7 травня: яке сьогодні свято, прикмети, традиції і погода у Житомирі

7 травня: яке сьогодні свято, прикмети, традиції і погода у Житомирі

Сьогодні, 7 травня, День поширення інформації про дитячу депресію. 

Свята

7 травня в Україні і світі День поширення інформації про дитячу депресію. Цей день підкреслює важливість розпізнавання ознак депресії у дітей, надання підтримки та доступу до лікування для постраждалих дітей, щоб забезпечити їхній здоровий емоційний та психологічний розвиток.

Також 7 травня День обізнаності про ментальне здоров’я дітей. Цей день заснований у США за підтримки Американської психологічної асоціації і відзначається заходами та інформаційно-просвітницькою діяльністю, які підкреслюють важливість комплексного, культурно компетентного, сімейного догляду за дітьми та молоддю з потребами психічного здоров’я.

А ще 7 травня День обізнаності про рак сечового міхура. День обізнаності про рак сечового міхура має на меті підвищити обізнаність про цей вид раку, його причини, симптоми та методи лікування. Рак сечового міхура є одним з найпоширеніших видів раку, і щорічно в Сполучених Штатах діагностується понад 80 000 нових випадків.

Відео дня

7 травня Всесвітній день сиріт СНІДу. Започаткований 2002 року Альбіною дю Буаруров, президенткою благодійної організації FBX International. Метою цього дня є привернення уваги громадськості до мільйонів дітей, один або обидва батьки яких померли від СНІДу.

Також 7 травня Всесвітній день боротьби з астмою. Цей день був започаткований Глобальною ініціативою по астмі (GINA) за підтримки Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) і має на меті підвищити обізнаність про астму, хронічне захворювання, яке впливає на дихальні шляхи.

А ще 7 травня Міжнародний день планетаріїв. Щороку свято припадало на другу неділю березня, але від 2024 року дата змінилася на 7 травня. Це зміна пов’язана зі сторіччям планетарію, яке святкують 2023-2025 року, і відзначає початок регулярної роботи першого Цейсового планетарію в Німецькому музеї в Мюнхені 7 травня 1925 року.

7 травня в церковному календарі – день пам’яті мученика Акакія. Він народився в Каппадокії та був сотником Мартисійського полка при воєначальнику Фірмі. За часів імператора Максиміана Галерія (305-311) розпочалося гоніння на християн, і коли Фірм почав допитувати своїх воїнів про віру, Акакій твердо і відкрито зізнався у християнстві. За свою непохитну віру Акакій був підданий жорстоким мукам і катуванням, але завдяки своїй вірі він витримав їх.

Що не можна робити 7 травня

  • Не можна лаятися та сваритися.
  • Не варто ходити по траві босоніж.
  • Заборонено зловживати спиртними напоями.

Народні прикмети і традиції на 7 травня

Серед наших предків існувало чимало цікавих прикмет на цей день: 

  • дивилися, який сьогодні день: побачити стрижа чи ластівку — до сприятливого дня;
  • ввечері на небі веселка — чекайте на ясну погоду вранці, вранішня веселка, навпаки, — до дощу;
  • вночі місяць червоного кольору — до дощу;
  • дощить вночі — до теплого і сонячного вересня.

Цього дня було прийнято купати коней, а пізніше напувати їх особливою "сонячною" водою. Таку воду виставляли вранці під сонячним промінням, щоб вона "набиралася" сил до вечора.

Іменини

Семен, Антон, Михайло, Іван, Йосиф, Бернард, Василь, Людмила.

Талісманом людини, народженої 7 травня, є перли. Дорогоцінні камені, які є неповторним витвором природи. Навіть сьогодні перетерті перлики використовуються в різних косметичних засобах.

Погода у Житомирі

У Житомирі протягом усього дня небо буде вкрите хмарами. Вранішній дощ із грозою удень зміниться дощем, який повинен закінчитися до приходу вечора. +14+19 градусів.

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі

keyboard_arrow_up