Вулична торгівля у Житомирі: проблема влади чи можливість для людей існувати?

Вулична торгівля у Житомирі: проблема влади чи можливість для людей існувати?

Проблему стихійної торгівлі у Житомирі порушували не один раз, час від часу муніципальна інспекція оголошує полювання на відьом та проводить зачистку центральних ринків чи звичних точок вуличного продажу, штрафування людей із картонними коробками чи малими килимками.

Незважаючи на це, стихійна торгівля не зникає з житомирських вулиць навіть під час пандемії COVID-19. Ми спробували розібратися, чому вулична торгівля може бути позитивним явищем.

Що таке стихійна торгівля?

Згідно із законодавством України продаж харчових продуктів дозволяється здійснювати тільки через стаціонарні підприємства торгівлі та через дрібно-роздрібну торговельну мережу.

Розміщення та використання торговельних точок погоджується з відповідними контролюючими організаціями. Продукти харчування та продовольчі товари, які продаються, мають бути з відповідними документами, які засвідчують їхню якість та безпеку для людей. 

Відео дня

Торгівля у невстановленому місці (на вулиці, тротуарі, сквері, парку, під’їзді) та без дозвільних документів називається стихійною.

Найчастіше місця стихійної торгівлі виникають у місцях масового перебування людей: зупинки, вокзали, автомобільні шляхи. Нерідко торгівля ведеться з землі.

Такі продавці не проходять медичних обстежень і можуть бути носіями небезпечних інфекційних захворювань. При відсутності документів неможливо встановити виробника продукції, умови зберігання і транспортування продукції, термін її придатності до споживання.

Історично так склалось…

Наразі приблизно 37% торгівлі продуктами харчування становить стихійна торгівля. Про це зазначив в одному з інтерв’ю правозахисник Дмитро Єфременко.

Вулична торгівля давно відома в Україні. У 90-х багато людей працювали у цій сфері. З тих часів базари продовжують відігравати центральну роль у житті міст. Під час перебудови СРСР, коли були зроблені перші кроки для дозволу підприємницької діяльності у Радянському Союзі, через посилення дефіциту товарів і спад виробництва стихійно утворювалися ринки.

Бідність населення

За даними Державної служби статистики України, станом на 2020 рік серед усього населення України рівень безробіття у другому кварталі становив 9,6%, тобто безробітними вважалися близько 1,6 мільйона людей.

Стихійна торгівля – це не тільки про намагання вижити, це також про пов’язаність міста з довколишніми селами. Люди, які їдуть до міст продавати власні продукти, зазвичай походять із прилеглих сіл і малих містечок. Вони живуть у будинках із земельною ділянкою, на якій можуть вирощувати городину або завести корову. Ці люди, переважно жінки, приїжджають у міста, щоб продати надлишкові продукти господарства та отримати хоч трохи грошей на прожиття.

У містах через брак місця для вирощування власних овочів чи фруктів і нестачі вільного часу люди іноді купують домашні продукти.

Хто за це відповідальний?

За проблему стихійної торгівлі у Житомирі несе відповідальність муніципальна інспекція. Як повідомили в інспекції, вони постійно проводять рейди по місту, інколи спільно з патрульними.

«Спеціалісти постійно працюють на території міста, вони здійснюють контроль у сфері благоустрою, у тому числі і несанкціонованої торгівлі на вулицях міста. 

Немає такого, що сьогодні здійснюється, завтра не здійснюється, лише у непередбачуваних випадках. До прикладу, в суботу наші працівники працювали в мобільних групах спільно з поліцією та Держпродспоживслужбою щодо дотримання карантинних обмежень об’єктами господарювань. Тому можливості працювати у сфері благоустрою не було. А так постійно працюють», – зазначила заступниця начальника муніципальної інспекції Тетяна Подорожня.

У муніципальній інспекції зазначили, що з початку року було виписано 227 протоколів за несанкціоновану торгівлю, кількість недобросовісних продавців зменшились.

«Якщо брати вчорашній та сьогоднішній день, то, звичайно, кількість несанкціонованих торговців зменшилась», – говорить заступниця начальника муніципальної інспекції.

Згідно із законодавством за вчинення адміністративних правопорушень у галузі торгівлі застосовують такі адміністративні стягнення, як попередження, штраф (у більшості випадків), конфіскація предметів торгівлі та виручки, виготовленої продукції.

Реакція житомирян

У соціальній мережі Facebook житомиряни по-різному відгукуються з приводу питання стихійної торгівлі. Багато хто виправдовує її, аргументуючи це тим, що часи зараз важкі і люди намагаються будь-якими способами заробити на життя.

