Спецтема: карантин

У ранніх овочах з "Житнього" ринку виявили підвищений рівень нітратів

У ранніх овочах з "Житнього" ринку виявили підвищений рівень нітратів

Навесні продовольчі ринки рясніють ранньою овочевою продукцією. Проте окрім користі, ранні капуста, редька, огірки тощо можуть нанести й шкоду для здоров’я. Адже така продукція вирощується в умовах закритого ґрунту, що сприяє накопиченню в ній надлишкової кількості поживних та часто шкідливих речовин. Тож природно, що майже всіх покупців цікавить питання: чи містять ранні овочеві культури надлишкову кількість нітратів і чи безпечно їх споживати?

Ось що з цього приводу повідомляють у ДУ "Житомирський обласний лабораторний центр міністерства охорони здоров`я". 

Переважна більшість ранніх овочів реалізується на ринках. Дослідження овочевої продукції на вміст нітратів, залишкових кількостей отрутохімікатів тощо здійснюється лабораторіями ветеринарно-санітарної експертизи. Тож кожен продавець на ринку повинен мати експертний висновок лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи, де зазначено рівень нітратів у овочах. У магазинах на кожну партію овочевої продукції повинні бути сертифікати якості. Окрім того, вміст нітратів у овочах визначається, атестованою на цей вид діяльності санітарно-гігієнічною лабораторією ДУ «Житомирський обласний лабораторний центр».

Цьогоріч фахівцями ДУ «ЖОЛЦ МОЗ України» за зверненнями громадян на вміст нітратів було досліджено ранню капусту, огірки та редьку, придбаних на продовольчому ринку «Житній». За результатами досліджень, виявлено перевищення допустимого вмісту нітратів в усіх досліджених пробах. Огірок свіжий містив нітратів 704,8 мг/кг, редька – 3670,4 мг/кг, капуста рання – 1865 мг/кг, що перевищує максимальні рівні в 1,8, 1,5 та 2,1 рази відповідно.

З метою придбання якісної та безпечної продукції, фахівці лабораторного центру наполегливо рекомендують покупцям цікавитися результатами лабораторних досліджень щодо вмісту в овочах нітратів, залишків пестицидів тощо. У продавців обов’язково повинні бути документи, що засвідчують якість та безпечність партії товару.

Небезпека споживання продуктів харчування із завищеним вмістом нітратів полягає у тому, що нітрати під впливом кишкової мікрофлори відновлюються до нітритів, які призводять до розвитку гіпоксії та загальної інтоксикації. Встановлено, що нітрити в організмі людини можуть утворювати нітрозаміни, яким властива канцерогенна дія. Останні характеризуються широким спектром токсичної дії і можуть викликати пухлини різної локалізації. Тому ВООЗ рекомендує обмежити вплив нітратів на населення до мінімального рівня.

Прості поради фахівців стануть у нагоді покупцям ранньої овочевої продукції:

  • купуйте овочі та фрукти лише в місцях офіційної торгівлі, уникайте стихійних ринків;
  • для придбання безпечної продукції поцікавтеся у продавця документами про їх безпеку та якість;
  • не купуйте пошкоджену та розрізану продукцію;
  • перед споживанням ретельно мийте овочі та фрукти під проточною водою;
  • первинна кулінарна обробка овочів (очищення від шкірочки, поверхневих листків тощо), бланшування, відварювання, тушкування – дозволять зменшити вміст нітратів на 20-30%;
  • надлишковий вміст нітратів суттєво можна знизити, потримавши розрізані овочі кілька хвилин у воді.

Варто звернути увагу і на те, що овочеві культури можуть піддаватися і бактеріальному забрудненню. Тому перед вживанням їх потрібно ретельно мити.

 

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
14:38 Покладіть паспорт в кишеню: уряд посилив карантинні заходи 14:24 Половина хворих на коронавірус лікується у домашніх умовах 14:05 Грошей на лікування не вистачає, – підсумки брифінгу в Житомирській ОДА play_circle_filled 14:04 Під час реконструкції водомережі у Любарі директор товариства та сільський чиновник "наварили" понад 90 тис грн Від читача 14:10 EDIN-DOCflow - підписуй документи вдома 12:43 По всій області створені «гарячі лінії» для допомоги жителям похилого віку. СПИСОК номерів 12:35 О 13 годині відбудеться онлайн-брифінг в Житомирській ОДА 12:20 Отримати послуги під час карантину: як це зробити на Житомирщині 12:06 У Бердичеві автомобіль в’їхав в електроопору: пасажир був напідпитку, водій тест на алкоголь здавати відмовився 12:01 Київська митниця нагадує: спроба ввезти в Україну автомобіль за підробленими документами – це  100% штрафу і конфіскація 11:42 Фотофакт. Як дотримуються маскового режиму у житомирському транспорті 11:38 Біля Вересів зіткнулися автомобіль і мотоцикл: керманич двоколіснка травмований 11:36 У Житомирі затримали групу «домушників», які напередодні обікрали дачу на Коростишівщині 11:20 МОН спростовує фейки: коли насправді завершиться навчання, чи буде ЗНОі хто транслюватиме дистанційні уроки 11:01 SOS! Допоможемо сім'ї з Бердичева - захворіли чоловік і дружина 11:00 Проходить шістдесят шоста сесія Житомирської міської ради сьомого скликання. ВІДЕО 10:42 В Овручі в кар’єрі знайшли утопленим чоловіка 1986 року народження 10:39 У Житомирі дезінфікують під’їзди багатоповерхівок 10:33 942 лабораторно підтверджених випадки COVID -19, з них 23 летальних: оперативна інформація на 3 квітня 10:19 В Андрушівському районі місцевий житель облаштував незаконну пилораму і вирубував ліс
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up