Вживані автомобільні шини на дитячих майданчиках - небезпечні!

Вживані автомобільні шини на дитячих майданчиках - небезпечні!

Екологи України забороняють використовувати вживані автомобільні шини.

Про це пише сайт Знають всі.

Автомобільні шини являють собою серйозну екологічну проблему, речовини, які використовуються при виробництві, переробці і утилізації шин є вкрай токсичними для людини і навколишнього середовища.

Про це йдеться у заяві Національної екологічної Ради.

Відео дня

Адже відпрацьовані автомобільні покришки (ОАП) не дарма є відходом четвертого класу небезпеки. При довгому впливі на навколишнє середовище вони завдають колосальної шкоди. А що входять до їх складу понад 120 шкідливих хімічних речовин, багато з яких є сильними канцерогенами згубно впливають на здоров’я людини онкологічні захворювання. Найнебезпечніші серед них з онкологічною точки зору — N-нітрозаміни, які при розкладанні відпрацьованих шин виділяються в повітря.

За словами голови Екоради Олександра Чистякова, при контакті з водою відбувається вимивання цілого ряду токсичних органічних сполук: метилфеніл, етанон, азулен, бензотіазол, метілбензотіазол, діметілпропіл, метілбензамін, бутильований гідрокситолуол, діетилфталат, метилтіо, бензотіазол, дифениламин, дибутилфталат, фенантрен.

«Вчені Міжнародного агентство з вивчення ракових захворювань після ряду досліджень прийшли до приголомшуючих висновків, що покришки автомобілів несуть серйозну загрозу здоров’ю мільйонів і мільйонів людей як при їх виробництві, так і при експлуатації. Мова в першу чергу йде про шинної пилу в яку в процесі зносу перетворюється 20-25% всієї маси автопокришок. Вони осідають на землю, що шкідливо для грунту, рослинності. Цей пил летюча. Нею дихають люди. У шинної пилу у великій кількості присутній дуже шкідливий канцероген — бензпірен», — пояснює експерт.

Можна зробити висновок, що шини представляють для здоров’я не меншої шкоди, ніж вихлопні гази, а якщо говорити про онкологічні захворювання, то навіть більший, так як на них припадає, 70% обсягу всіх викидів канцерогенів від автомобілів. Ну, а про те, що проблема не висмоктана з пальця, свідчить такий факт: за статистикою число хворих на рак серед людей, що проживають в містах і селищах поблизу жвавих автотрас, перевищує норму в два-три рази …

«Непридатні вже до вживання шини несуть величезну шкоду здоров’ю дітей. Зараз дитячі майданчики, а то і пісочниці прийнято красиво обкладати пофарбованими в різні кольори покришками. Влітку, на спекотному сонці, фарба лопається, гума нагрівається, і всі канцерогени випаровуються … Уявляєте, який отруйної гидотою дихають малюки?», — запитує експерт.

У повітря надходять бензол, ксилол, стирол, толуол, а так само сполуки хлору, сірки і азоту, оксиди металів.

Мономери і полімери, які виробляються при виробництві шин, є дуже токсичними. Наприклад, ізопрен надає м’яку токсичний вплив при вдиханні, крім того, він також вступає в реакцію з повітрям і озоном, утворюючи небезпечні пероксиди. Європейський союз визнав речовина таким, яке може викликати рак, призводить до генетичних дефектів і є токсичним для водної флори та фауни з довгостроковими наслідками.

Бутадієн є небезпечним канцерогеном і має тератогенну дію, викликає ушкодження центральної нервової системи. Вдихання високих концентрацій бутадієну може привести до втрати свідомості і смерті. Системний вплив на організм людини при вдиханні призводить до постійного кашлю і появи галюцинацій, а так само викликає пошкодження органів, виникнення онкологічних захворювань, є токсичним для ненародженої дитини.

«Автомобільні шини являють собою серйозну екологічну проблему, речовини, які використовуються при виробництві, переробці і утилізації шин є вкрай токсичними для людини і навколишнього середовища, — каже Олександр Чистяков — Основні матеріали, використовувані в полімерному виробництві гуми, такі як бутадієн і стирол, і багато добавки до полімерів можуть викликати системні токсичні ефекти, а так само несприятливо впливають на здоров’я людини і навколишнього природ ю середу. Токсини, які звільняються при розкладанні шин, навмисному спалюванні або випадкових пожежах дуже забруднюють воду, повітря і грунт. Навіть незважаючи на те, що начебто питання з утилізацією відпрацьованих автомобільних шин на законодавчому рівні, а так само різними нормативними документами у нас в країні врегульоване, навіть виділені спеціальні місця для складування відпрацьованих шин, проте незаконне скидання як і раніше триває, завдаючи величезної шкоди навколишньому середовищу і здоров’ю людини».

