Відсьогодні у православних розпочався Великий піст: правила і традиції

Відсьогодні у православних розпочався Великий піст: правила і традиції

Піст перед Великоднем — це одна із найбільш важливих та довготривалих традицій християн. Про те, коли починається піст у 2019 році, як його дотримуватись і навіщо — читайте далі.

Коли починається піст?

Початок посту не має точної дати — вона щорічно змінюється, в залежності від дня святкування Великодня. У 2019 році Великдень святкується 28 квітня. Всього піст складається з 48 днів: перша Чотиридесятниця, Лазарева Субота, Вербна Неділя та Страсний тиждень. Тож початок посту у 2019 році припадає на 11 березня.

Чому саме 48 днів? Тому що саме стільки часу за легендами провів Ісус Христос у пустелі без їжі та не піддався на спокуси Диявола, пройшовши духовне очищення.

Відео дня

Саме так і можна схарактеризувати мету посту: утримання від насолод і обмеження в звичних нам речах — приводить до очищення душі. Людина усвідомлює, як багато існує в її житті речей, що викликають залежність, але насправді не є обов’язковими.

Які є обмеження під час Великого посту?

1. Весь період посту триває заборона на усі продукти тваринного походження. Це не тільки м’ясні вироби, але і молочні продукти, яйця, навіть желатин — усе в чому є тваринні елементи. Тож тим, хто вирішив слідувати всім правилам посту, треба бути обачними. Бо в більшості хлібних чи макаронних виробів також є яйця, в десертах — масло.

2. Заборона на шкідливі звички. Алкоголь — варто також вилучити з раціону. Те ж стосується тютюну, вживання надмірної кількості солодкого, фаст-фуду, переїдання в цілому. Адже якщо ми не можемо на 48 днів відмовитись від власних повсякденних слабкостей, то дотримання попереднього правила буде просто короткочасним вегетаріанством, не більше.

3. Не слід варитись, кричати, влаштовувати конфлікти. Вживати лайливі слова і злитись на когось навіть подумки. Всі конфлікти слід вирішити за день до початку посту: попросити пробачення у близьких і пробачити їм старі образи.

4. Не влаштовувати вечірки, танці, співи. Не проводити багато часу перед телевізором чи в інтернеті — за розвагами. Натомість, більше часу приділити навчанню, розвитку, медитації, своєму духовному збагаченню.

Які є переваги посту та як їх дійсно отримати?

1. Очищення та оздоровлення організму. Завдяки легкому харчуванню ви маєте змогу вдосконалити свій раціон та розвантажити організм, відчути легкість від страв на основі овочів, фруктів, зелені та круп. Проте, щоб таке очищення не зашкодило — слід міняти свій раціон поступово. Ще до початку посту — не надто налягати на важку жирну їжу, а з першого дня обмежень потурбуватись про користь нового меню. Не зважаючи на те що порції мають бути маленькими, а страви дієтичними — все ж їжа має давати достатню кількість енергії.

Вживайте горіхи, свіжу зелень, вівсянку, багато овочів і свіжі фрукти. Особливу увагу приділіть шпинату та різним бобовим. Страви з гороху і квасолі — це джерело білка.

2. Духовне очищення. Під час посту заборонено злитись, сваритись, тримати у голові злі думки. Може здатись, що таке завдання не потребує зусиль, але це не так. Адже в швидкому темпі життя, перетинаючись з десятками різних людей на день — є можливість швидко роздратуватись та отримати порцію негативу. Обмежуючи себе від цього протягом 48 днів ви навчитесь менше нервувати, спокійніше ставитись до негативу навколо та не пропускати його крізь себе. Головне — продовжувати підтримувати цю корисну звичку.

3. Розвиток завдяки вільному часу. Обмеження в розвагах, перегляді серіалів, байдикуванні — покаже, як багато у вас насправді є вільного часу. Його треба буде використати з користю і ви самі помітите, скільки всього корисного можна встигнути зробити та навчитись у такий короткий проміжок часу, якщо не лінуватись.

Попри те, що Великодній піст — це чудовий привід очистити організм за допомогою його обмежень, не слід забувати, що піст — це не дієта. Якщо ви вирішили дотримуватись саме посту — слідкуйте за виконанням всіх його пунктів, та переконайтесь що маєте добрі правильні наміри. А якщо хочете просто оздоровитись та очистити організм — такі обмеження можна ввести коли завгодно, без прив’язки до християнського свята.

Coffee & Milk

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:45 Как стулья на работе влияют на спину: важность правильной поддержки (Новини компаній) 17:00 З початку року патрульні зафіксували 8857 порушень водіями швидкісного режиму 16:40 В Україні почастішали випадки укусів кліщів: як вберегтися 16:20 У Житомирі бухгалтерка лікарні нараховувала собі більшу зарплату за рахунок інших працівників Від читача 13:56 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 16:00 Увага! В Україні очікуються сильні пориви вітру! 15:39 У Радомишлі затримали грабіжника, який вирвав з рук 80-річної бабусі сумку 15:20 На Житомирщині зменшилася кількість виявлених онкохворих з початковими стадіями захворювання 15:00 Як отримати державну допомогу при народженні дитини? ІНФОГРАФІКА 14:40 У Житомирі вночі та вранці 20 квітня сильні заморозки у повітрі! 14:21 Лікарня, що повірила у реформу, матиме ще й наглядову раду 14:00 Військовим передали чергову партію допомоги від Житомира 13:00 Житомир в Instagram: весняний вайб play_circle_filled 12:39 Понад 600 страв: В Україні презентували новий збірник рецептур для шкільних їдалень 12:20 Упродовж доби рятувальники Житомирщини двічі прибирали аварійні дерева 12:00 Чуднівська окружна прокуратура попередила незаконну оренду ставу площею понад 60 га 11:41 У Центру захисту тварин з’явилися нові друзі-волонтери 11:21 У Житомирській обласній універсальній науковій бібліотеці імені Олега Ольжича створено безбар’єрний простір 11:00 Поліцейські у Житомирі вилучили у перехожого великий пакунок з наркотиками photo_camera 10:40 Сьогодні тимчасово призупинено рух трамвая
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up