Європейські канікули 2021: куди зможуть подорожувати українці

Європейські канікули 2021: куди зможуть подорожувати українці

Європа вже більше року через пандемію коронавірусу практично повністю залишається закритою для українських туристів.

 

Сезон відпусток все ближчий, однак, очевидно, як і рік тому, українці залишаться відрізаними від багатьох популярних європейських туристичних напрямків.

Про те, в яких країнах Європи українські туристи все ж матимуть якісь шанси відпочити цього року, УНІАН.Туризм розповіла керівниця відділу розвитку напрямків туроператора Join UP! Катерина Артюх.

Відео дня

У березні Єврокомісія презентувала перший проєкт ковід-сертифікатів, які мають стати кроком до поступового відновлення подорожей. За ідеєю документ не має стати обов’язковим, аби не порушувати права громадян на вільне пересування, проте його ідея саме в тому, щоб нарешті знову зробити поїздки буденністю. Поки що мова йде лише про мешканців ЄС, однак домовленості стосуються й третіх країн. Із ними скоріш за все будуть укладені окремі угоди. Так може статися й з Україною, тим більше що деякі європейські туристичні маршрути вже відкриваються.

Балкани

Минулого року Албанія залишалась чи не єдиним європейським напрямком, що був доступний українцям. При цьому країна змогла уникнути занадто великого розповсюдження коронавіруса, а показники захворюваності були нижчими за деякі інші держави ЄС, чиї кордони були повністю закритими. Цього року ситуація зберігається – Албанія знову готова приймати туристів із України й без жодних карантинних обмежень. Однак не тільки це – доступні також сусідні Хорватія й дуже популярна серед українців Чорногорія, які хоч і розташовані поруч, але мають свою унікальну природу й культуру. Вони приймають вітчизняних мандрівників за умови наявності негативного ПЛР-тесту, або подвійної вакцинації.

Чорногорія - одна з найбільш популярних серед українців балканських країн / фото REUTERS

Мальта

Острівна країна стає ще ближчою українським туристам. Планується, що тури сюди розпочнуться в середині травня. Точних даних щодо умов перетину кордонів поки що немає, однак із попередніх домовленостей відомо, що для відпочинку на середземноморському острові знадобиться негативний ПЛР-тест, або сертифікат про проходження двох етапів вакцинації. Наразі ці питання обговорюються в Уряді Мальти.

Мальті є чим дивувати / фото Михайло Ганницький

Греція

Наразі саме влада Греції виступає одним із ключових ініціаторів відновлення туристичної галузі, адже економіка країни суттєво залежить від надходжень із цього сектору. Втім, на відміну від згаданих вище країн, Греція має певні обмеження, як член ЄС, тому відкриття не буде таким швидким. Серед останніх новин: міністр туризму Харіс Теохаріс повідомив, що держава веде переговори з 10 країнами щодо скорішого відновлення подорожей. Україна – одна з цих країн. Це дає певний оптимізм стосовно того, що вже цього року туристи зможуть повернутися на грецькі курорти. Щодо умов доступу поки говорити зарано, але скоріш за все це також буде негативний ПЛР-тест або повна вакцинація.

Греція шукає варіанти відкриття для туристів / фото REUTERS

Іспанія

Так само, як і Греція, Іспанія шукає шляхи для скорішого відновлення туристичної індустрії. Ще в грудні, коли здавалося, що пандемія поступово відступає, в іспанському уряді про відкриття кордонів з весни. Однак пізніше заборона на в’їзд була продовжена до кінця березня 2021 року із перспективою зробити це знову. Влада країни зараз ніяких обіцянок не дає, однак в історії з ковід-сертифікатами Іспанія відіграє одну з головних ролей, намагаючись якомога скоріше запустити цю процедуру в ЄС. Можна сподіватись, що після впровадження цього механізму, а також після успішного досвіду інших країн (як-от Греції), Іспанія також відкриється цього року.

Іспанія дуже постраждала через відсутність туристів / фото REUTERS

Туреччина

Українські туристи зазвичай не сприймають відпочинок у Туреччині, як європейський, хоча формально можна сказати й так. Тим більше, що минулого року країна, на відміну від ЄС, країна мала достатньо політичної волі, щоб не закрити кордони й організувати якісну систему стримування пандемії. При цьому Туреччина діє поступово й вводить деякі обмеження, чи скасовує їх залежно від ситуації. Така адаптивна модель дозволяє стримувати розповсюдження хвороби й одночасно залишати можливість людям провести відпустку на сонячному узбережжі, в горах чи в величному Стамбулі. Наразі, українцям для поїздки потрібні негативний ПЛР-тест та заповнена електронна форма.

Туреччина стала справжнім порятунком для українських туристів / фото Марина Григоренко

Туреччина стала справжнім порятунком для українських туристів / фото Марина Григоренко

З точки зору доступності маршрутів сезон 2021 року точно стане більш цікавим, ніж попередній, хоча деякі обмеження й зберігаються. Крім того, поступове збільшення варіантів для подорожі означатиме також зниження цін, а отже можна буде планувати не одну, а кілька поїздок у різні місця. 

Джерело: УНІАН

Хочете отримувати новини першими – приєднуйтеся до нас у соцмережах

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
18:36 Затримали підозрюваного у вбивстві чоловіка на Польовій 17:51 Центр протидії дезінформації оприлюднив список TikTok-каналів поширення ворожої пропаганди 17:27 Увага! Ускладнення погодних умов - вітер 15-20 м/с 17:00 У 2023 році українці щодня програвали в онлайн-казино близько 400 млн грн, — дані НБУ Від читача 15:28 У Житомирі гештальт-терапевтка та волонтерка Ксенія Лавріна проведе тренінг про те, як спілкуватися з військовими 16:56 На майданчику офіційного медіацентру Житомирської ОВА відбувся брифінг щодо проміжних підсумків діяльності робочої групи “Прозорість та підзвітність” 16:40 Все про пандемічний грип: діагностика, профілактика 16:23 11 підліткових клубів Житомира змінили свої назви photo_camera 16:00 У цьому році ремонт доріг на Романівщині розпочнуть у червні. Тоді ж – і завершать! 15:38 Чи буде відкритий постійно Ботанічний сад у Житомирі та хто його фінансує photo_camera 15:20 Ув’язнення загрожує директору комунального підприємства за угоду на постачання електроенергії, що завдала збитків на близько 700 тисяч гривень 15:00 На проходження НМТ у Житомирській області за два тижні зареєструвалося 6 649 кабінетів здобувачів освіти 14:41 З 1 квітня збільшиться розмір компенсаційних виплат роботодавцям, - Держслужба зайнятості 14:20 На Бердичівщині через необережність під час паління згоріла оселя - господар загинув 14:01 Прокуратура повернула Ружинській громаді з приватної власності греблю вартістю понад 800 тисяч гривень 12:40 ДТП з мотоциклом на Олевщині: дві жінки в реанімації, травмований і нетверезий керманич photo_camera 12:21 На вимогу Екоінспекції в Житомирі впорядковано територію на схилі річки Лісна біля Сосновського мосту 12:00 Чемпіони України з футзалу U-15 (2009 р.н.) photo_camera 11:40 Як отримати "Пакунок малюка" 11:19 У Житомирі відкрили Почесне Консульство Естонії. ВІДЕО play_circle_filled
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up