Найстрашніше, коли страждають від цього діти. Гостро не вистачає повноцінних дитячих майданчиків і тому ЖЕКи і місцеві умільці намагаються це компенсувати, створюючи з відпрацьованих шин дитячі розважальні куточки. Чого на них тільки немає: тут і гойдалки, і чудовиська, і пісочниці … на превеликий жаль, все це зроблено з відпрацьованих шин. Може бути, творці навіть не здогадуються, який смертельний подарунок вони приготували дітворі. Хлопці з вереском і криком носяться на цих майданчиках, а їх мами розчулено спостерігають за ними. А в цей час їхні діти вдихають руйнівні канцерогени.

Дивує, що за цим явним неподобством немає ніякого контролю з боку державних контролюючих структур. Ось і виходить, що з мовчазної згоди чиновників, і цілковито не знання батьків, наші діти труяться прямо у нас на очах отримуючи кінські дози отруйних речовин в свої ще незміцнілі організми.

«Ряд громадських природоохоронних організацій звернулися до Кабміну і профільний Комітет Верховної Ради України з вимогою забрати з дитячих майданчиків, дворів і палісадників житлового сектора відпрацьовані автомобільні шини. Винних притягнути до відповідальності, а шини утилізувати, як передбачено чинним законодавством», — резюмує голова Екоради.

Довідка

Європейське хімічне агентство додало бензапірен в список особливо небезпечних речовин — з огляду на його канцерогенності, мутагенності, токсичності для репродуктивної системи. Доведено, що ця речовина робить дуже серйозне шкідливий вплив на людський організм і навколишнє середовище.

На кожного українця сьогодні припадає по 8,5 тонн відходів — держава потопає у смітті.

Нагадуємо, як правильно сортувати сміття і куди здавати в Житомирі - читайте ТУТ.

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
16:51 У Попільні під колесами потяга загинула 33-річна жінка 16:21 У Житомирі вшанували пам’ять жертв Чорнобиля до 38-х роковин Чорнобильської катастрофи photo_camera 16:00 СБУ і Нацполіція затримали «чорних зброярів», які намагались продати криміналітету трофейні гранатомети та вибухівку photo_camera 15:39 Вихідні принесуть в Україну суху і теплу погоду Від читача 14:27 «Від традицій до сучасності». У Житомирі проведуть великодній майстерклас із розпису писанок 15:20 Житель Андрушівської ТГ «заробляв», користуючись підробленим посвідченням водія 15:00 25 квітня рятувальники відкачали близько 400 кубів води з домогосподарств області photo_camera 14:41 У Бердичеві підприємиця організувала підпільний бізнес з продажу цигарок: комерсантці повідомили про підозру photo_camera 14:39 Видатки бюджету області за 3 місяці склали 3,8 мільярда гривень 14:00 На Житомирщині затримали керівника благодійного фонду, який торгував автомобілями, ввезеними для ЗСУ photo_camera 13:00 Житомир в Instagram: погодний калейдоскоп 12:39 Житомир та Гауда мають намір стати партнерами photo_camera 12:19 Застрелив дружину з ревнощів – жителя Бердичівського району ув’язнили на 7 років і 6 місяців 12:02 Радомишльська громада розповіла колегам як налагоджувати міжнародну співпрацю 11:43 У Житомирському районі знайшли схрон з боєприпасами, в Чуднівському – рушницю та самопал photo_camera 11:20 Розмір шкоди, нанесеної довкіллю КП «Автотранспортне підприємство 0628», яке обслуговує міське сміттєзвалище, становить майже 840 тис. грн 11:00 В Оліївській громаді - ДТП з трьома травмованими, серед яких 12-річна дитина 10:41 Поліція розшукує 77-річного жителя Овруччини 10:20 На клумбах Житомира цьогоріч планують висадити понад 80 тисяч квітів photo_camera 10:00 До 4-х років позбавлення волі з іспитовим строком засудили матір, яка покусала власну дитину
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up