Робоча група на річці Крошенка виявила незаконне втручання до системи водопостачання міста

Робоча група на річці Крошенка виявила незаконне втручання до системи водопостачання міста

Наша газета вже писала про скандал із забрудненням річки Крошенки викидами з міського колектору.

Нагадуємо, що на сорок шостій позачерговій сесії Житомирської міської ради 27 лютого 2019 року відбувся виступ громадських активістів в зв'язку з екологічною катастрофою в районі річки Крошенка. Тоді громадськість була обурена тим, що центральний колектор практично відсутній на десятки метрів, звідси течуть в Крошенку фекалії і бруд. Потім все це тече в річку Кам'янку, звідки потрапляє в Тетерів, де місто проводить забір води для міського водопроводу. Останнім часом, коли тримається плюсова температура, біля колектору стоїть нестерпний сморід.

Депутати тоді проголосували за створення робочої комісії, яку очолив профільний заступник міського голови Сергій Кондратюк та до складу якої вийшли депутати і представники екологічних та інших профільних служб. Розглядалося питання про те, що зливовий колектор великого діаметру, в який скидаються стічні води практично всього мікрорайону, проходить по території Оліївської сільської ради. Але він належить місту. Спільно з водоканалом визначено дві третини ділянки для реконструкції цього трубопроводу.

Наразі ми маємо повідомлення, що 21 березня 2019 року робоча група виїжджала на місце та зафіксувала незаконне втручання до системи водопостачання міста Житомира. Директор Житомирського водоканалу Андрій Нікітін надав коментар з цієї події: «Дійсно, під час виїзного обстеження робочою групою району річки Крошенка було знайдено об'єкт, зареєстрований за ФОП Євгенія Волинець, який був незаконно приєднаний до системи водопостачання міста Житомира. Це пряме порушення всіх технічних норм, тому що свердловина, що існує на території закладу, який належить ФОП Євгенія Волинець, а саме комплексу «Волна», також був приєднаний до цієї ж мережі без спеціальних заходів та без розділення системи. Це призводило до того, що необроблена вода зі свердловини потрапляла до системи водопостачання міста. Вона практично закачувалася в систему під тиском. Ми відповідаємо за якість води в мережі водоканалу, і потрапляння води ззовні створювало загрозу здоров'ю та життю містян Житомира, а вода, яка не обеззаражена, може стати причиною отруєння, тому це неприпустимо. Ми одразу від'єднали цей об'єкт від нашої системи водопостачання. Нам також не було надано жодної проектної документації, за якою виконані роботи. Тому взагалі ми анулювали всю проектну документацію щодо підключення комплексу «Волна» до системи водопостачання міста. На жаль, юридичний відділ міськради надав відповідь, що в діях ФОП Євгенія Волинець немає складу ні адміністративного, ні кримінального правопорушення, тому до поліції ніхто не звертався. Але труби, з яких стікали води з брудом саме з комплексу «Волна», були заблоковані».

Відео дня

Ми отримали коментар від юристів системи первинної юридичної допомоги: «На жаль, у відповідності до діючого законодавства, реально притягнути до відповідальності в разі втручання до мережі водопостачання можливо, тільки якщо будуть якісь наслідки цього. Закони України передбачають відповідальність за втручання в газорозподільну мережу, мережі електропостачання, а про системи водопостачання всі якось забули. Є діючий наказ від 27.06.2008 р. № 190 Міністерства з питань житлово-комунального господарства України «Про затвердження Правил користування системами централізованого комунального водопостачання та водовідведення в населених пунктах України». У пункті 4.3. зазначено: «Забороняється будь-яке самовільне приєднання об'єктів водоспоживання до діючих систем централізованого водопостачання та водовідведення (включаючи приєднання до будинкових вводів, внутрішньобудинкових мереж або до мереж споживачів)». Але він не є законом, яким було б передбачено будь-яку відповідальність за ці дії».

Додатково наша редакція отримала повідомлення про закупівлю спеціального обладнання для обліку колективно споживаної кількості води в районі незаконних підключень. Це дозволить оперативно виявляти незаконні підключення до мережі водопостачання і в таких випадках, вже за передбаченими законами України діями, вимагати оплати усієї кількості незаконно отриманої води, яка буде зафіксована лічильником.

Руслан Мороз

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up