Все про чіпування тварин в Житомирі

Все про чіпування тварин в Житомирі

Чіпування - це легкий в застосуванні, безболісний і безпечний метод ідентифікації тварин, який існує в світі вже більше двадцяти років.

Практично вся Європа чіпує домашніх тварин, і це вже стало такою ж нормою, як і вакцинація проти сказу, тобто, обов'язковою для всіх домашніх тварин.

В першу чергу обов'язковість чіпування виникає у тих власників домашніх тварин, які часто подорожують з ними  країнами Європи як в індивідуальному порядку, так і для участі у виставках, а також при продажу тварин власникам, які проживають в країнах Євросоюзу. Це регулюється Регламентом Ради Європи та Європейського парламенту, який встановлює умови перевезення домашніх тварин (кішок, собак і тхорів) між країнами ЄС, а також при їх ввезенні в країни-члени ЄС ззовні. З 1 січня 2010 року в країни Євросоюзу заборонено ввезення нечіпованих тварин, перетин кордону тваринами можливі тільки при наявності мікрочіпа.

Відео дня

Та навіщо воно потрібне?

Така вимога, перш за все, має забезпечити неможливість підміни однієї тварини іншою і виключити провезення через кордон тварин, що мають ймовірність бути зараженими різними інфекційними захворюваннями, і в першу чергу, сказом. Але не варто думати, що електронна ідентифікація потрібна тільки тим тваринам, яких збираються вивозити за кордон. Важливим аспектом на користь чіпування є ідентифікація кішок і собак. Наявність електронного чіпа вкрай важлива для виключення підміни елітних тварин на виставках і під час подорожей всередині країни. Наявність мікрочіпа у тварин дозволяє вести більш просту систему обліку в ветеринарних клініках, в яких історії хвороби і профілактичних заходів для кожної тварини мають номери, що відповідають номеру мікрочіпа. Електронна ідентифікація дозволяє істотно полегшити пошук власника в разі втрати тварини. Чіпування допомагає власникові знайти свою тварину у разі її втрати, а при знахідці чужої тварини завжди з легкістю можна визначити координати його власника, зв'язавшись із спеціалізованою локальною або Інтернет-базою. Чіпування є сильним аргументом при виникненні суперечок щодо належності тварини.  Крім того, у багатьох країнах світу на базі чіпування тварин вже створені системи контролю та моніторингу.

Що являє собою чіпування, з чого складається і як діє?

Мікрочіп - маленька стерильна капсула з біосумісного скла розміром не більше рисового зернятка, довжиною всього 12 мм, діаметром 2,1 мм і вагою всього 0,6 г. Капсула з біосумісного скла забезпечує відсутність реакцій відторгнення і міграції мікрочіпа. Усередині капсули і розташований сам мікрочіп, що складається з котушки індуктивності і мікросхеми.

Призначення мікрочіпа - містити номер, за яким можна буде впізнати, тобто ідентифікувати тварину. Всупереч помилкам багатьох людей чіп не містить ніякої інформації про тварину, він містить лише персональний 15-ти-значний цифровий код. А для зберігання інформації про тварину та його власника використовуються національні електронні бази даних чіпованих тварин. Мікрочіп не вимагає джерела живлення і нічого сам по собі не випромінює, активізується тільки сканером.

Все це призводить до більш точного контролю і швидкого розшуку. І ефективність цієї системи вже доведена європейською практикою, там навіть бездомні тварини всі ідентифіковані та по них можна швидко відшукати необхідну інформацію. І є вже безліч прикладів, коли буквально в лічені години тварин розшукували і повертали власнику.

В Житомирі станом на 31 грудня 2018 року прочіповано 1175 безпритульних та домашніх собак. Всі власники домашних тварин можуть отримати безкоштовну консультацію за номером телефону (0412) 55-00-20 та за рахунок Бюджету участі в місті Житомирі та за сприяння КП «Центр захисту тварин» Житомирської міської ради безкоштовно встановити чип своєму улюбленцю.

Для цього потрібно зайти на сайт http://animal-id.info та зареєструватися. Після цього в «Центрі захисту тварин» в заздалегідь обумовлений час вашому маленькому другу встановлять чіп.

Руслан Мороз

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
14:00 На Житомирщині затримали керівника благодійного фонду, який торгував автомобілями, ввезеними для ЗСУ photo_camera 13:00 Житомир в Instagram: погодний калейдоскоп 12:39 Житомир та Гауда мають намір стати партнерами photo_camera 12:19 Застрелив дружину з ревнощів – жителя Бердичівського району ув’язнили на 7 років і 6 місяців Від читача 11:32 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 12:02 Радомишльська громада розповіла колегам як налагоджувати міжнародну співпрацю 11:43 У Житомирському районі знайшли схрон з боєприпасами, в Чуднівському – рушницю та самопал photo_camera 11:20 Розмір шкоди, нанесеної довкіллю КП «Автотранспортне підприємство 0628», яке обслуговує міське сміттєзвалище, становить майже 840 тис. грн 11:00 В Оліївській громаді - ДТП з трьома травмованими, серед яких 12-річна дитина 10:41 Поліція розшукує 77-річного жителя Овруччини 10:20 На клумбах Житомира цьогоріч планують висадити понад 80 тисяч квітів photo_camera 10:00 До 4-х років позбавлення волі з іспитовим строком засудили матір, яка покусала власну дитину 09:39 Ще 950 окупантів ліквідовані за добу 09:20 Оперативна інформація станом на 06.00 26 квітня 2024 року щодо російського вторгнення 09:00 26 квітня: яке сьогодні свято, прикмети, традиції і погода у Житомирі 17:29 Оля Хомутовська виборола срібло на чемпіонаті України зі стрільби з лука 17:00 Пʼятниця буде в Україні з дощами і грозами - синоптик 16:40 У Житомирі відбулася творча зустріч з сучасним українським письменником Василем Шклярем 16:20 У Звягелі «Jeep Grand Cherokee» збив жінку на електровелосипеді 16:00 За торгівлю боєприпасами затримали 43-річного коростенця photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up