Обережно, нітрати у воді!

Обережно, нітрати у воді!

Вода – одна з найпоширеніших речовин на Землі, її не можна нічим замінити. У природі вода рідко буває абсолютно чистою, навіть у джерелах. Основним забруднювачем води за санітарно-хімічними показниками є нітрати.

Нітрати – це солі азотної кислоти. У колодязьну воду нітрати потраплють із побутовими стоками (із вигрібних ям, надвірних туалетів, присадибних ділянок, сільгоспугідь). Перевищення їх нормативного вмісту у воді викликає важкі захворювання, в тому числі водно-нітратну метгемоглобінемію, яка може стати причиною смерті. Водно-нітратна метгемоглобінемія спричинена токсичною дією нітратів, яка полягає у кисневому голодуванні тканин (гіпоксії), що розвивається внаслідок порушення транспортування кисню кров’ю, а також у пригніченні активності ферментних систем, що беруть участь у процесах тканинного дихання.

Групи підвищеного ризику складають вагітні, діти до 3-х років, яких вигодовують сумішами, приготованими на воді з концентрацією нітратів понад 50 мг/дм³. Чутливі до нітратів також особи похилого віку, хворі на анемію, люди із захворюваннями дихальної системи та хворобами серцево-судинної системи.

Найбільший вміст нітратів у питній воді виявляться в сільській місцевості. Дізнатись про якість води, яку ви споживаєте із децентралізованих джерел водопостачання (криниць, колодязів, бюветів, каптажів тощо), можна шляхом проведення лабораторних досліджень. Якість води у колодязі визначається згідно з Державними санітарними нормами та правилами «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною» (ДСанПіН 2.2.4-171-10).

Відео дня

У 2017 р. Житомирським міськрайонним відділом державної установи «Житомирський обласний лабораторний центр МОЗ України» під час проведення моніторингу за якістю питної води досліджено 395 проб води на вміст нітратів (яку використовують для питних потреб вагітні та сім'ї з дітьми до 3-х років Житомирського району); з них не відповідає вимогам 210 проб, що складає 53,2%. Дослідження проводилось у населених пунктах. Найбільші перевищення вмісту нітратів у селах Іванківці, Кодня, Довжик, Іванівка, Станишівка.

Для того, щоб уникнути отруєнь нітратами, рекомендовано:

  1. Не вживати питної води з колодязів і джерел, вміст нітратів у яких перевищує нормативні показники (50 мг/дм³). Використовувати воду гарантованої якості.

  2. У разі наявності на вашій присадибній території джерел забруднення питної води (купи гною, вигрібні ями, мінеральні добрива, надвірні туалети, тощо) на відстані менше 20 м від криниці – здійснити необхідні заходи з їх ліквідації.

  3. З обережністю застосовувати в сільському господарстві та приватному секторі мінеральні та органічні добрива.

  4. Пам’ятайте, що кип’ятіння забрудненої нітратами води не зменшує, а збільшує її токсичність.

З питань проведення лабораторних досліджень якості питної води звертайтесь до Житомирського міськрайоного віділу ДУ «Житомирський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України», що розташований за адресою: вул. В. Бердичівська, 64, каб. 603-604 (тел. 0412-43-90-12).

 Лікар із загальної гігієни ВОСГД Житомирського міськрайонного віділу ДУ «Житомирський обласний лабораторний центр МОЗ України» Довбищук І.П.

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
16:51 У Попільні під колесами потяга загинула 33-річна жінка 16:21 У Житомирі вшанували пам’ять жертв Чорнобиля до 38-х роковин Чорнобильської катастрофи photo_camera 16:00 СБУ і Нацполіція затримали «чорних зброярів», які намагались продати криміналітету трофейні гранатомети та вибухівку photo_camera 15:39 Вихідні принесуть в Україну суху і теплу погоду Від читача 14:27 «Від традицій до сучасності». У Житомирі проведуть великодній майстерклас із розпису писанок 15:20 Житель Андрушівської ТГ «заробляв», користуючись підробленим посвідченням водія 15:00 25 квітня рятувальники відкачали близько 400 кубів води з домогосподарств області photo_camera 14:41 У Бердичеві підприємиця організувала підпільний бізнес з продажу цигарок: комерсантці повідомили про підозру photo_camera 14:39 Видатки бюджету області за 3 місяці склали 3,8 мільярда гривень 14:00 На Житомирщині затримали керівника благодійного фонду, який торгував автомобілями, ввезеними для ЗСУ photo_camera 13:00 Житомир в Instagram: погодний калейдоскоп 12:39 Житомир та Гауда мають намір стати партнерами photo_camera 12:19 Застрелив дружину з ревнощів – жителя Бердичівського району ув’язнили на 7 років і 6 місяців 12:02 Радомишльська громада розповіла колегам як налагоджувати міжнародну співпрацю 11:43 У Житомирському районі знайшли схрон з боєприпасами, в Чуднівському – рушницю та самопал photo_camera 11:20 Розмір шкоди, нанесеної довкіллю КП «Автотранспортне підприємство 0628», яке обслуговує міське сміттєзвалище, становить майже 840 тис. грн 11:00 В Оліївській громаді - ДТП з трьома травмованими, серед яких 12-річна дитина 10:41 Поліція розшукує 77-річного жителя Овруччини 10:20 На клумбах Житомира цьогоріч планують висадити понад 80 тисяч квітів photo_camera 10:00 До 4-х років позбавлення волі з іспитовим строком засудили матір, яка покусала власну дитину
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up