НАБУ: нардепу Бориславу Розенблату «світить» 12 років позбавлення волі

НАБУ: нардепу Бориславу Розенблату «світить» 12 років позбавлення волі

У охоронця нардепа Борислава Розенблата 19 червня співробітники НАБУ виявили сумку з хабарем 200 тис. доларів, які, буцімто, адресувалися політику. Правоохоронці пов’язують це з «бурштиновими» питаннями та стверджують, що мають докази вини нардепа.

Про деталі справи стало відомо 20 червня під час спільного брифінгу керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) Назара Холодницького та Директора Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) Артема Ситника.

Як розповів під час брифінгу керівник САП Назар Холодницький, представник компанії-нерезидента висловив зацікавленість у видобутку бурштину в Україні:

«Було встановлено, що 2 народні депутати з метою отримання неправомірної вигоди від представника компанії-нерезидента скористались правом законодавчої ініціативи з метою протягти через Парламент низку змін до законопроектів, які мають покращити умови господарювання для підприємства-замовника, а також запропонували сприяти прийняттю необхідних рішень для реалізації підприємницької мети шляхом впливу на посадових осіб».

Відео дня

За інформацією САП, для сприяння налагодження видобутку бурштину на території України в правовому полі, представник фірми-нерезидента через посередників звернувся до народного депутата Максима Полякова («Народний фронт»), який, у свою чергу, залучив до справи депутата Борислава Розенблата («БПП»), оскільки той є автором законопроекту, що регламентує видобуток та експорт бурштину. За 15 тис дол. Поляков і Розенблат внесли відповідні правки до законопроектів.

На думку слідства, Борислав Розенблат вирішив взяти участь у видобутку та експорті бурштину, у зв’язку з чим сам звернувся до представника фірми-нерезидента з пропозицією організації спільного бізнес-проекту, в якому взяв на себе зобов’язання вирішувати питання з низкою державних служб та органів.

«При цьому бурштин, згідно із задумом, мав вивозитись з України за заниженими цінами, а частина дійсного прибутку мала надходити компанії, яка розташована в США. І, за наполяганням Розенблата, співвласником якої стала рідна сестра нардепа», – розповідає керівник САП. Загальна сума хабара по цьому епізоду складала 2 885 тис доларів, з яких 85 тис було передано раніше. При передачі решти 200 тисяч і відбулося затримання.

Зараз затримано 6 осіб: трьох помічників народних депутатів, охоронця парламентаря та двох представників антикорупційної громадської організації.

Окрім затримання, 19 червня відбулася ще одна подія.

«Вчора була вилучена перша партія бурштину, яка повинна була йти по цій схемі через підприємство, засновником якого була сестра народного депутата Розенблата, – ділиться директор НАБУ Артем Ситник. – 104 кг бурштину – це якраз пробна партія для того, щоб запустити цю схему».

Даний злочин підпадає під статтю 368 Кримінального кодексу України – одержання хабара, санкція передбачає до 12 років позбавлення волі. Крім цього, нардепів збираються позбавити депутатської недоторканності.

«Внаслідок розслідування ми спільно з САП підготували для ГПУ подання про зняття депутатської недоторканності з Розенблата і Полякова. Сподіваємося, що Генпрокурор оперативно відреагує на ці листи і направить подання до парламенту, бо у нас є ще небагато часу до кінця роботи парламентської сесії», – повідомив Артем Ситник.

Взяти коментар у самого Борислава Розенблата нам не вдалося, тож редакція «20 хвилин» звернулася до його прес-секретаря Юлії Чепюк:

«Наша позиція не змінилася: Борислав Соломонович досі не розуміє, що відбувається і в чому конкретно його звинувачують. Ніяких матеріалів слідства він не бачив. Він не отримував ніяких коштів за те, що подавав законопроект чи правки – це була його робота і він діяв у рамках чинного законодавства. Що стосується звинувачень з приводу впливів на прокуратуру чи Держгеонадра – як народний депутат він не має жодного впливу на будь-які державні установи, прийняття рішень щодо видачі чи невидачі спеціальних дозволів і тим паче – він не має впливу на прокурорів і суддів. Борислав Соломонович вважає цю ситуацію звичайною політичною розправою за те, що він послідовно виступає за легалізацію бурштину. Після брифінгу НАБУ і САП він переконався в цьому на 100 %».

Також Юлія Чепюк спростувала інформацію щодо причетності сестри нардепа до справи.

«Це абсолютна маячня. Сестра була дуже здивована, коли почула це, як і Борислав Соломонович. Під час брифінгу не показали ні схем, ні документів, ні відео, ні аудіо – жодних доказів не надали», – заявила прес-секретар. Також Юлія Чепюк повідомила, що депутат має намір співпрацювати зі слідством, оскільки сам прагне розібратися в ситуації.

Чим закінчиться ця історія, чи знайдуть НАБУ і САП достатньо доказів, щоб запроторити депутатів за ґрати чи ж навпаки – ще будуть вибачатися – побачимо, оскільки «політичні вітри» надто мінливі й робити прогнози в таких питаннях – справа ненадійна і невдячна.

Анастасія Кузьмич

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
16:51 У Попільні під колесами потяга загинула 33-річна жінка 16:21 У Житомирі вшанували пам’ять жертв Чорнобиля до 38-х роковин Чорнобильської катастрофи photo_camera 16:00 СБУ і Нацполіція затримали «чорних зброярів», які намагались продати криміналітету трофейні гранатомети та вибухівку photo_camera 15:39 Вихідні принесуть в Україну суху і теплу погоду Від читача 14:27 «Від традицій до сучасності». У Житомирі проведуть великодній майстерклас із розпису писанок 15:20 Житель Андрушівської ТГ «заробляв», користуючись підробленим посвідченням водія 15:00 25 квітня рятувальники відкачали близько 400 кубів води з домогосподарств області photo_camera 14:41 У Бердичеві підприємиця організувала підпільний бізнес з продажу цигарок: комерсантці повідомили про підозру photo_camera 14:39 Видатки бюджету області за 3 місяці склали 3,8 мільярда гривень 14:00 На Житомирщині затримали керівника благодійного фонду, який торгував автомобілями, ввезеними для ЗСУ photo_camera 13:00 Житомир в Instagram: погодний калейдоскоп 12:39 Житомир та Гауда мають намір стати партнерами photo_camera 12:19 Застрелив дружину з ревнощів – жителя Бердичівського району ув’язнили на 7 років і 6 місяців 12:02 Радомишльська громада розповіла колегам як налагоджувати міжнародну співпрацю 11:43 У Житомирському районі знайшли схрон з боєприпасами, в Чуднівському – рушницю та самопал photo_camera 11:20 Розмір шкоди, нанесеної довкіллю КП «Автотранспортне підприємство 0628», яке обслуговує міське сміттєзвалище, становить майже 840 тис. грн 11:00 В Оліївській громаді - ДТП з трьома травмованими, серед яких 12-річна дитина 10:41 Поліція розшукує 77-річного жителя Овруччини 10:20 На клумбах Житомира цьогоріч планують висадити понад 80 тисяч квітів photo_camera 10:00 До 4-х років позбавлення волі з іспитовим строком засудили матір, яка покусала власну дитину
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up