Особливо забруднені гриби, ягоди та м’ясо дичини.
Дані про якість харчових продуктів в населених пунктах області, що постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС в 1-му півріччі 2018 року, оприлюднив Житомирський лабораторний центр МОЗ України.
Протягом першого півріччя поточного року працівниками підрозділів обласного лабораторного центру в районах постраждалих, внаслідок Чорнобильської катастрофи, було досліджено 984 проби харчових продуктів на вміст радіоцезію-137. Перевищення допустимих рівнів вмісту радіоцезію встановлено в 49 пробах що становить 4,9%.
Найменування продуктів | І півріччя 2017р. | І півріччя 2018р. |
к-сть дослід. проб/ % перевищень | к-сть дослід. проб/ % перевищень | |
М’ясо | 49/10,2 | 48/10,4 |
Молоко | 209/2,4 | 106/0,9 |
Гриби | 22/40,9 | 73/43,8 |
Ягоди | 13/7,7 | 73/12,3 |
Лікарська сировина | 11/18,2 | 26/7,7 |
Хліб та хлібопродукти | 65/- | 92/- |
Риба | 19/- | 21/- |
Овочі | 634/- | 413/- |
Всього | 1182/1,9 | 984/4,9 |
За результатами радіомоніторингу продуктів харчування, який здійснюється підрозділами обласного лабораторного центру в районах, що постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС, можна зробити висновки, що найбільш забрудненими харчовими продуктами є дари лісу і м’ясо дичини.
На першому місці по забрудненості радіоцезієм знаходяться гриби. Відсоток перевищення по дикорослим грибам становить 43,8%. Зокрема в , Коростенькому 71,4%, в Малинському районі 25% в Овруцькому 27,3%.
Високою залишається забрудненість лісових ягід. По області відсоток перевищень за 1-півріччя 2018р. склав 12,3%. Зокрема в Овруцькому районі 61,5% досліджених проб із 13 не відповідають вимогам ДГН 6.6.1.1-130-2006.
Порівняно з даними лабораторних досліджень, які проводились санепідслужбою в 90-х роках, рівень забрудненості дикоростучих грибів та ягід зменшився з 52-78% до 30-40%. Даний факт свідчить про поступову стабілізацію ситуації в області з радіаційної ситуації на територіях, що зазнали ураження внаслідок аварії на ЧАЕС.
М’ясо з перевищенням ДГН 6.6.1.1-130-2006 зареєстровано в 10,4% із 48 досліджених проб за рахунок дичини. По Овруцькому та Малинському районах перевищення становить 11,1%.
Перевищення по лікарській сировині зареєстровані в 7,7% від 26 досліджених проб.
Перевищення по молоку зареєстровані в 0,9% досліджених проб (із 106 ) по області, які виявлені тільки в Олевському районі.
З упевненістю можна сказати, що внесок у внутрішнє опромінення людей області за рахунок дикорослих грибів та ягід є достатньо вагомий. Адже потерпілі райони нашої області (а це Полісся), відноситься до районів, в яких вживання грибів та ягід є традиційним.
Дбаючи про власне здоров’я, рекомендуємо жителям області, особливо районів, що постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС, перед вживанням перевірити зібрані дари лісу, а також вирощені в підсобних господарствах овочі та фрукти на вміст цезію-137 в лабораторіях ДУ «Житомирський обласний лабораторний центр МОЗ України», які є в кожному райцентрі та впевнитись, що ця продукція не нанесе шкоди Вашому здоров’ю. Остерігайтесь також купувати лісові гриби та ягоди в стихійних місцях торгівлі, а на ринках обов’язково вимагайте довідки щодо проведених радіологічних досліджень.
Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.
№ 16 від 24 квітня 2024
Читати номер