Житомир знову захоплює небезпечна рослина – борщівник Сосновського

Житомир знову захоплює небезпечна рослина – борщівник Сосновського

Борщівник Мантегацці (Heracleum mantegazzianum) і борщівник Сосновського (Н. sosnowskyi) висотою до 3,5 м, з листям майже метрової довжини і суцвіттями парасольками величиною з пательню, не мають собі рівних у конкурентній боротьбі за місце під сонцем.

На рослині визрівають тисячі зерняток насіння, які розносяться вітром на всі боки.

У жорстких волосках, якими рясно опушені листя і стебла борщівника, містяться фуранокумаріни, які сильно подразнюють шкіру при зіткненні з рослиною. Особливо пекучими стебла і листя стають в сонячну погоду. Роздратування рівнозначно опіку другого ступеня, тому якщо вас спіткала така прикрість, негайно вирушайте до лікаря. Ефірні масла, що виділяються рослинами в концентрації всього лише 0, 001%, здатні викликати опік слизової оболонки рота. Але основними жертвами борщевічних заростей були і залишаються діти.

Відео дня

Батьківщиною борщівника Сосновського є Кавказ. У багатьох регіонах рослина з'явилася у минулому столітті, після Другої світової війни. Винуватцем у поширенні борщівника є Йосип Сталін. Одного разу, дізнавшись, що у Північній Америці борщівник є цінною кормовою культурою, Сталін особисто наказав розводити його повсюдно. З бур'яну борщівник перетворився на культивовану рослину. Справу Сталіна з розведення борщівника продовжив Хрущов, а потім – Брежнєв. У 70-х роках борщівник порадили вирощувати полякам, проте місцевим виробникам тваринницької продукції це не сподобалося, оскільки молоко корів, які споживають борщівник, віддавало гіркотою. До того ж з'ясувалося, що рослина отруйна. І хоча вирощувати борщівник у Польщі перестали, його ще довгий час називали не інакше як «помста Сталіна».

У 1944 році новий вид борщівника – борщівник Сосновського – виділила і описала радянський ботанік Іда Манденова, яка дала рослині ім'я дослідника флори Кавказу Дмитра Сосновського. На той момент навряд чи хтось міг припустити, що на честь видатного вченого названо одну з найнебезпечніших рослин, яку можна зустріти буквально всюди.

Взагалі природними місцями зростання борщівника Сосновського є гірські ліси і луки Центрального і Східного Кавказу, Закавказзя і Туреччина, але ситуація різко змінилася в кінці 1940-х років, коли селекціонер Петро Вавілов з Інституту біології Комі АРСР зумів просунути ідею про те, що використання рослини в якості силосної культури дозволить відновити зруйноване Великою Вітчизняною війною сільське господарство в Радянському Союзі. Заради цього рослину почали культивувати по всій країні, а коли з'ясувалося, що борщівник Сосновського становить загрозу, було вже пізно – визнаний бур'яном, він насилу піддається знищенню, але при цьому активно поширюється і виживає навіть у холодному кліматі, попутно пригнічуючи інші рослини.

У нашій країні розведення борщівника теж майже повсюдно закинули. Але було вже пізно. Гігант вирвався на свободу і почав завойовувати території, розмножуючись сам собою, без будь-якого контролю. Ще років 50 років тому, коли рослина культивувалася, висловлювалися побоювання, що після завершення періоду експлуатації посіви борщівника буде складно обмежити або знищити і що він може перетворитися на злісний бур'ян, оскільки здатний до розмноження самосівом. Ці побоювання тепер виправдалися.

Небезпека борщівника в тому, що всі частини рослини містять фурокумаріни – речовини, що різко підвищують чутливість організму до ультрафіолетового випромінювання. Зіткнення із стеблами, листям, квітками борщівника призводить до того, що на шкірі з'являються опіки. Ділянки тіла, на які потрапив сік, незабаром починають свербіти і червоніти. «На пам'ять» залишаються темні пігментні плями, що зберігаються до шести місяців, а в більш важких випадках і на все життя.

У всіх країнах Євросоюзу борщівник Мантегацці і борщівник Сосновського офіційно віднесені до так званої карантинної групи рослин. В Україні ж з цим проблема.

Щоб уникнути контакту з борщівником, треба своєчасно розпізнати небезпечну рослину і триматися від неї подалі. Але якщо зіткнення все-таки сталося, необхідно відразу промокнути сік хусткою або серветкою, не розмазуючи, і негайно закрити уражене місце від сонця декількома шарами тканини (одягом або пов'язкою). Вдома слід ретельно промити місце зіткнення з отрутою борщівника водою з милом або спиртом. Ділянки тіла після контакту з соком або рослиною слід захищати від сонячного опромінення дві доби. Якщо контакт відбувся в темний час доби і ніякі заходи не були вжиті, то при опроміненні шкіри на наступний день клінічні симптоми бувають такі ж, як і при ураженні вдень. Підступність борщівника в тому і полягає, що якщо вчасно не помітити потрапляння отрути на шкіру, то потім щось робити буває пізно.

