 року щодо російського вторгнення 09:00 28 березня: яке сьогодні свято, прикмети, традиції і погода у Житомирі 17:57 Які послуги реабілітації безкоштовно надаються ветеранам та ветеранкам? 17:22 З 1 квітня завезти гуманітарну допомогу буде можливо лише з використанням онлайн-системи 17:01 Три заклади охорони здоров’я Житомирської області надають послуги раннього втручання 16:37 За незаконну порубку сосен жителі Малинщини мають сплатити нанесені збитки - близько 120 тис грн 16:20 До уваги рибалок! З 1 квітня стартує нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 16:18 Чоловік і жінка з Волицької громади вбили свого знайомого і закопали у себе на подвір’ї 16:00 Березень на Замковій горі. Фоторепортаж photo_camera 15:41 У Житомирі розпочалася 57-а сесія «Школи місцевого самоврядування» photo_camera 15:40 На проспекті Миру вантажівка збила 13-річну дівчинку 15:20 З початку року Патрульна поліція Житомирщини отримала понад 80 завідомо неправдивих викликів 15:00 Студенти Житомирської політехніки висадили понад 2400 сіянців дуба та сосни на території Коростишівського лісового господарства photo_camera 14:43 Ракета «Циркон» долітає до Житомира за шість хвилин
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up