Досягнення чи імітація? Колишній ректор ЖНАЕУ Антон Малиновський відверто про «успіхи» свого наступника Олега Скидана

Досягнення чи імітація? Колишній ректор ЖНАЕУ Антон Малиновський відверто про «успіхи» свого наступника Олега Скидана

Заява колишніх співробітників Житомирського національного агроекологічного університету, опублікована на сторінках газети «20 хвилин» у № 12 від 5 квітня 2017 року «Терпіти більше не в змозі: викладачі університету вирішили повстати проти ректора» викликала не лише жваве обговорення.

 

Матеріал спричинив справжній скандал, і ректор ЖНАЕУ Олег Скидан не забарився з відповіддю. Спочатку очільник університету опублікував текст на своїй сторінці у Facebook, де спростовував слова колишніх співробітників, а потім надіслав листа до редакції газети «20 хвилин». Окрім спростування, у тексті перераховувались і успіхи, яких досяг вуз за останні роки.

Ми попросили фаховий коментар в колишнього ректора Житомирського національного агроекологічного університету Антона Малиновського, який очолював вуз майже 13 років.

Антон Малиновський – справжній професіонал своєї справи. До того як очолити вуз, працював 6 років у колгоспі, 7 років на керівних посадах в районах, 19 років – в області. З них 8 з половиною у першій ролі, як зараз називають – губернатором. Людина в області знана і авторитетна.

Відео дня

– Цікаво було читати, що пан ректор Олег Скидан запропонував мені посаду радника ректора університету на громадських засадах (щиро дякую). Але насправді за законодавством існувала можливість залишити мене почесним ректором або радником ректора і оплачувати мою роботу. Подібна практика існує в університетах Вінниці, Білої Церкви і говорять, у Житомирському державному технологічному університеті, – розповідає Антон Малиновський. – Шановний ректор з притаманним цинізмом пише, що я відмовився від посади професора кафедри бухгалтерського обліку та аудиту. А якщо б я запропонував Скидану після його захисту дисертації з економіки роботу на кафедрі ветеринарного факультету, скажімо, гістології. Чи погодився б він?

Нарікає ректор і на поважний вік Антона Малиновського, зазначаючи, що в цьому році йому виповниться 77 років.

– На поважний вік Скидан не завжди звертає увагу, – продовжує Антон Станіславович. – Доктору сільськогосподарських наук, професору Ковальову, до якого в мене немає особистих претензій, в цьому році виповнюється 80 років. І з ним укладений контракт на посаду завідуючого кафедрою замість доктора сільськогосподарських наук, професора, заслуженого працівника сільського господарства України Віктора Дідори, який навіть дещо молодший за Ковальова. Віктор Дідора пропрацював у вузі 49 років, чудовий фахівець, хороший практик. І треба було його міняти? Доля і так часто не була прихильною до цієї людини. А яка необхідність відразу після обрання ректором Скидана О. В. було звільняти з посади завідуючого кафедрою професора Деречу О. А. Ця людина – фундатор університету, працював 25 років проректором і 8 років деканом, очільник ветеранської організації університету, заслужений працівник сільського господарства України, авторитетна людина в області серед аграріїв, які вдячні професору Деречі О. А., за багаторічну практичну допомогу щодо галузі рослинництва, зокрема захисту рослин.

Ні для кого не є  секретом у вузі, що завідуючий кафедрою іноземних мов з майже 20-річним стажем, Маліновський Е.Ф., чудовий фахівець, організатор і педагог, опинився за межами університету лише тому, що мав іншу думку відносно кандидатури на посаду ректора. А ректор хіба і цих людей відносить до тих «хто ніколи не працював чесно, звик обманювати і брехати та зловживав своїм службовим становищем…»?

– Як здобуток ректор підкреслює, що у 2016 році збільшено набір студентів і їх контингент зріс до 7,1 тисяч осіб. (А має пам’ятати, як член команди свого попередника і учителя, що у 2011 році студентів було майже 10 тисяч). Ось чому зникла, а також через довготривалість канікул взимку і холодом, потреба в гардеробах, й вони перетворюються на просторі фойє, копіцентри і приватні «кавопийки». Втрачені понад 3 тисячі студентів – практично 100% контрактників. Порахуйте, скільки за 5 років (з 2011 до 2016) не одержано грошей до спеціального фонду. Це багато мільйонів. Тому папір, фарбу, картриджі, і навіть електролампочки купують за свої мізерні зарплати лаборанти і викладачі. Тому і йдуть у неоплачувані відпустки усі працюючі в університеті, – продовжує Антон Малиновський.

