У пошуках кращого життя: куди найчастіше їдуть на заробітки житомиряни

У пошуках кращого життя: куди найчастіше їдуть на заробітки житомиряни

Все частіше житомиряни їдуть за кордон на заробітки Прикро, що країну залишає розумна молодь, переконавшись, що досягти успіху «там» набагато легше. І втрачений потенціал для країни є набагато страшнішим, аніж грошові втрати.

 

За кращим життям

Значно змінилася ситуація й з географією трудової міграції: дедалі більше житомирян надають перевагу роботі в країнах ЄС та навіть готові залишити європейський континент у пошуках кращої долі. Натомість традиційно найбільший ринок трудової міграції до Росії поступово скорочується, хоча досі найбільше зароблених коштів передають саме з цієї країни.

Майже кожен другий трудовий мігрант займається або будівництвом, або ремонтом. Близько 23% працюють на сільськогосподарських роботах, ще 10% – на домашніх роботах, по 3% мали досвід роботи в IT, догляді за дітьми, ресторанному бізнесі (кухарі, офіціанти, прибирання).

Відео дня

Про проблему трудової міграції житомирян розповів заступник директора департаменту праці та соціального захисту населення облдержадміністрації Василь Павлюк

«Головною передумовою міграційних процесів у регіонах є низький рівень заробітної плати на вакантних робочих місцях, професійно-кваліфікаційний дисбаланс на ринку праці, відсутність робочих місць з гідними умовами та оплатою праці, що особливо характерно для сільськогосподарських регіонів, де практично зруйновано інфраструктуру. Трудова міграція має й негативні ознаки. Це передусім нелегальний характер трудових відносин, що ускладнює роботу багатьох державних установ, унеможливлює забезпечення конституційних норм соціального захисту населення», – зазначив він.

За словами Василя Павлюка, найбільша ж частина житомирян їде за кордон на сезонні заробітки, аби вижити.

«Для житомирян основними мотивами виїзду є бажання знайти краще життя як таке, відсутність добре оплачуваної роботи в Житомирі і, звичайно, бажання забезпечити краще майбутнє дітей. У тих, в кого є діти, саме цей мотив стоїть на першому місці», – резюмував він.

Небезпечна робота

Багато житомирян працюють за кордоном офіційно, але чимало – неофіційно. При цьому кожен п’ятий стикався з фактами шахрайства при оформленні офіційних документів для працевлаштування за кордоном, ще третина – з фактами невідповідності умов, вказаних при працевлаштуванні, і тих умов, які виявили при приїзді на місце праці, пояснюють в департаменті праці та соціального захисту населення.

Країни, найкомфортніші для праці

На першому місці серед країн, куди ідуть працювати сьогодні, впевнено тримається Польща – це країна, де найбільше наших мігрантів. І зокрема, сезонних працівників. Бо є можливість працювати протягом півроку, а потім повернутися.

(Коли ми говоримо про «стрибок» кількості мігрантів, то варто зауважити, що багато з них тимчасові – які за півроку повертаються, а потім їдуть знову).

На другому місці Російська Федерація. І на третьому – Угорщина.

Більшість заробітчан не мають на меті залишитися жити в тій країні, вони просто хочуть заробити грошей (щоб купити нерухомість, машину або просто зробити ремонт), а потім повернутися додому. Така ситуація природна і ще не критична, але чим більше наші роботодавці заощаджуватимуть на заробітній платні, тим вище ймовірність того, що гідні кадри надовго, а то й назавжди поїдуть працювати за кордон.

Юлія Довбня

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
18:00 Сьогодні ввечері діятимуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промисловості 17:51 Збірна команда Житомирщини здобула призові нагороди на Всеукраїнських змаганнях з фігурного катання на роликових ковзанах 17:29 У Житомирі провели аудит безпеки нового скверу на розі вулиць Князів Острозьких та Київської photo_camera 17:00 У Бердичеві і Чуднові поліцейські задокументували кілька випадків нелегального зберігання наркотиків Від читача 13:39 Слідчі Нацполіції оголосили українським фігурантам про підозру в шахрайстві, вчиненому в особливо великих розмірах злочинною організацією. 16:39 У Житомирі судитимуть адвокатку, яка за 30 тис. доларів США обіцяла клієнту «пом’якшення покарання» 16:22 Чоловіки від 18 до 60 років не зможуть отримати консульські послуги за кордоном - про що саме йдеться? 16:20 На Житомирщині планують перейменувати 8 населених пунктів 16:01 85 ветеранських проєктів перемогли у конкурсі фінансування 15:41 Спортсмени з Житомирщини здобули нагороди на чемпіонаті Європи з гирьового спорту photo_camera 15:20 МОН презентувало звіт моніторингу працевлаштування випускників-бюджетників, до якого увійшло 3 виші Житомирщини 15:00 49-річний чоловік загинув під час пожежі на Брусилівщині 14:40 Оприлюднено перелік хвороб хребта, які звільняють від мобілізації 14:20 З 27 квітня заморозки підуть геть та повернеться справжнє весняне тепло 14:00 Дотримуйтесь заходів протипожежної безпеки на Великдень 12:40 До 9 років позбавлення волі засудили бердичівлянина, який вбив чоловіка на зупинці 12:19 Медики відзначають незначне зростання захворюваності на грип і ГРВІ 12:00 Нічна пригода у Житомирі: у водійки зупиненого під час дії комендантської години авто виявили арбалет 11:40 Увага: зміни в маршруті № 23! 11:20 На Житомирщині розпочала роботу комісія ДСНС України, яка має здійснити контрольну перевірку стану організації заходів цивільного захисту в області
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up