Петрів або Петрівський піст - цей Апостольський піст є першим із двох літніх. Запроваджений на честь апостолів Петра і Павла цей піст вважається не суворим.
Апостольський піст – це перший літній багатоденний піст, який готує християн до дня пам’яті первоверховних апостолів Петра і Павла. Звідси й назва цього посту. У народі його ще також називають Петрівка.
Щороку Петрів піст починається в різний час і триває від одного до шести тижнів. Дата його початку залежить від свята Трійці. Починається цей піст завжди у понеділок, через тиждень після Зелених свят. Оскільки Святу Трійцю цього року відзначають у неділю, 7 червня, то Петропавлівський піст розпочнеться в понеділок, 15 червня. Але закінчується він завжди 11 липня – напередодні дня пам’яті святих апостолів Петра і Павла. Таким чином, у 2020 році піст триватиме 27 днів.
Петропавлівський піст – не суворий. Але, як і в будь-який піст, впродовж нього під забороною м’ясо, молочні продукти та яйця, а також, відповідно, страви із ними. Також на час посту рекомендується відмовитися від алкоголю та шкідливих звичок. Загалом основу пісної трапези складає зелень і страви з неї, крупи, ягоди та гриби. Водночас у певні дні цього посту допускається певне послаблення, коли можливе вживання риби. Також дозволяється випити трішки вина у вихідні та храмові свята. Так, щопонеділка можна їсти гарячу їжу без рослинної олії. По вівторках, четвергах, суботах і неділях дозволяється їсти рибу. У середу і п’ятницю потрібно дотримуватися суворого посту у вигляді сухоїдіння (можна воду, хліб, сирі овочі, ягоди та фрукти).
Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.
№ 15 від 17 квітня 2024
Читати номер