– Відшукайте в університеті туалети, крім окремих, де б можна було вимити руки з милом, а після того підводьте підсумки його місця на міжнародній арені. Я ж їм залишив електричні сушилки, туалетний папір, дзеркала, – наголошує колишній ректор ЖНАЕУ.

Серед досягнень Олег Скидан говорить і про стажування за кордоном для викладачів і практики студентів. – Ще десять років тому викладачі і до півтисячі студентів щорічно бували за кордоном на стажуванні, – зазначає колишній ректор. – З гордістю ректор Олег Скидан продовжує, що із 385 науково - педагогічних працівників 37 докторів наук та 285 кандидатів наук. І констатує, що частка цих працівників 83,6 % а це – один з найвищих показників серед усіх вищих навчальних закладів не тільки Житомирщини і України. Показники дійсно високі. Тож «косити» кадри можна продовжувати. Гасло: «не подобається – можеш іти геть» може бути в силі. Хотілося запитати пана Скидана, який ваш конкретно вклад у зміцненні кадрової бази? А чи знаєте ви, що на початку 2000-х навчальний процес забезпечували лише 111 осіб із науковим ступенем, і з них усього 8 докторів наук, професорів. Аби зміцнити цей прошарок, ми змушені були у досить скрутний фінансовий час купити докторам наук 9 квартир, недешево обійшлося, але вони підготували десятки кандидатів наук. Сприяло таке рішення і функціонуванню двох докторських спеціалізованих рад з економіки та екології. У 2011 році навчальний процес забезпечувало 467 науково - педагогічних працівників, з них 41 доктор, 298 кандидатів наук. Лише у 2011 році захистили кандидатські та докторські дисертації 34 співробітники.

Фінансова спроможність держави завжди бажала бути кращою. – У тому ж 2011 році згідно з кошторисом спецфонд університету становив 31,5 млн грн, загальний (державний) – 44,8 млн грн, тобто разом понад 76 млн грн. Розкладка бюджетного фонду: стипендії – 22 млн грн (крім того, надбавки сиротам – 1,5 млн грн), оплата праці – 20 млн грн, комунальні платежі – 1 млн грн. Тобто на придбання, капітальні ремонти, відрядження, науку не виділялося жодної гривні й тоді і комунальні витрати покривались лише на третину. Така тенденція з фінансуванням спостерігалася протягом багатьох років., – наголошує Антон Малиновський. – Між тим тільки перекриття даху у гуртожитку № 3 обійшлось у суму 730 тисяч гривень. Перекрили дахи економічного, механізації, ветмедицини, спортивного комплексу, регіонального екологічного інституту. Додатково обладнані гардероби на 1000 місць. Повна реконструкція кафе «Ірина», яку ректорат віддав бізнесовим структурам, коштувала близько 500 тисяч гривень. В обладнання і функціонування редакційно-видавничого центру вкладено 1 млн 107 тис грн. Загальна вартість корпусу лісового факультету склала 7,5 млн грн. Внесок державних 450 тисяч грн. Це лише окремі приклади зміцнення матеріально-технічної бази в університеті. За ректорство пана Скидана введено 2 комп’ютерні класи. Були окремі роки, коли ми на ці цілі використовували до півмільйона гривень на рік. Не для самовихваляння навожу ці приклади, навіть не для того, щоб підкреслити кропітку повсякденну працю всього вузу. Хочу наголосити, що розвиватись без студентів - контрактників університет не зможе, їх недобір хоча б до ліцензійного обсягу негайно відображається на життєдіяльності навчального закладу. На державні фінансові ресурси надії мало. Якщо університет втрачає свій імідж, недобір студентів зростає, грошових ресурсів катастрофічно не вистачає, розвитку немає, імідж падає – коло замикається,

Як вважає колишній ректор, не лише демографічна ситуація стала причиною зменшення студентів-контрактників. – З ініціативи наставника Скидана Микитюка В. М. за 5 років зникло порівняно дешеве харчування студентів і викладачів, солідний медичний пункт в університеті, оздоровчий профілакторій, пільгові талони на харчування студентам-спортсменам, тепло й затишок у корпусах і багато чого іншого, – впевнений Антон Малиновський.

Привернув увагу колишнього очільника ЖНАЕУ і наступний факт, наведений Скиданом О. В.: «В світі серед більш ніж 24 тис. ВНЗ наш університет займає 9704 місце. Це на 4178 позицій вище, ніж півроку тому».

