Плодовий прорив: хто купує українські яблука

Плодовий прорив: хто купує українські яблука

За даними Державної служби статистики України, за перше півріччя 2018 року експорт продукції за групою «Їстівні плоди та горіхи» зріс на 60%, або на $37 млн порівняно з аналогічним періодом минулого року.

Основними драйверами нарощення поставок стали горіхи (+$29,1 млн до минулорічних показників) та яблука (+$6,7 млн). Експерт Українського клубу аграрного бізнесу Дар'я Гриценко розповіла, хто купує українську продукцію і як змінилася структура експорту плодово-ягідних за останні роки.

За словами експерта, найбільш популярними культурами для експорту є горіхи (а саме волоські горіхи). Їх експорт у структурі поставок плодово-ягідної продукції з України займає 64%. Також активно постачаються за кордон чорниця, лохина, порічка, а також малина, ожина, суниця та полуниця. Частка зазначених ягід у структурі поставок з України за перше півріччя 2018 року склала 23%, ще 8% припадає на яблука і груші.

«Більше половини, а саме 65% всіх поставок плодово-ягідної продукції припадає на країни Європи, ще майже 21% – на країни Азії, 13% – СНД, решта – країни Африки. Серед європейських країн найбільше купують українську продукцію Польща, Франція, Німеччина, Греція та Нідерланди. В Азії найбільшими імпортерами плодово-ягідних культур є Туреччина, Ірак і Ліван, а серед країн СНД – Білорусь, Азербайджан і Молдова. Проте основні регіони постачання відрізняються залежно від продукції. Наприклад, українські волоські горіхи найбільше купують Франція та Греція, яблука – Білорусь і Молдова, ягоди – Польща», – розповідає аналітик зовнішньої торгівлі агропродовольчою продукцією Дар'я Гриценко.

Відео дня

На думку експерта, за останні роки географія експорту плодово-ягідних з України зазнала значних змін. «Якщо ще у докризовому 2010 році експорт був рівномірно розподілений між трьома регіонами – Європою, країнами СНД і Азією (по 36%, 32% і 31% відповідно), то за результатами 2017 року до Європи постачалося вже 71% всіх українських плодово-ягідних, в Азію – 14%, а в країни СНД лише 12%. У 2010 році з України до Росії постачалася третина всієї плодово-ягідної продукції, проте вже у 2013 році частка Росії впала до 9%, а за результатами 2017 року поставки до зазначеної країни майже не здійснювались», – зауважує Дар’я Гриценко.

За словами аналітика, тенденції останніх років свідчать про поступове нарощення обсягів зовнішньої торгівлі українськими плодами та ягодами. У 2017 році майже вдалося досягнути показника докризового періоду. Якщо у 2012 році експорт складав майже $200 млн, то за результатами 2017 року він становив $195,3. Подібний прорив стався завдяки активній роботі експортерів.

«Раніше значна частина фруктів і ягід постачалася до країн СНД і Азії, де вимоги до якості продукції і умови ведення бізнесу були ближчими до українських. Натомість після торгового ембарго Росії, ускладнення і часткового обмеження транспортування по території країн СНД українським експортерам необхідно було шукати нові ринки і шляхи для реалізації власної продукції. Як результат – в умовах необхідності пошуку нових ринків та партнерів за останні 5 років українські експортери удвічі наростили поставки в країни Європи та відчутно розширили свій асортимент», – підсумувала Дар’я Гриценко.

Ольга Сідлецька

Матеріал підготовлено у рамках співпраці з проектом «VoxConnector»

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
16:51 У Попільні під колесами потяга загинула 33-річна жінка 16:21 У Житомирі вшанували пам’ять жертв Чорнобиля до 38-х роковин Чорнобильської катастрофи photo_camera 16:00 СБУ і Нацполіція затримали «чорних зброярів», які намагались продати криміналітету трофейні гранатомети та вибухівку photo_camera 15:39 Вихідні принесуть в Україну суху і теплу погоду Від читача 14:27 «Від традицій до сучасності». У Житомирі проведуть великодній майстерклас із розпису писанок 15:20 Житель Андрушівської ТГ «заробляв», користуючись підробленим посвідченням водія 15:00 25 квітня рятувальники відкачали близько 400 кубів води з домогосподарств області photo_camera 14:41 У Бердичеві підприємиця організувала підпільний бізнес з продажу цигарок: комерсантці повідомили про підозру photo_camera 14:39 Видатки бюджету області за 3 місяці склали 3,8 мільярда гривень 14:00 На Житомирщині затримали керівника благодійного фонду, який торгував автомобілями, ввезеними для ЗСУ photo_camera 13:00 Житомир в Instagram: погодний калейдоскоп 12:39 Житомир та Гауда мають намір стати партнерами photo_camera 12:19 Застрелив дружину з ревнощів – жителя Бердичівського району ув’язнили на 7 років і 6 місяців 12:02 Радомишльська громада розповіла колегам як налагоджувати міжнародну співпрацю 11:43 У Житомирському районі знайшли схрон з боєприпасами, в Чуднівському – рушницю та самопал photo_camera 11:20 Розмір шкоди, нанесеної довкіллю КП «Автотранспортне підприємство 0628», яке обслуговує міське сміттєзвалище, становить майже 840 тис. грн 11:00 В Оліївській громаді - ДТП з трьома травмованими, серед яких 12-річна дитина 10:41 Поліція розшукує 77-річного жителя Овруччини 10:20 На клумбах Житомира цьогоріч планують висадити понад 80 тисяч квітів photo_camera 10:00 До 4-х років позбавлення волі з іспитовим строком засудили матір, яка покусала власну дитину
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up