Європейський тиждень імунізації в області. Вакцинація як найбільш дієвий захід профілактики

Європейський тиждень імунізації в області. Вакцинація як найбільш дієвий захід профілактики

Найбільш дієвим заходом боротьби з інфекційними хворобами, що застосовується в усіх провідних державах світу, є імунопрофілактика (вакцинація населення). Про це нагадує Житомирський лабораторний центр МОЗ України.

Саме завдяки кампанії вакцинації проти натуральної віспи, розпочатій у 1967 році в усьому світі було ліквідовано цю вкрай небезпечну інфекцію, яка 200 років тому вбила мільйони людей у світі.

Поліомієліт або дитячий параліч все ще “на свободі”. В середині XX століття в Європі та Північній Америці спостерігалась справжня епідемія поліомієліту, а до 1960-х років хвороба фактично була ліквідована завдяки вакцині. На сьогоднішній день хвороба все ще живе в Пакистані та Афганістані.

В більшості країн Європи та на Американському континенті завдяки вакцинації ліквідоване таке захворювання як кір. Якщо з’являються випадки завезеного кору, то подальше розповсюдження  цієї інфекції не відбувається тому, що все населення щеплено.

Відео дня

Імунізація також помітно знизила частоту такої хвороби як кашлюк в багатьох країнах. Дифтерія, гепатит А, епідемічний паротит (свинка), правець та багато інших інфекцій в цивілізованих країнах залишилися практично в статистичних архівах.

Але в Україні, зокрема в Житомирській області останні роки епідемічна ситуація з «вакцинокерованих» інфекцій погіршується. Через низький рівень імунізації в 2015 році виник спалах поліомієліту. В країні реєструються випадки правця, в тому числі серед дітей. В 2017 році в нашій області  зареєстрований дуже важкої клінічної форми випадок правця у дитини з відсутнім імунітетом до цієї інфекції. На сьогодні триває спалах кору, постійно зростає кількість захворілих кором в області. Станом на 20.04.2018 року зареєстровано 93 випадки кору. Останні роки відмічаються високі рівні захворюваності кашлюком. Найбільш вразливими до цієї інфекції є діти до року та 1-4 роки, які не отримали своєчасно щеплення.  Через відсутність колективного імунітету можлива поява та розповсюдження такої важкої інфекції як дифтерія.

Фахівці обласного лабораторного центру вкрай стурбовані з приводу нестабільної епідемічної ситуації з керованих інфекцій та закликають  не відмовлятися від щеплень! Попередити появу важких інфекцій, що можуть загрожувати життю як окремої людини, так і всього суспільства можливо лише шляхом проведення вакцинації!

Щоб не було хвороб, або припинилась циркуляція збудників, що мають найбільшу загрозу для здоров’я населення рівень охоплення вакцинацією має бути не нижче 98%.

В Україні відповідно до законодавства закуповуються  вакцини для профілактики 10-ти захворювань: гепатиту В, туберкульозу, дифтерії, кашлюку, правця, поліомієліту, гемофільної інфекції, кору, краснухи, паротиту (свинки). Захист населення від інфекційних хвороб належить до питань національної безпеки!

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
16:51 У Попільні під колесами потяга загинула 33-річна жінка 16:21 У Житомирі вшанували пам’ять жертв Чорнобиля до 38-х роковин Чорнобильської катастрофи photo_camera 16:00 СБУ і Нацполіція затримали «чорних зброярів», які намагались продати криміналітету трофейні гранатомети та вибухівку photo_camera 15:39 Вихідні принесуть в Україну суху і теплу погоду Від читача 14:27 «Від традицій до сучасності». У Житомирі проведуть великодній майстерклас із розпису писанок 15:20 Житель Андрушівської ТГ «заробляв», користуючись підробленим посвідченням водія 15:00 25 квітня рятувальники відкачали близько 400 кубів води з домогосподарств області photo_camera 14:41 У Бердичеві підприємиця організувала підпільний бізнес з продажу цигарок: комерсантці повідомили про підозру photo_camera 14:39 Видатки бюджету області за 3 місяці склали 3,8 мільярда гривень 14:00 На Житомирщині затримали керівника благодійного фонду, який торгував автомобілями, ввезеними для ЗСУ photo_camera 13:00 Житомир в Instagram: погодний калейдоскоп 12:39 Житомир та Гауда мають намір стати партнерами photo_camera 12:19 Застрелив дружину з ревнощів – жителя Бердичівського району ув’язнили на 7 років і 6 місяців 12:02 Радомишльська громада розповіла колегам як налагоджувати міжнародну співпрацю 11:43 У Житомирському районі знайшли схрон з боєприпасами, в Чуднівському – рушницю та самопал photo_camera 11:20 Розмір шкоди, нанесеної довкіллю КП «Автотранспортне підприємство 0628», яке обслуговує міське сміттєзвалище, становить майже 840 тис. грн 11:00 В Оліївській громаді - ДТП з трьома травмованими, серед яких 12-річна дитина 10:41 Поліція розшукує 77-річного жителя Овруччини 10:20 На клумбах Житомира цьогоріч планують висадити понад 80 тисяч квітів photo_camera 10:00 До 4-х років позбавлення волі з іспитовим строком засудили матір, яка покусала власну дитину
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up