Небезпечний челендж: мережею шириться підступна гра в "підніжки"

Небезпечний челендж: мережею шириться підступна гра в "підніжки"

В батьківських чатах масово розсилають попередження: «покажіть дітям і обговоріть, щоб не думали грати ні з ким у таке.

Багато дітей вже отримали струс і смертельні травми!». Критично мислячі підписники просять перевірити інформацію. Отож, якщо коротко: трагічні випадки дійсно були, але в нашій країні не зафіксовані.

Що це взагалі таке?

Небезпечна гра називається Skull Breaker Challenge або Tripping Jump Challenge. По-нашому щось типу «черепотрощі» або просто «підніжки». Суть — людину просять якнайвище підстрибнути та намагаються перечепити їй ноги в повітрі, щоб вона якнайболісніше/якнайцікавіше гепнулася. Записане відео поширюють у соціальних мережах, найчастіше TikTok, збираючи купу лайків.

Спочатку ми теж поставилися до цієї інформації підозріло. В шкільних чатах і не таку маячню пишуть, напевно черговий «вірусняк» з «аднаґлазнікаф» чи «вкантактє». Але ні — про схожі випадки повідомляють в Ізраїлі, Туреччині, США. В Бразилії навіть зафіксовано летальний випадок — 16-річна школярка Емануель Медейрос забилася потилицею і померла в лікарні http://bit.ly/3caneO2

Відео дня

В Україні цей «челендж» поки що тільки на рівні ЧУТОК. В розсилках ідеться, що в небезпечної розваги вже з’явилися шанувальники на Київщині. І хоча ці слова не мають підтвердження, батьки почали бити на сполох, в чатах сіється паніка.

Щоб запобігти трагедії, вчителі пояснюють учням небезпеку такої гри, застерігають від участі. Наприклад, роз’яснювальні бесіди вже провели в київській школі №123. Щоправда невідомо — це була власна ініціатива чи вказівка з департаменту освіти. Ми зв’язалися з прес-службою міністерства — там про цей розіграш вперше почули від нас. Обіцяли з’ясувати всі обставини. Щойно ми отримаємо відповідь на запит — опублікуємо її в коментарях під цим дописом.

Історія розіграшу

Розіграш існує давно, але цифрове життя отримав у Південній Америці. Саме тому його похідна назва звучить іспанською мовою — Rompcráneos або Rasteira. Як і в більшості соціальних трендів, невідомо, хто його вперше запустив. Але один із перших відеороликів, який набув вірусного характеру, був знятий в школі у Венесуелі — студент падає на потилицю. Наразі ролик видалено, але лишилася згадка про нього в дописі адміністрації школи, яка засудила цей випадок http://bit.ly/2TjeUTT

Потім челендж прийняли в ЄС та США. Азія досі не «відгукнулася», але вже придивляється Україна. Найбільш віральним розіграш став в соцмережі TikTok. За відповідними тегами (не будемо їх рекламувати) можна було знайти безліч відео, де підлітки під час стрибка отримують травми. Жартівники в цей час зазвичай просто регочуть.

За межами соцмереж про розіграш почали говорити після смерті Емануель Медейрос та важкої травми голови хлопчика з Арізони, США. Його мати Валері Годсон опублікувала фото сина в лікарні. Дитину госпіталізували після того, як однокласники «пожартували» над ним.

«Він жорстко приземлився на спину та голову. Коли намагався встати, зомлів і впав обличчям в підлогу. Хлопці в цей час реготали. Він не знав, що це розіграш. Він їм довіряв» http://bit.ly/3a5mwzQ

Навіть ці випадки не завадили бразильським блогерам Irmaos Fuinha з мільйонами підписників додатково популяризувати цей розіграш. Трюк із підсічкою вони випробували на своїй матері. Відео, де вона падає, поширили на різних соціальних платформах. І здогадайтеся, що сталося? Шанувальники також почали масово повторювати цей трюк! Брати вибачилися за це лише після того, як їх жорстко розкритикували бразильські знаменитості та медичні працівники.

Реакція TikTok

Після того, як трагічні випадки набули розголосу, TikTok оновив правила спільноти, в яких заборонив суїцидальні, небезпечні та травматичні «челенджі».

«Безпека та добробут наших користувачів — головний пріоритет TikTok. Ми не допускаємо вмісту, який заохочує, сприяє або прославляє небезпечні виклики, які можуть призвести до травм. Наша команда з модерації перебуває в режимі спостереження, і будь-який такий вміст буде негайно видалено http://bit.ly/2w1pB5o

Джерело: "По той бік новин"

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
16:51 У Попільні під колесами потяга загинула 33-річна жінка 16:21 У Житомирі вшанували пам’ять жертв Чорнобиля до 38-х роковин Чорнобильської катастрофи photo_camera 16:00 СБУ і Нацполіція затримали «чорних зброярів», які намагались продати криміналітету трофейні гранатомети та вибухівку photo_camera 15:39 Вихідні принесуть в Україну суху і теплу погоду Від читача 14:27 «Від традицій до сучасності». У Житомирі проведуть великодній майстерклас із розпису писанок 15:20 Житель Андрушівської ТГ «заробляв», користуючись підробленим посвідченням водія 15:00 25 квітня рятувальники відкачали близько 400 кубів води з домогосподарств області photo_camera 14:41 У Бердичеві підприємиця організувала підпільний бізнес з продажу цигарок: комерсантці повідомили про підозру photo_camera 14:39 Видатки бюджету області за 3 місяці склали 3,8 мільярда гривень 14:00 На Житомирщині затримали керівника благодійного фонду, який торгував автомобілями, ввезеними для ЗСУ photo_camera 13:00 Житомир в Instagram: погодний калейдоскоп 12:39 Житомир та Гауда мають намір стати партнерами photo_camera 12:19 Застрелив дружину з ревнощів – жителя Бердичівського району ув’язнили на 7 років і 6 місяців 12:02 Радомишльська громада розповіла колегам як налагоджувати міжнародну співпрацю 11:43 У Житомирському районі знайшли схрон з боєприпасами, в Чуднівському – рушницю та самопал photo_camera 11:20 Розмір шкоди, нанесеної довкіллю КП «Автотранспортне підприємство 0628», яке обслуговує міське сміттєзвалище, становить майже 840 тис. грн 11:00 В Оліївській громаді - ДТП з трьома травмованими, серед яких 12-річна дитина 10:41 Поліція розшукує 77-річного жителя Овруччини 10:20 На клумбах Житомира цьогоріч планують висадити понад 80 тисяч квітів photo_camera 10:00 До 4-х років позбавлення волі з іспитовим строком засудили матір, яка покусала власну дитину
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up