«Залиште людей у спокої, хай торгують. Не від доброго життя вони там стоять. Може, хоч прибавка яка до пенсії буде на хліб», – пише Юлія Карбовська.

 «Скоро так буде на всіх вулицях. Загнали людей в бідність», – коментує Валентина Криницька.

 «Дорогі житомиряни, насамперед скрізь і у всьому має бути порядок, а не хаос. Усі прекрасно розуміють, що у нас були і є люди, які хочуть продати свої речі різної якості. Як-то кажуть, на кожен товар знайдеться свій покупець. Не потрібно багато говорити, а потрібно рішенням міської ради виділити територію, місця на базарі вдосталь. Нехай люди зі своїми речами там збираються та продають. Тоді всі будуть задоволені. А по тротуарах треба ходити, а не продавати на них», – наголошує Віктор Корх.

 «Они что, у вас в квартире стоят? Люди выживают, как могут! Фоткайте преступления, за которые нужно действительно наказывать, а не пенсионеров!»– прокоментувала житомирянка Аліна Поліщук.

 «Не бачите ганьби? Я тут живу, і від постійного сміття, залишків продуктів та пакетів вже моторошно. Крім того, цим торговцям треба ходити в туалет, і вони це роблять прямо у дворах. Проблеми з рівнем життя існують, але ж неможливо центр міста перетворювати на смітник», – ділиться Олег Фененко.

 «Що там забирати в тих бабусь? Те, що вони останнє з будинків виносять? Довели до покращення вже сьогодні! Нехай президент приїде до них та запитає, що їх на вулицю привело», – говорить Сергій Гвоздь.

У багатьох містах світу вуличну торгівлю сприймають як невід’ємну частину міського життя. Адже вуличні ринки сприяють економічному, соціальному та культурному життю міста. Повністю заборонити стихійну торгівлю означало би забрати у деяких людей можливість утримувати себе.

Щодо податків і відповідальності вуличні торговці несуть інші витрати, ніж зареєстровані підприємці, зокрема конфіскація товару, вимушені хабарі та штрафи.

Марія Кравчук

Хочете отримувати новини першими – приєднуйтеся до нас у соцмережах

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі (55)
  • Anton Bondarchuk

    Проблема? Проблема у вас с транспортом, дорогами,освищением и парковами.. И самая большая проблема-КОРРУПЦИЯ
  • Надія Прохорчук

    Простий люд ніколи не поважали дають найгірші місця
  • Владимир Юрьевич

    СУХОМЛИН ВАФЛИСТ ДЫРЯВЫЙ
  • Светлана Великая

    Для людей существовать!!!?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:45 У квітня на Житомирщині сталось 27 ДТП з потерпілими, двоє людей загинули 17:00 Мінреінтеграції: Українцям, які виїхали з ТОТ, на період оформлення документів надається комплексна допомога 16:40 Захисники України можуть безкоштовно отримати евакуаційні візки «Brammer» 16:20 На Звягельщині поліцейські врятували 30-річного чоловіка від самогубства Від читача 17:28 Проект Брама вступив у боротьбу за чистоту медіа-простору 16:00 У Житомирі покажуть норвезький документальний фільм про змагання Norseman 15:42 У міськраді головам правлінь ОСББ роз'яснили, як застосовувати законодавчі зміни на практиці photo_camera 15:23 Відкрито реєстрацію на вступні випробування до магістратури та аспірантури 15:00 Житомирські вибухотехніки поліції розміновують деокуповану частину Харківщини play_circle_filled photo_camera 14:41 На фронті героїчно загинув житомирянин Віталій Святненко 14:21 Житомир потребує донорської крові всіх груп з негативним резусом 14:00 У поминальну неділю організують спецпідвіз до міського цвинтаря, – міськрада 12:41 У Звягелі в ДТП з автобусом постраждав хлопчик-пішохід 12:20 Лікар, якого викрили на хабарі за фальсифікацію діагнозу військовозобов’язаному, не має жодного відношення до ТЦК та СП - заява ТЦК 12:00 Прохолодні ночі і теплі дні - погода у Житомирі 11:40 У Бердичеві екологи виявили факт забруднення річки Гнилоп’ять каналізаційними стоками 11:40 У Житомирі «вар'яти» презентують нову гумористичну програму (Новини компаній) play_circle_filled 11:00 25 травня у Житомирі відбудеться фестиваль дитячих таборів «Літо разом» 10:41 Спрощено отримання статусів особи з інвалідністю внаслідок війни та члена сім’ї загиблого захисника і захисниці 10:19 Житловий комплекс, який збудують для ВПО в Житомирі, матиме надсучасне укриття
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up