У ранніх овочах з "Житнього" ринку виявили підвищений рівень нітратів

У ранніх овочах з "Житнього" ринку виявили підвищений рівень нітратів

Навесні продовольчі ринки рясніють ранньою овочевою продукцією. Проте окрім користі, ранні капуста, редька, огірки тощо можуть нанести й шкоду для здоров’я. Адже така продукція вирощується в умовах закритого ґрунту, що сприяє накопиченню в ній надлишкової кількості поживних та часто шкідливих речовин. Тож природно, що майже всіх покупців цікавить питання: чи містять ранні овочеві культури надлишкову кількість нітратів і чи безпечно їх споживати?

Ось що з цього приводу повідомляють у ДУ "Житомирський обласний лабораторний центр міністерства охорони здоров`я". 

Переважна більшість ранніх овочів реалізується на ринках. Дослідження овочевої продукції на вміст нітратів, залишкових кількостей отрутохімікатів тощо здійснюється лабораторіями ветеринарно-санітарної експертизи. Тож кожен продавець на ринку повинен мати експертний висновок лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи, де зазначено рівень нітратів у овочах. У магазинах на кожну партію овочевої продукції повинні бути сертифікати якості. Окрім того, вміст нітратів у овочах визначається, атестованою на цей вид діяльності санітарно-гігієнічною лабораторією ДУ «Житомирський обласний лабораторний центр».

Цьогоріч фахівцями ДУ «ЖОЛЦ МОЗ України» за зверненнями громадян на вміст нітратів було досліджено ранню капусту, огірки та редьку, придбаних на продовольчому ринку «Житній». За результатами досліджень, виявлено перевищення допустимого вмісту нітратів в усіх досліджених пробах. Огірок свіжий містив нітратів 704,8 мг/кг, редька – 3670,4 мг/кг, капуста рання – 1865 мг/кг, що перевищує максимальні рівні в 1,8, 1,5 та 2,1 рази відповідно.

Відео дня

З метою придбання якісної та безпечної продукції, фахівці лабораторного центру наполегливо рекомендують покупцям цікавитися результатами лабораторних досліджень щодо вмісту в овочах нітратів, залишків пестицидів тощо. У продавців обов’язково повинні бути документи, що засвідчують якість та безпечність партії товару.

Небезпека споживання продуктів харчування із завищеним вмістом нітратів полягає у тому, що нітрати під впливом кишкової мікрофлори відновлюються до нітритів, які призводять до розвитку гіпоксії та загальної інтоксикації. Встановлено, що нітрити в організмі людини можуть утворювати нітрозаміни, яким властива канцерогенна дія. Останні характеризуються широким спектром токсичної дії і можуть викликати пухлини різної локалізації. Тому ВООЗ рекомендує обмежити вплив нітратів на населення до мінімального рівня.

Прості поради фахівців стануть у нагоді покупцям ранньої овочевої продукції:

  • купуйте овочі та фрукти лише в місцях офіційної торгівлі, уникайте стихійних ринків;
  • для придбання безпечної продукції поцікавтеся у продавця документами про їх безпеку та якість;
  • не купуйте пошкоджену та розрізану продукцію;
  • перед споживанням ретельно мийте овочі та фрукти під проточною водою;
  • первинна кулінарна обробка овочів (очищення від шкірочки, поверхневих листків тощо), бланшування, відварювання, тушкування – дозволять зменшити вміст нітратів на 20-30%;
  • надлишковий вміст нітратів суттєво можна знизити, потримавши розрізані овочі кілька хвилин у воді.

Варто звернути увагу і на те, що овочеві культури можуть піддаватися і бактеріальному забрудненню. Тому перед вживанням їх потрібно ретельно мити.

 

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
12:20 Упродовж доби рятувальники Житомирщини двічі прибирали аварійні дерева 12:00 Чуднівська окружна прокуратура попередила незаконну оренду ставу площею понад 60 га 11:41 У Центру захисту тварин з’явилися нові друзі-волонтери 11:21 У Житомирській обласній універсальній науковій бібліотеці імені Олега Ольжича створено безбар’єрний простір Від читача 13:56 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 11:00 Поліцейські у Житомирі вилучили у перехожого великий пакунок з наркотиками photo_camera 10:40 Сьогодні тимчасово призупинено рух трамвая 10:20 Допоможемо молодій дівчині зібрати кошти на акумулятори для електровізка! 10:00 Поки овручанин спав, сусід винес з його будинку побутову техніку та інші речі photo_camera 09:40 Втрати ворога: 9 танків, 21 артсистема і 870 осіб ліквідовано минулої доби 09:20 Оперативна інформація станом на 06.00 19 квітня 2024 року щодо російського вторгнення 09:01 19 квітня: все про цей день, яке церковне свято, що не можна робити і погода у Житомирі 17:50 Підтвердження статусу критично важливого для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період 17:30 100-річний ювілей відзначив житомирянин Віктор Іванович Поліщук 17:00 Сьогодні з 18 до 22 години для бізнесу та промисловості діятимуть обмеження споживання електроенергії 16:41 Підвішені закони: чому Зеленський затягує із підписанням ініціатив? 16:18 Житомирський обласний центр крові має потребу в донорській крові з негативним резус-фактором 16:00 Незаконна реєстрація права оренди на 170 земельних ділянок – на Житомирщині держреєстратора підозрюють у службовій недбалості 15:40 На Михайлівський проводяться роботи з підготовки фонтанів до роботи. ФОТО photo_camera 15:22 Задушив приятеля, а тіло підкинув сусідам – жителя Звягеля ув’язнили на 9 років
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up