Микола Суслик про телемедицину, нові амбулаторії та які послуги оплачує держава

Микола Суслик про телемедицину, нові амбулаторії та які послуги оплачує держава

Упродовж останніх кількох років тема медичної реформи – найбільш популярна в обговоренні серед жителів Житомирщини.

Чому не варто боятися медичної реформи, як вже змінилась система охорони здоров’я на Житомирщині, чи відчувають жителі області результати та чого чекати у 2019 році – розповідає начальник управління охорони здоров’я ОДА Микола Суслик.

  • Наскільки успішно реалізується приписна кампанія в області?

Станом на сьогодні близько 70% населення області вже підписали декларації із сімейними лікарями. А це – понад 860 тисяч жителів у селах та містах Житомирщини. І за кількістю підписаних декларацій Житомирська область посідає 4 місце в Україні.

Маємо навіть ОТГ, де рівень підписної кампанії сягає 90% – Довбиська ОТГ. Високі показники приписної кампанії у Новоград-Волинському районі, Баранівській ОТГ, Коростенському районі, Овруцькій ОТГ, Миропільській громаді.

Відео дня
  • Чи вистачає сімейних лікарів на Житомирщині?

На жаль, поки що не вистачає. Хоча показник забезпечення не низький – 78%, але, звичайно, ми прагнемо 100%. Щоб усі амбулаторії були забезпечені лікарями, які будуть фахово виконувати свої обов’язки.

Саме для того, аби «привабити» молодих фахівців до роботи в амбулаторіях, задля наближення якісної медицини до жителів сіл на Житомирщині будуються сучасні амбулаторії нового типу із житлом для лікарів.

  • Коли розпочнуть роботу перші такі амбулаторії?

 Нині триває будівництво 19 амбулаторій. Перші шість ми плануємо запустити в роботу вже за декілька місяців. Для лікарів, які працюватимуть у амбулаторіях нового типу, вже закупили 22 службові автомобілі, а згодом буде і сучасне обладнання.

Це реальний приклад впровадження ініціативи Президента України Петра Порошенка з розвитку сільської медицини, яка користуватиметься попитом для населення. Адже це новий рівень надання медичних послуг на селі.

  • Чи користується попитом програма «Доступні ліки»?

Уже майже 2 роки програма «Доступні ліки» забезпечує жителів області препаратами від серцево-судинних захворювань, діабету ІІ типу та бронхіальної астми. Це 239 препаратів, частину з яких пацієнти отримують безкоштовно, частину – з невеликою доплатою.

У минулому році понад 33 млн грн державних коштів використали на оплату медикаментів, які отоварили за 700 тисяч рецептами жителі області. Якби не ця програма, то ліки пацієнти купували б за власні кошти.

Наразі програма продовжує працювати, щомісяця до 1 квітня ми отримуватимемо у середньому 2,7 млн грн на «Доступні ліки». Для того, аби отримати, необхідно звернутися до сімейного лікаря за  рецептом, за яким в аптеці і видадуть ліки.

  • Телемедицина на Житомирщині – це вже наша реальність? Де її використовують?

 На Житомирщині телемедицина – це вже реальність. Адже маємо перші елементи телемедицини. Вона впроваджена у Житомирській обласній дитячій лікарні, Обласній клінічній лікарні ім. О.Гербачевського, Обласному діагностичному центрі, центрах ПМСД у Малині та Новій Боровій.

  • Як вона працює?

Сімейні лікарі можуть напряму спілкуватись із фахівцем вузької спеціалізації, приймати рішення і щодо встановлення діагнозу, і щодо тактики лікування пацієнта.

  • Що змінилось у діалозі «лікар-пацієнт»? Що дає підписана декларація, можливо?

Відтепер жителі звертаються до сімейного лікаря, терапевта чи педіатра, якого обрали самі і до якого можна звернутись з будь-якого питання щодо здоров’я. Лікар не лише встановлює діагноз і лікує найбільш поширені хвороби, травми, отруєння, а й консультує щодо здорового способу життя, дає направлення на аналізи, до вузьких спеціалістів, видає довідки. І всі ці послуги у вашого лікаря уже оплачені Нацслужбою здоров’я.

