Роль старости в новій системі управління громади

Роль старости в новій системі управління громади

Старости новостворених громад сьогодні проходили навчання по ключовим напрямкам діяльності в умовах об’єднаної громади.

На семінар «Староста – герой нашого часу» в Житомирському центрі розвитку місцевого самоврядування, створеного Програмою «U-LEAD з Європою» та Мінрегіоном України, зібрались виконуючі обов’язків старост Вчорайшенської, Гришковецької, Швайківської, Райгородоцької, Вільшанської та Чуднівської ОТГ.

На семінарі спікери презентували досвід вже діючих громад та теоретичні аспекти діяльності старости, а також аспекти впровадження реформи медицини. Про свої успіхи роботи колегам розповіли старости Семенівської сільської ради.

«Староста – це ланка, яка зв’язує мешканців громади та владу. Ми маємо захищати інтереси нашого округу та проводити роботу із населенням аби роз’яснювати іноді не популярні рішення», -наголосив Ігор Апатов, староста Красівського старостинського округу Семенівської ОТГ.

Відео дня

Після перших виборів у громаді колишні сільські голови автоматично стають в.о. старост. Повноваження старост відрізняються від тих, які були у сільських голів, вони визначенні у Законі України «Про місцеве самоврядування в Україні» ст. 54.

«Староста є членом виконкому, має повноваження готувати проекти рішень, брати участь у засіданнях сесії та постійних комісій та головна його мета активізація населення брати активну участь розвитку територій громади», - розповів Сергій Романович, радник з децентралізації Житомирського Центру розвитку місцевого самоврядування.

Учасників особливо цікавили питання яку участь староста займає у процесі оптимізації закладів освіти, медицини та культури, адже до об’єднання оптимізацію мережі соціальної інфраструктури проводили одиниці.

«Ми зараз будемо перебирати на баланс громади десятки об’єктів. Малокомплектні школи, сільські бібліотеки, клуби – ці заклади потрібно буде ремонтувати, а частину можливо депутати приймуть рішення оптимізувати, тому нам цікавий ваш досвід та поради, що варто робити, а з чим краще почекати», - цікавиться Майя Семенюк, в.о. старости, Швайківська ОТГ.

Нагадаємо, що 23 грудня 2018 року відбулись перші вибори у 6 громадах Житомирщини. Також у 2018 році Житомирський Центр розвитку місцевого самоврядування провів цикл навчань для сільських голів та секретарів рад по першим крокам новостворених громад.

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:53 Як держава планує залучити фахівців з інвалідністю до ринку праці? 17:50 Чи загрожує Житомирщині підтоплення? Розповідають гідрологи 17:00 єЧерга для автобусів: на пунктах пропуску з Молдовою кожен автобус зможе обрати час перетину кордону 16:40 Якщо про депутатів, то тут – дисципліна, а якщо про громадськість, то тут… Від читача 18:18 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 16:20 У Станишівській громаді зупинили нетверезу водійку: вона запропонувала патрульним хабар 10 тисяч photo_camera 16:17 Не поширюйте фейки: відео нібито з Житомира, як військовий "закопує" ухилянта - російська пропаганда 16:07 У Попільні в гаражі виявлено арсенал зброї: власника підозрюють у резонансному вбивсті чоловіка в Житомирі photo_camera 16:00 У Львові відбувся підсумковий форум «LED Push: Підтримка місцевих економік» 15:40 Житомир попрощався із Захисником Денисом Пекарським 15:20 Вночі у Житомирі зупинили п'яного водія, в салоні авто знайшлися наркотики 15:01 23 випадки захворювання на кір зафіксовано в Україні з початку 2024 року 14:40 Рятувальники ліквідували пожежу в адмінбудівлі приватного підприємства в Житомирі 14:18 ECIDE допоможе 25 громадам організувати літні дитячі клуби: розпочався прийом заявок 13:11 Пил із Сахари знову в Україні 12:40 Пам'ять про героїв-захисників має стати невмирущою photo_camera 12:20 Жителя Житомирського району засуджено на 8 років за умисне вбивство батька 12:02 До уваги водіїв! 25 квітня буде перекрито рух по вулиці Шевченка 11:40 Україна, в якій хочеться жити: Міністерство соціальної політики презентувало демографічну стратегію — 2040 11:20 Житлова субсидія на неопалювальний сезон: кому її призначать автоматично, а кому – за особистим зверненням
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up