Грами життя: як рятують недоношених малюків у Житомирі

Грами життя: як рятують недоношених малюків у Житомирі
Їхні шанси вижити вимірюються грамами. Ці крихітні створіння (інколи розміром з чоловічу долоню) такі вразливі до інфекцій і різноманітних ускладнень, та з першої секунди народження готові боротися за своє життя. Вісім років тому Україна приєдналася до стандартів Всесвітньої організації охорони здоров’я, за якими лікарі зобов’язані виходжувати малюків, які з’явилися на світ на 22-му тижні вагітності з вагою 500 грамів. Журналістка газети «20 хвилин» відвідала Житомирський обласний перинатальний центр, де спостерігала за життям малюків, які з’явилися раніше призначеного терміну.

Подарунки долі

Жвава та струнка Наталя стрімко біжить коридором відділення постінтенсивного виходжування недоношених і новонароджених. Сьогодні вона щаслива мама двох діток і прийшла сюди лише на консультацію. Але її шлях до материнства був довгий та складний. Свого старшого сина Юрка вона народила за допомогою штучного запліднення. Та через проблеми зі здоров’ям хлопчик народився передчасно і важив 970 грамів. Віра і турбота батьків та майстерність лікарів врятували маленького хлопчика. На жаль, серйозні ускладнення залишили малюка незрячим. Та попри все  батьки не жалілися, а дякували Богу за можливість бути татом і мамою. Пізніше доля подарувала Наталі шанс вдруге стати матір’ю. Жінка не тільки змогла завагітніти без сучасних репродуктивних технологій, але й народити майже доношену дівчинку (на 35-му тижні вагітності, – прим. автора).

– Такі історії ми називаємо справжнім дивом, – розповідає завідувач відділення постінтенсивного виходжування недоношених і новонароджених Житомирського обласного перинатального центру Майя Смоляр. – І заради таких моментів ми працюємо щодня.

Відео дня

Маленькі рекорди

Незважаючи на те, що це відділення відкрито 2012 року, рятувати недоношених дітей у Житомирському обласному перинатальному центрі навчилися вже давно. До речі, саме тут вдалося виходити найменшу недоношену дитину в Україні. Богдан під час народження важив лише 490 грамів.

– У нашому відділенні діє правило трьох «Т», якого ми сумлінно дотримуємось: темно, тепло і тихо, – продовжує Майя Миронівна. – Це ті природні умови, в яких дитина перебуває у животі своєї мами. Отже ми намагаємося максимально відтворити їх. Крім того, у палатах, де перебувають наші дітки, звучить класична музика. Адже доведено, що вона позитивно впливає на дозрівання недоношених дітей.

Лікарі тут борються за кожну дитину, за кожен день її життя, за кожен грам її ваги. Окрім цього, вони вчать мам, як поводити себе з такими крихітками.

– Тут немає дрібниць, – наголошує Майя Смоляр. – До моменту виписки мама повинна вміти не тільки годувати дитину, але й спостерігати за її станом, самостійно доглядати малюка. Доки новонароджений перебуває в реанімаційній залі, мама може приходити до нього, говорити з дитинкою, співати пісеньки, розказувати казки.

На стінах відділення є своя міні-галерея. Це дітки, яких вдалося виходити. І вдячні батьки приносять лікарям знімки своїх малюків, щоб усі разом пораділи цьому щастю та щоб підтримати тих мам і тат, які саме не сплять біля реанімації і лише крізь скло спеціальних апаратів бачать свою дитину, чекаючи дива.

Гроші на спасіння

Високі технології в медицині потребують чималих коштів. І хоча в Україні достатньо державних перинатальних центрів, оснащених сучасною апаратурою, батьки недоношених малюків змушені витрачати астрономічні суми для їх порятунку.

– У нашому перинатальному центрі є препарат, який потрібен таким діткам, щоб їх легені розкрилися, і головне, що він видається абсолютно безкоштовно, – розповідає Майя Миронівна. – Одна така ампула коштує близько 17 тисяч гривень. Інколи таких ампул потрібно дві чи навіть три. Та це лише один з препаратів. Чималі кошти йдуть на придбання інших потрібних медикаментів. За приблизними підрахунками, батьки недоношених діток можуть витрачати від двох до трьох тисяч гривень на день. Закордоном ця сума становить 2,5–3 тисячі доларів за добу. Але там ці витрати покриває медична страховка.

В Україні вже навчилися рятувати життя недоношеним дітям. Та наступним кроком має стати якісна й доступна реабілітація таких немовлят.

– Як свідчить статистика, серед недоношених дітей, які народилися з вагою менше кілограма, лише чверть здорові, інші мають великий шанс залишитись інвалідами, – констатує Майя Смоляр. – А серед тих, хто народився з вагою 500 грамів, від 75 % до 90 % мають інвалідність. Найбільші загрози для них – це втрата зору та розвиток дитячого церебрального паралічу.