Крім цього, уже з 1 липня має запрацювати «Безкоштовна діагностика», що включає безкоштовні лабораторні дослідження, обстеження, УЗД, тощо. Тобто за направленням саме сімейного лікаря можна буде пройти рентген, УЗД, мамографію, ехокардіографію серця, аналізи та діагностичні дослідження в будь-якому медзакладі, який бере участь у програмі.

Наші заклади уже готуються вступити з 1 липня у договірні відносини із НСЗУ щодо лабораторно-діагностичного обстеження. Для прикладу, Обласний діагностичний центр, який має всю базу, планує підписати договір і отримувати кошти за кожного обстеженого пацієнта. А жителі області, в яких буде направлення до Центру, отримуватимуть медичні послуги безкоштовно. Оплачуватиме їх Національна служба здоров’я.

Сімейні лікарі приймають хворих в основному в амбулаторіях, але також мають виїжджати до пацієнтів, який не може відвідати самостійно лікаря. Проте сьогодні ще немає налагодженої співпраці між центром екстреної медичної допомоги та сімейним лікарем. Адже невідкладні стани і госпіталізація хворого на вторинний чи третинний рівень – це не функція сімейного лікаря, це функція центру екстреної допомоги.

  • До речі про Центр екстреної медичної допомоги – коли та яким чином відбудеться реформування?

Одне із найважливіших сьогодні питань – реформування та зміцнення матеріально-технічної бази центру екстреної медичної допомоги в області. І автомобілі, і оснащення, і штати потребують оновлення, адже люди повинні отримувати високоякісну невідкладну допомогу.

Це буде єдиний центр екстреної допомоги Житомирщини. Наразі працює 105 виїзних бригад в області – 85 фельдшерських, 16 лікарських і 4 спеціалізованих. На 88% бригади укомплектовані лікарями і загалом працює 1398 осіб. Але цього недостатньо для Житомирської області. Потрібні як мінімум ще 17 бригад.

Цьогоріч з обласного бюджету вже виділено 2,5 млн грн, з державного запланована субвенція у розмірі 12 млн грн на створення єдиної диспетчерської служби. Наразі проводяться роботи з виготовлення проектно-кошторисної документації. І є всі можливості для того, аби служба запрацювала цього року, що дозволить покращити роботу, скоординувати і відсіяти близько 10 % викликів, які є непрофільними.

Також плануємо цього року закупити як мінімум 2 автомобілі швидкої допомоги, попередні домовленості є і про 2 автомобілі, які отримає Житомирщина за рахунок благодійної допомоги. А також забезпечення медикаментами та збільшення заробітної плати лікарям.

  • Як працюють нові сучасні медичні центри, які відкрили у 2018 році – реперфузійний, інсультний, Центр вертебрології?

Оновлений реперфузійний центр працює зараз із перенавантаженням. Вже проведено близько 500 процедур коронарографії (метод рентгенологічного дослідження уражень вінцевих (коронарних) артерій серця), 232 стентування на початковій стадії інфаркту. Також проводиться паралельно планове стентування пацієнтів, але вже за кошти самих пацієнтів. Адже незважаючи на те, що виділені кошти на стенти за державною програмою і ми їх вже тричі закупляли за кошти обласного бюджету, ми можемо забезпечити лише гострі стані.

У 2018 році в обласній лікарні ім. О.Гербачевського ми відкрили інсультний центр. І якщо за 3 попередні роки у нас було проведено 4 тромболізиси (екстренна допомога, коли починається ішемічний інсульт), то за півроку 2018 року вже 17 тромболізісів зроблено фахівцями.

Наприкінці минулого року у Житомирі відкрили оновлений Центр вертебрології, де вже пройшли реабілітацію 58 учасників АТО та близько 500 інших категорій громадян. Центр наразі на 100% завантажений. Нагадаю, що жителі Житомирщини із медичним направленням та учасники АТО проходять лікування та реабілітацію безкоштовно.

Також за рахунок коштів обласного та державного бюджетів у Житомирському обласному перинатальному центрі у 2018 році відкрили новий пологовий зал із сучасним обладнанням, яке дозволяє цілодобово проводити моніторинг як і породіллі, так і плода. Особливо в тих випадках, коли є супутня патологія, наприклад жінки можуть хворіти на цукровий діабет, гіпертонію тощо. Тому якраз для таких ризикованих випадків відкрито новий зал, закуплено обладнання та нові сучасні ліжка-трансформери, які ми ще плануємо докупити у 2019 році. Таке зміцнення матеріально-технічної бази дозволяє нам знизити показник малюкової смертності.

