У Коростені 13 квітня стартує подорож старовинними торговельними шляхами

У Коростені 13 квітня стартує подорож старовинними торговельними шляхами

13 квітня в Коростені розпочнеться захоплива подорож - середньовічні Балтія та Чорномор’я – матеріальна реконструкція торговельних шляхів.

Саме так називається міжнародний науковий проект, започаткований Національною Академією Наук України у співпраці з Академіями наук Латвії та Туреччини. В рамках цього проекту провадяться археологічні, історичні та практичні дослідження відомого з минувщини торговельного шляху «Із варягів у греки». Левова частина річкової частини цього шляху пролягала теренами України із залученням її водних артерій – річок Прип’ять, Десна та Дніпро.

Сотні та тисячі річкових та морських суден щороку везли до прадавніх «торговельних хабів», серед яких чільне місце на злитті трьох річок посідав стародавній Київ, скарби Заходу, Півночі та Сходу, щоб доставити їх у сонячні землі Півдня в обмін на його сповнені сонцем плоди.

Практичному вивченню викликів подібної подорожі на одній з імовірних ділянок цього шляху присвячений перехід, здійснюваний під орудою старшого наукового співробітника Інституту археології НАНУ, кандидата історичних наук Андрія Петраускаса.  Судна, що братимуть участь у переході, виготовлені за технологіями і лекалами тисячорічної давнини у місті Олевську співробітниками Житомирської археологічної експедиції, ось вже десять років очолюваної Андрієм.

Відео дня

Перехід братиме початок в місті Коростень 13 квітня і проходитиме річками Уж, Прип’ять, Дніпро, щоб завершитися на водах Київського моря в місті Вишгород, орієнтовно, 20 квітня.

Партнером переходу є перша науково-дослідницька експедиція «Від «Із варягів у греки» княжих часів до сучасної морської України», організовувана Громадською організацією «Асоціація ветеранів Військово-Морських Сил України» у співпраці з громадськими організаціями «Київське військово-історичне товариство», «Вітрильний крейсерсько-перегоновий союз України» та іншими громадськими організаціями історичного, патріотичного та водно-спортивного спрямування. 6 квітня організатори та учасники Експедиції, серед яких Інститут археології НАН України, висаджували вперше за кілька сотень років корабельний ліс в околицях Олевська, де судна – учасники переходу були виставлені для загального ознайомлення. А вже 13 квітня Експедиція проводжає учасників річкового переходу Коростень-Вишгород у захопливу подорож.

Так поліський край, здавалося би затихлий у гущині реліктових поліських лісів, серед покладів сонячного бурштину, стає ближчим до моря. Так український нарід відновлює свою історичну морську пам’ять. Так ми усвідомлюємо, що наші національні інтереси не зачиняються воротами наших дворів та дверима наших квартир, а поширюються водними артеріями нашої землі до моря і далі далеко за межі небосхилу. Так ми стаємо ближчими світові, а великий світ стає ближчим кожному з нас.

  Морський вимір національних інтересів України може бути захищеним лише потужним і спроможним військовим флотом. Десятиріччя занедбаності та забуття морської діяльності в Україні, як з боку влади, так і з боку громадянського суспільства, призвели до плачевного стану вітчизняного флоту. Цим не завагався скористатися ворог, який минулого року здійснив ряд показових агресивних актів проти України на морі. Немає ознак того, що вже вчиненими діями ворог обмежиться. Отже, настав час українській нації звернути свою увагу на відродження і розбудову власних Військово-Морських Сил, як надійного захисника національних інтересів на морі.

В межах науково-дослідницької експедиції «З варягів у греки»: від княжих часів до сучасної морської України»  6 квітня в Олевську висаджено корабельний ліс.

Довідково: 

Міжнародний науково–дослідний проект «Балтія та Причорномор’я, експериментальна реконструкція торгівельних шляхів»

Відділ давньоруської та середньовічної археології розпочав роботу по виконанню проекту під егідою Міжнародного союзу академій наук (UAI–IUA) «Середньовічні Балтія і Чорномор’я: матеріальна реконструкція торговельних зв’язків», у якому співвиконавцями являються академічні та університетські структури Туреччини та Латвії. Приєднатися до цього готові й колеги з інших європейських країн — Польща та ін.

Мета проекту: опрацювати, підготувати до друку та у перспективі опублікувати усі наявні дані у відношенні середньовічних структур у взаємозв’язку паралельних процесів в цивілізаційних суспільствах між балтійським та чорноморським узбережжями, в першу чергу археологічного характеру, доповнюючи їх матеріалами суміжних дисциплін. (Інститут археології НАН України).

Справа розбудови ВМС – не з легких і не з найшвидших, тому потребує уваги і зусиль кожного громадянина, на яких би теренах Краю він не перебував. Ти – це Флот, де б ти не був.

Приєднуйся до нас, відроджуймо наш Флот разом. 

Оргкомітет заходів: Гайдук Сергій, тел. +380 66 519 44 91

                                 Шумський Сергій, тел. +380 50 469 46 78

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
12:19 Застрелив дружину з ревнощів – жителя Бердичівського району ув’язнили на 7 років і 6 місяців 12:02 Радомишльська громада розповіла колегам як налагоджувати міжнародну співпрацю 11:43 У Житомирському районі знайшли схрон з боєприпасами, в Чуднівському – рушницю та самопал photo_camera 11:20 Розмір шкоди, нанесеної довкіллю КП «Автотранспортне підприємство 0628», яке обслуговує міське сміттєзвалище, становить майже 840 тис. грн Від читача 11:32 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 11:00 В Оліївській громаді - ДТП з трьома травмованими, серед яких 12-річна дитина 10:41 Поліція розшукує 77-річного жителя Овруччини 10:20 На клумбах Житомира цьогоріч планують висадити понад 80 тисяч квітів photo_camera 10:00 До 4-х років позбавлення волі з іспитовим строком засудили матір, яка покусала власну дитину 09:39 Ще 950 окупантів ліквідовані за добу 09:20 Оперативна інформація станом на 06.00 26 квітня 2024 року щодо російського вторгнення 09:00 26 квітня: яке сьогодні свято, прикмети, традиції і погода у Житомирі 17:29 Оля Хомутовська виборола срібло на чемпіонаті України зі стрільби з лука 17:00 Пʼятниця буде в Україні з дощами і грозами - синоптик 16:40 У Житомирі відбулася творча зустріч з сучасним українським письменником Василем Шклярем 16:20 У Звягелі «Jeep Grand Cherokee» збив жінку на електровелосипеді 16:00 За торгівлю боєприпасами затримали 43-річного коростенця photo_camera 15:40 У Житомир "на щиті" повернувся Захисник Олексій Лаврін 15:21 Де на Житомирщині росте сон-трава? 15:00 Відтепер ботсад у Житомирі носитиме нову назву: Ботанічний сад Поліського національного університету імені Героїв-десантників
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up