Подальша реабілітація та адаптація таких малюків – складний і тривалий процес. Але незважаючи на невтішні прогнози статистики, лікарі й батьки продовжують вірити в дива і відвойовують маленькі життя. Адже завдяки цьому неможливі, на перший погляд, речі у майбутньому стануть реальністю, яка подарує комусь шанс на спасіння.

Дар’я Гончарова

Матеріал створено за підтримки міжнародного фонду "Відродження"

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі (5)
  • Анонім

    Ви краще напишіть як там калічать людські долі і вбивають наших діток.
  • Анонім

    В 2012 році врятували мого сина, на той час препарат, про який пишуть був платний і в Житомирі його ніде не продавали. Мені пощастило, брат привіз з Києва. Я вдячна всім працівникам закладу, хто мав відношення до порятунку моєї дитини! Шансів вижити в районній лікарні у нього було нуль, завдяки лікарям перинатального зараз маю цілком  здорову дитину.
  • Анонім

    В 2012 році врятували мого сина, на той час препарат, про який пишуть був платний і в Житомирі його ніде не продавали. Мені пощастило, брат привіз з Києва. Я вдячна всім працівникам закладу, хто мав відношення до порятунку моєї дитини! Шансів вижити в районній лікарні у нього було нуль, завдяки лікарям перинатального зараз маю цілком  здорову дитину.

    Natali Stepaniuk reply Анонім

    Так ось що хочу сказати,препарат безкоштовний!!!!! І як ми дізналися пізніше був у наявності!!! Тільки вони рекомендують придбати у їх Київських посередників,від яких вони отримують непогані " откати"...коли на кону стоїть життя дитини,ніхто ні на мить не замислюється про суму і де його брати..

    В нашому випадку,коли препарат привезли з Києва,лікарі запевняли ,що все буде добре і потрібно негайно ввести ліки дитині,хоча на той час наш хлопчик годину як помер!!!!! І нахабні лікарі з насмішкою сказали," нічого не докажете"!!!
  • Natali Stepaniuk

    Брехня суцільна.Якщо у вас немає коштів,тут ніхто не намагатиметься врятувати вашу дитинку.А препаратом для розкриття легегів лікарі тут успішно спекулюють.Саме через їх  недбалість і бажання заробити на чужому горі,моя кума втратила тут дитинку!!!!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
12:00 Оновлюйте дані в ТЦК уже сьогодні 11:41 Житомирська обласна філармонія запрошує: афіша травня 11:21 У Бердичеві нетверезий чоловік на зупинці кинув піротехнічний засіб - пролунав вибух photo_camera 11:00 На автошляхах області тривають поточні ремонти Від читача 16:43 Проєкт "БРАМА" об'єднує громадян державного та приватного сектору 10:39 27-річний житомирянин організував шахрайський «бізнес» на сортуванні олівців 10:20 Житомирське «Полісся» перемогло полтавську «Ворсклу» з рахунком 1:0 10:00 Прокуратура Житомирщини відстояла в апеляції реальне покарання коростенцю – 5 років в’язниці за глорифікацію ворога 09:40 ЗСУ ліквідували 1250 окупантів - дані на 30 квітня 09:20 Оперативна інформація станом на 06.00 30 квітня 2024 року щодо російського вторгнення 09:00 30 квітня: все про цей день, яке церковне свято, що не можна робити і погода у Житомирі 17:56 Медичний висновок для тих, хто хоче взяти дитину в сім’ю, стане цифровим, а сам медогляд оптимізується - Мінсоцполітики 17:23 У Житомирі під час весняного загальноміського прибирання вивезено 866 м3 сміття, було залучено 288 працівників комунальних підприємств 17:00 Житомир попрощався із двома Захисниками - Олександром Рудюком і Дмитром Пінчуком 16:41 Найближчими днями у Житомирі потепліє до +25, очікується висока пожежна небезпека 16:20 Чемпіоном України з триатлону на суперспринтерській дистанції став представник Житомирської школи вищої майстерності Ілля Гончарук 16:05 Найкращі виробники міжкімнатних дверей в Україні (Новини компаній) 16:00 Виконком Житомирської міськради закупить на фронт 15 комплектів супутникового звʼязку і 50 дронів 15:40 17-річний житомирянин поїхав на роботу у Дніпро, а 17-річна дівчина з Радомишля гостювала у подруги - ювенальні поліцейські за тиждень повернули додому 16 дітей 15:21 Мешканців будинків по вул. Грушевського, 97 б та вул. Грушевського, 101 попереджають про призупинення водопостачання з 1 по 3 травня
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up