Виконком Романівської селищної ради встановив тарифи на водопостачання, водовідведення та вивіз сміття

Виконком Романівської селищної ради встановив тарифи на водопостачання, водовідведення та вивіз сміття

31 березня 2021 року пройшло чергове засідання виконавчого комітету за участю 12 його членів, які розглянули низку питань і прийняли відповідні рішення. 

Зокрема, найдовше члени комітету разом із керівниками відповідних установ обговорювали питання цінової політики водопостачання, водовідведення та вивозу сміття у Романові, Биківці та у селі Хижинці.

Отже, рішенням виконавчого комітету встановлені наступні тарифи на послуги з централізованого водопостачання, які надаються:

  • Відео дня
    /li>

Тарифи на послуги централізованого водовідведення:

Тарифи на вивезення твердих побутових відходів Романівським КП «Сервіс»: населення – 20,00 грн/м куб; бюджетні установи – 200,00 грн/м куб; інші споживачі – 220,00 грн/м куб.

Також рішенням виконавчого комітету встановлені норми споживання води за відсутності лічильників для забезпечення питних, санітарно-гігієнічних і побутових потреб громадян у населених пунктах Романівської територіальної громади:

Також членами виконкому було прийняте рішення щодо необхідності відділом ЖКГ поінформувати жителів Романівської громади у ЗМІ про головні причини збільшення розміру тарифів. 

Роз’яснення щодо підвищення тарифів на послуги з централізованого водопостачання та водовідведення у смт Романів

На численні звернення громадян смт Романів до Романівської селищної ради надаємо роз’яснення щодо причин підвищення тарифів на послуги з централізованого водопостачання та водовідведення. 

Згідно з рішенням виконкому Романівської селищної ради від 31.03.2021 року, встановлено тарифи на послуги з централізованого водопостачання та водовідведення, які надає Романівське комунальне підприємство «Сервіс» у таких розмірах (з ПДВ):

- з централізованого водопостачання: населення – 24,56 грн/м3, бюджетні установи – 26,92 грн/м3, інші споживачі (підприємства, організації) – 29,26 грн/м3;

- з централізованого водовідведення: населення – 47,24 грн/м3, бюджетні установи – 51,76 грн/м3, інші споживачі (підприємства, організації) – 56,26 грн/м3.

Зазначені тарифи розроблені РКП «Сервіс» згідно з Порядком формування тарифів на централізоване водопостачання та водовідведення, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 01.06.2011 року № 869. 

Дата введення в дію – з 01.05.2021 року.

Головною причиною такого різкого збільшення розміру тарифів є те, що у 2021 році з бюджету Романівської територіальної громади не передбачено відшкодовування для підприємства різниці між собівартістю послуг та встановленими тарифами. 

У минулих роках таке відшкодування Романівською селищною радою здійснювалося. Отже, собівартість  послуг, які надавало РКП «Сервіс», була значно вищою і раніше, ніж встановлений тариф. Зокрема, у 2020 році тариф згідно із собівартістю на послуги з централізованого водопостачання для населення мав становити 24,89 грн/м3, а фактично громадяни сплачували вдвічі менше  – 12,28 грн/м3. За централізоване водовідведення замість 39,30 грн/м3 згідно із собівартістю громадяни сплачували 32,55 грн/м3. 

У 2020 році підприємству на покриття цієї різниці було відшкодовано з бюджету 500,0 тис. грн. 

Як видно з наведених цифр, порівняно з минулим роком, розмір нового тарифу для населення згідно із собівартістю на водопостачання зменшився на 1,3%, на водовідведення зріс на 16,8%, а у сукупності зріс всього на 11,9%.

Однак за цей період розмір мінімальної заробітної плати збільшився на  27,0% (на момент встановлення минулорічних тарифів мінімальна зарплата складала 4723 грн), вартість електроенергії – на 44,3% (2020 рік – 2,82 грн/кВт, 2021 рік – 4,07 грн/кВт), які є основними складовими у структурі тарифу. 

Отже, це свідчить про те, що підприємство намагається максимально зменшити витрати, що закладені у тарифах.

Що ж стосується нарікань споживачів на якість питної води, інформуємо наступне. Всі наведені тарифи розроблені на воду тієї якості, що фактично подається, і яка вся без виключення має завищений вміст заліза. Для доведення якості води до вимог Національного стандарту України ДСТУ 7525:2014 «Вода питна. Вимоги та методи контролювання якості» необхідне будівництво дорогих станцій з очищення води на кожній із 7 свердловин. Зі свого боку витрати на очистку води вплинуть на зростання тарифу. 

Іншою причиною низької якості води є зношеність водопровідних мереж, які на 90% складаються із азбестоцементних та чавунних труб, термін експлуатації яких становить понад 40-50 років. Для вирішення зазначеної проблеми проводиться та й надалі проводитиметься поступове оновлення мереж на труби з полімерних матеріалів в міру фінансових можливостей підприємства та бюджету селищної ради.

Лариса Бджілка

Хочете отримувати новини першими – приєднуйтеся до нас у соцмережах

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:49 Тисячі пасок передали військовим на передову 17:26 Рятувальники відкачують воду із підтоплених приватних домоволодінь 17:00 Роботодавці можуть отримати понад 100 тисяч гривень для облаштування робочого місця одному з працівників 16:40 50-річному жителю Андрушівки повідомлено про підозру у вбивстві матері - подробиці справи Від читача 17:06 Розкажи бабусі про очищення судин 16:18 У Житомирі пограбували громадянина США: забрали 40 тисяч гривень 16:01 У Житомирі відбувся чемпіонат області з боротьби самбо 15:40 Мінсоцполітики оголосило фінальний у 2024 році відбір громад на участь у проєкті з формування життєстійкості 15:20 Житомирських десантників нагородив командувач Десантно-штурмових військ бригадний генерал Ігор Скибюк photo_camera 14:50 Біля Зарічан - ДТП з потерпілими, рух ускладнено photo_camera 14:40 За нічну зміну патрульні задокументували 10 фактів керування транспортними засобами з ознаками сп'яніння 14:21 Романівський «VIVAD» став чемпіоном відкритого міського турніру з футболу імені Миколи Сюсюри photo_camera 14:00 Житомирський обласний краєзнавчий музей запрошує на відкриття фотовиставки «Полк Азов — Янголи Маріуполя» 12:41 В Україні з 1 травня набувають чинності важливі зміни до правил дорожнього руху 12:20 В Андрушівці син зарубав мати, а рештки намагався спалити в печі. ВІДЕО play_circle_filled photo_camera 12:00 У Житомирі в перші дні травня буде по-літньому тепло 11:40 У ніч на 1 травня небо над Україною освітили блакитні спалахи: можливо, це був метеорит 11:20 Овруцькі рятувальники допомогли працівникам екстреної медичної допомоги транспортувати хвору людину до лікарні 11:00 Вже цього тижня змінюються правила для "обмежено придатних" 10:40 Пакунок малюка: як його отримати та що до нього входить? ВІДЕО play_circle_filled
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up