Ветеран ветерану: у Житомирі навчали долати бойові травми

Ветеран ветерану: у Житомирі навчали долати бойові травми
Доки в Україні ще немає системного підходу до вирішення психологічної реабілітації бійців, які повернулись з війни на Сході, свою допомогу пропонують іноземці. Протягом двох днів у Житомирі 8 та 9 вересня проходив тренінг подолання бойової травми від Wounded Warrior Ukraine.

Протягом дводенного навчання  військові та ветерани АТО, а також психологи, які працюють з бійцями, що повернулися з війни, – вчилися розуміти себе, розрізняти свої стани і працювати з ними, перетворюючи травмуючий досвід війни на додаткову енергію і силу.

Засновником унікальної методики психологічної реабілітації військовослужбовців є датський психотерапевт з багаторічним досвідом Дітте Марчер. Тренінг побудований на концепціях бодинаміки (данська школа тілесно-орієнтованої психотерапії) та діє за принципом “рівний-рівному”.

За словами навчального тренера, бодинаміста-практика, тренера Wounded Warrior Ukraine, голови Тернопільського обласної філії Української спілки психотерапевтів Олега Гуковського нерідко військові не бажають звертатися за допомогою до професійних психологів. - Натомість готові говорити зі своїми побратимами, людьми, які не з новин знають про усі жахіття війни. І цей спільний досвід сприяє максимальній відкритості, співпереживанню і довірі. Мета тренінгів підготувати українських військовослужбовців у якості інструкторів, які в подальшому зможуть надати первинну психологічну допомогу як у бойових, так і мирних умовах, - розповідає Олег Гуковський.

Відео дня

Під час тренінгу присутнім показали зв’язок емоційної сфери та психіки з тілом і продемонстрували способи, як з допомогою дихальних вправ, самомасажу тощо можна врівноважувати цю систему.

Організатори проекту впевнені, що отримані знання себе і розуміння свого перетворення на війні ветерани теперішніх бойових дій на Донбасі, які пройшли тренінг, поширюватимуть серед своїх колег.

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
14:05 Що буде, якщо не оновити дані в ТЦК: роз'яснення від адвоката 13:05 У травні синоптики прогнозують температуру на 1-1.5° вище за норму 12:29 Продовжується судовий розгляд справи щодо вбивства дитини у Радомишлі 12:24 Поліція Житомирщини затримала вчителя за підозрою у вбивстві та пораненні колишніх учнів Від читача 14:27 «Від традицій до сучасності». У Житомирі проведуть великодній майстерклас із розпису писанок 12:09 Масштабне прибирання України. Триває набір локальних координаторів для Всеукраїнської толоки 2024 11:05 При призначенні пенсії українцям, які працювали за кордоном, зараховуватиметься страховий стаж, одержаний в інших країнах 09:30 Нічні заморозки і денне тепло - прогноз погоди на вихідні 09:00 27 квітня: все про цей день, яке свято, що не можна робити 16:51 У Попільні під колесами потяга загинула 33-річна жінка 16:21 У Житомирі вшанували пам’ять жертв Чорнобиля до 38-х роковин Чорнобильської катастрофи photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up