  • Реалізація яких медичних проектів запланували на 2019 рік?

Із 2018 року за підтримки ОДА до Житомирського обласного протитуберкульозного диспансерузалучені грантові кошти – 1 млн євро. За ці кошти вже реконструювали аптеку під медикаменти і наразі проводиться реконструкція одного поверху для створення першої в Україні лабораторії з діагностики мультирезистентного туберкульозу. Плануємо завершити до кінця 2019 року.

До речі, за 2018 рік на Житомирщині знизився на 2,6% показник захворюваності на активний туберкульоз, і смертність від туберкульозу зменшилась на 2,7%. Крім цього, за рахунок раннього виявлення злоякісних захворювань та якісного надання медичної допомоги показник смертності від онкозахворювань знизився також на 4%.

Уже закуплено 2 ангіограф для області із системою із ангіографічною системою, завдяки чому плануємо проводити ендоваскулярні втручання на судинах головного мозку. Наразі проводяться ремонтні роботи для встановлення ангіографа, який придбали за кошти обласного та місцевих бюджетів. Вже до кінця першого кварталу плануємо встановити.

За кошти ДФРР та обласного бюджету триває капітальний ремонт медичних закладів області:

  1. Реконструкція 2 черги, а саме – добудова обласного онкодиспансеру, який у минулому році утеплили. Цього року маємо завершити реконструкцію та закупити нове обладнання, перелік якого наразі формується.
  2. Реконструкцію Обласної дитячої лікарні, а саме 2 відділень – реанімації і інтенсивної терапії, а також невідкладної терапії. Крім цього, за рахунок гранту плануємо  встановити 32-зрізовий томограф.
  3. Реконструкція відділення інтенсивної терапії та реанімації в обласній лікарні ім. О.Гербачевського, яка розпочалось у 2018 році. Наразі тривають будівельні роботи, які плануємо завершити до кінця першого кварталу.

З сайту Житомирської ОДА

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:00 У 2023 році українці щодня програвали в онлайн-казино близько 400 млн грн, — дані НБУ 16:56 На майданчику офіційного медіацентру Житомирської ОВА відбувся брифінг щодо проміжних підсумків діяльності робочої групи “Прозорість та підзвітність” 16:40 Все про пандемічний грип: діагностика, профілактика 16:23 11 підліткових клубів Житомира змінили свої назви photo_camera Від читача 15:28 У Житомирі гештальт-терапевтка та волонтерка Ксенія Лавріна проведе тренінг про те, як спілкуватися з військовими 16:00 У цьому році ремонт доріг на Романівщині розпочнуть у червні. Тоді ж – і завершать! 15:38 Чи буде відкритий постійно Ботанічний сад у Житомирі та хто його фінансує photo_camera 15:20 Ув’язнення загрожує директору комунального підприємства за угоду на постачання електроенергії, що завдала збитків на близько 700 тисяч гривень 15:00 На проходження НМТ у Житомирській області за два тижні зареєструвалося 6 649 кабінетів здобувачів освіти 14:41 З 1 квітня збільшиться розмір компенсаційних виплат роботодавцям, - Держслужба зайнятості 14:20 На Бердичівщині через необережність під час паління згоріла оселя - господар загинув 14:01 Прокуратура повернула Ружинській громаді з приватної власності греблю вартістю понад 800 тисяч гривень 12:40 ДТП з мотоциклом на Олевщині: дві жінки в реанімації, травмований і нетверезий керманич photo_camera 12:21 На вимогу Екоінспекції в Житомирі впорядковано територію на схилі річки Лісна біля Сосновського мосту 12:00 Чемпіони України з футзалу U-15 (2009 р.н.) photo_camera 11:40 Як отримати "Пакунок малюка" 11:19 У Житомирі відкрили Почесне Консульство Естонії. ВІДЕО play_circle_filled 11:00 Підвищення пенсій з 1 квітня: кого стосуватиметься 10:38 43-річний житомирянин, у якого стріляли вчора на Польовій, помер у лікарні 10:20 «Незламні постаті Житомира»: стартував ґрантовий проєкт для молоді
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up