Житомир приєднався до всеукраїнської акції «Вимагаємо ефективного лікування». Фото

Житомир приєднався до всеукраїнської акції  «Вимагаємо ефективного лікування». Фото

Під час прес – брифінгу 28 липня біля пам’ятника Пушкіну на бульварі відбулась щорічна всеукраїнська акція до Всесвітнього дня боротьби з вірусними гепатитами.

Акція проводилась Альянсом громадського здоров’я та ЖОГО «Перспектива» в рамках компанії «Вимагаємо лікування!». Основною метою акції було показати людям, що гепатит С виліковний!

Інформаційно-профілактична акція проводиться у Житомирі та у всіх областях України. Сто п’ятдесят людей отримали змогу пройти безкоштовне тестування, довідалися більше про гепатит С, ризики передачі вірусу, почули історії людей, які вже подолали хворобу, а також дізналися про шляхи виходу з критичної ситуації з розповсюдженням вірусних гепатитів в Україні та світі.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, гепатит С – наступна епідемія, яка дуже скоро може стати серйознішою проблемою, ніж ВІЛ/СНІД. У світі близько 150 мільйонів людей інфіковані гепатитом С, але далеко не всі знають про свій діагноз і загалом про цю небезпечну хворобу.

Відео дня

«Завдяки організаторам акції в  місті на даний час лікується  31 особа з Житомирської області. Можна перевірити людину через місяць після лікування і показати, що вірусу вже немає. 8 осіб вже закінчили курс лікування, після повторного аналізу вірус не виявився», - запевнив представник громадської організації «Перспектива»  Олексій Котвицький.

Як було зазначено, після закінчення терапії лікарі роблять перерву у лікуванні хворого на три місяці. Після цього людина, яка лікувалася, повторно здає аналізи на предмет виявлення вірусу, якщо він не виявляється, то терапія пройшла успішно.

Ольга Сахневич, головний лікар – інфекціоніст, підтвердила те, що гепатит С виліковний: «В наш час існують нові схеми лікування, тому, дійсно, на сьогоднішній день ця хвороба лікується. Це здійснюється за допомогою тріпл – терапії  (пагельовані інтерферони) з препаратами прямої противірусної дії».

Акція спрямована на те, щоб виявити більше людей хворих на гепатит С. Пацієнти, які хворіють на цю хворобу хронічно не мають жодних симптомів, які викликали б занепокоєння.  Тому зовсім здорові люди можуть бути носієм інфекції, яка розмножується в їхньому організмі та призводить до фіброзу, цирозу, а в деяких випадках до раку печінки.

На даний час існує декілька видів профілактики цієї хвороби.

«Для профілактики в першу чергу треба знати про ймовірність інфікування. Чи знаходиться пацієнт у групи ризику. Група ризику – це всі медичні та косметологічні маніпуляції. Є також маніпуляції, які відбуваються кустарним методом, це нанесення татуажу, пірсингу - там, де пошкоджується слизова шкіри. Інфекція також передається через незахищений статевий контакт з особою, інфікованою вірусом гепатиту С», - зазначила лікар-інфекціоніст.

Найчастіше вірусом гепатиту С хворіють люди уразливих груп : наркозалежні, робітники комерційного сексу, чоловіки, які мають секс з чоловіками, підлітки груп найвищого ризику, особи, які перебувають у місцях позбавлення волі  та люди, які живуть з ВІЛ.

За результатами тестування за першу годину акції було виявлено з двадцяти  осіб двох первинних хворих на гепатит С. Цим людям була надана  консультація  та направлення до лікаря – інфекціоніста для подальшої діагностики та лікування. Лікування одного пацієнта за рахунок державних коштів на сьогоднішній день становить 120 тисяч тривень.

Марина Михальчук

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
12:00 Великдень 2024: чому святкуємо за старим стилем, хоча Україна перейшла на новий церковний календар photo_camera 11:00 Режим автопілота: визначено 8 тонких ознак того, що ви "відірвані" від світу 09:30 Прогноз погоди на святкові вихідні: без опадів, до 20 градусів тепла 09:00 4 травня: все про цей день, яке церковне свято, що не можна робити Від читача 18:13 У Житомирі щотижня проводять ресурсні зустрічі для підлітків та молоді — як долучитися? 16:48 За програмою «Енергодім» завершена модернізація ОСББ в Житомирі 16:19 Трьох викладачів професійного ліцею Житомира викрили на антиукраїнській агітації: заперечували воєнні злочини рф 16:00 У Житомирі трьом наркоділкам повідомили про підозру за виготовлення амфетаміну 15:40 На території Житомирської громади заборонено продаж алкоголю з 22:00 до 8:00 15:20 На Бердичівщині поліція розшукує безвісно зниклого 42-річного чоловіка 15:00 У голови Житомирської ОВА - 15 радників: «Антикорупційний штаб» розповідає про одну з найбільш загадкових посад в Україні 14:40 У Станишівці вантажівка збила пішохода - чоловік в лікарні 14:20 В одному з сіл Житомирського району місцевий житель смертельно поранив сусідського кота з пневматичної гвинтівки 14:00 «Банківські працівники» з в’язниці спустошували рахунки пенсіонерів – на Житомирщині судитимуть злочинне угруповання photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up