Кілька років тому в Житомирській області вже був відзначений випадок потрапляння дорослої людини у відділення реанімації після необережного контакту з рослиною. Тож зараз містяни дуже схвильовано ставляться до повідомлень про знайдені рослини. Так, великі кущі борщівника можна спостерігати зараз біля Чуднівського мосту та на виїзді з Житомира в напрямку Левкова. Також зустрічалися рослини на окраїні міста у вологих місцях біля водойм.

У 2018 році влада Житомира розробляла програму по боротьбі з отруйним борщівником. Тоді електронна петиція до міськради з вимогою знищити борщівник Сосновського у Житомирі набрала необхідну кількість голосів і була розглянута владою міста.

«Борщівник Сосновського – чужорідна отруйна багаторічна рослина, яка стрімко захоплює всю територію Житомира! Частішають випадки опіків дітей, які доторкнулися до цієї токсичної рослини. Навіть одноразовий дотик до борщівника призводить до опіків 1-3 ступенів. Рівень мутагенних ефектів класифікується як сильний. Ще три роки тому борщівник можна було зустріти тільки на занедбаних полях за містом, сьогодні він вже окупував і спальні райони, особливо поруч з місцями відпочинку громадян!» – йдеться у тексті петиції.

Тоді на петицію відповів заступник міського голови Житомира Сергій Кондратюк. За його словами, для запобігання поширенню борщівника Сосновського управління комунального господарства міської ради спільно з КП «Зеленбуд» доручено розробити план заходів щодо боротьби з цією рослиною.

«Після розробки заходів і уточнення суми коштів, необхідної для їх реалізації, будуть направлені листи клопотання до місцевої ради про виділення коштів з міського бюджету», – заявив Кондратюк.

І ось днями у Житомирській міськраді почали приймати заяви на знищення борщівника. Про це 6 липня 2020 року громадськість проінформувало «Суспільне».

В управлінні комунального господарства Житомирської міськради від жителів міста приймають заяви на знищення борщівника. Цього року на знищення його та інших небезпечних рослин виділили 620 тисяч гривень. Саме про це «Суспільному» розповів заступник начальника міського управління комунального господарства Віталій Шевчук. Але, за його словами, за цей рік було написано лише одну заяву з проханням знищити борщівник у певному районі: «Сьогодні я проїжджав містом і помітив, що борщівника у місті небагато. Якщо він і є, то біля берегів річок, в районі вулиці Саєнка, трішки є на Крошні. Від населення ми приймаємо заяви про знищення борщівника на цих територіях. Але за цей рік люди ще не зверталися. Лише нещодавно було одне звернення щодо борщівника в районі вулиці Саєнка. Сьогодні (6 липня – ред.) на березі річки Кам’янка – від Чуднівського мосту в бік річки Тетерів і в інший бік – йдуть два косарі і знешкоджують рослину. Борщівник ми скошуємо, знешкоджуємо, і після цього рослина має спалюватися. Можемо цю рослину викопувати, але на це потрібні значні витрати як людські, так і фінансові».

Руслан Мороз

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі (1)
  • Юрій Розкальнюк

    Його валом усюди, ніхто не бореться з ним, а кошти виділяються
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:25 Четверо бердичівлян втратили понад 65 тисяч гривень через шахрайські схеми 17:00 Стартапи Житомирщини можуть отримати до $50 000 гранту від УФС та WNISEF 16:40 У Тетереві поблизу пішохідного мосту помітили жовту піну - екологи взяли проби води 16:20 Незаконна риболовля на річці Ірша: два чоловіки ловили рибу сітками Від читача 18:13 У Житомирі щотижня проводять ресурсні зустрічі для підлітків та молоді — як долучитися? 16:00 У Житомирі листоноша присвоювала пенсії, субсидії і гроші за періодику 15:39 На фронт від Житомира передали обладнання на понад 232 тисячі гривень 15:20 Героїчно загинув 23-річний житомирянин Владислав Горбач 15:00 Штрафи для ухилянтів збільшать 14:40 На Коростенщині пройшли тактико-спеціальні навчання по гасінню лісових пожеж photo_camera 14:40 На об'їзній Коростишева - ДТП з потерпілими, рух ускладнено! 14:20 У п'ятницю в Україні очікується зниження температури повітря - синоптик 14:00 У струмку у провулку Корбутівському відібрали проби води - можливе забруднення 12:39 Пропонуємо працевлаштування для ветеранів, - Мінсоцполітики 12:20 На перехресті вулиць Грушевського та Князів Острозьких до суботи не працюватиме світлофор 12:00 В ОВА підписали меморандум, що сприятиме швидкому розмінуванню потенційно небезпечних територій Житомирщини 11:40 Депутат парламенту Естонії Крісто Енн Вага відвідав Житомир в рамках благодійного велопробігу з Таллінна до Києва photo_camera 11:20 У Житомирі вирішили не запускати фонтани цього літа 11:00 Допоможіть у розшуку безвісно зниклого 65-річного жителя Бердичівського району 10:40 Відомі результати обласного етапу всеукраїнського відкритого заходу з авіамодельного спорту в класах повітряних зміїв
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up