– Диву даєшся, що сталося з тими понад 4 тисячами  вузів світу, яких лише за півроку «обігнав» ЖНАЕУ. Такими темпами за три роки він має шанс увійти до першого десятку вузів світу, – дещо іронізує Антон Станіславович Малиновський. Хотілося б запитати пана Скидана, на якому місці знаходиться університет по тривалості зимових канікул (майже 3 місяці) у міжнародному рейтингу непрацюючих вузів. Що робити студенту з грудня по березень – косити, орати чи… А чи є взагалі такий рейтинг?

– А найголовніше, на мій погляд, ректор не надає належного значення морально-психологічному клімату в колективі. Люди не відчувають гордості за свій вуз, там панують постійні чвари, боротьба за години, практикуються усілякі «хитроумні» примітки до контрактів, які укладаються. Навислі загрози скорочень, усе ця сьогоднішня обстановка в університеті, безумовно, не сприятиме його розвитку і авторитету.

Як повідомляли "20 хвилин", Терпіти більше не в змозі: викладачі Житомирського національного агроекологічного університету вирішили повстати проти ректора.

Читайте також Позиція ректора ЖНАЕУ Олега Скидана
 

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі (12)
  • Kiyoshi Teppei

    Шановний Антоне Станіславовичу, я випускниця Вашого Вузу і що ж такого образливого Ви побачили у тому, що Вам доктору економічних наук запропонували очолити кафедру обліку та аудиту. Ви пишите, що Вам дуже прикро, що за межами Вузу залишився завідувач кафедри іноземних мов Малиновський Е.Ф., але ж ви знаєте добре якими поборами він займався. Також Ви переймаєтесь долею Деречі О.А., який продовжує працювати у Вузі і ні на кого не ображений, а навпаки передає свій великий досвід молоді. А що стосується поважного віку Ковальова В.Б., то його запросили в університет як доктора сільськогосподарських наук по спеціальності первинна переробка та зберігання продукції рослинництва, що відповідає профілю кафедри. Ковальов В.Б. доктор сільськогосподарських наук, професор, заслужений діяч науки і техніки, обраний на посаду завідувача кафедри "Технології зберігання та переробки продукції рослинництва" по конкурсу, тоді як Дідора В.Г., яким Ви дуже опікуєтесь, не подавав документів на участь у конкурсі на завідувача кафедри. Строк виконання ним обов'язків завідувача кафедри закінчився. Також Антоне Станіславовичу ви згадуєте тільки показники 2011 року, чому Ви не провели більш детальний аналіз роботи ректора, який очолив Вуз після Вас (згадуєте їдальні та туалети), а відразу переключилися на роботу Скидана О.В., який на посаді ректора лише 1,5 року. Відомо також, що студенти  відпочивали взимку і під час керування Вузом В.П. Славова.

    Шановний ректор також пише, що у колектива відсутня гордість за свій Вуз - це не етично розпоряджатися думкою усіх, а боротьба за години була за всіх часів існування Вузу.
  • София Береза

    Хоч Марченко і любить Скидана але визнає, що Малиновський був гарним ректором, а вони зараз користуються його плодами.

    Marchenko reply София Береза

    Звісно, всі нормальні люди, якщо до них ставитись нормально, а як ви звикли гадити в душу, то такі вам і відповіді. Будьте людьми, починайте з себе! А університет - це не плоди когось конкретного, це плоди колективу університету, бо ми всі маємо працювати на рейтинг, а не проти, як зробили ви і вам подібні
  • Marchenko

    Это не рейтинг Скидана, это рейтинг этой газетки, на один момент подпрыгнул за счет черного пиара университета, а сейчас назад на место опустился, и эта газетка как не была нужна никому, так и не будет. Да и надоела порядком эта история, Малиновский хороший ректор был, и Микитюк хороший и Скидан, представьте, тоже хороший, НО для тех кто работает!!! Кто ищет где-бы сачкануть, увильнуть, поддурить - для тех конечно хороших людей, кроме себя любимых, не будет никогда! Да и Малиновский просидел сколько в кресле ректора? Скидан год, дайте ему поработать, а потом по результатам и судить будете, ну корпуса при Малиновском ведь тоже не в первый год ректорства строились, "циплят по осени считают". Дайте человеку спокойно работать! Хватит ставить палки в колеса, все уже и так поняли что эту серию заказных статеек оплатили, но уже НЕ ИНТЕРЕСНО. И кстати рейтинг ответа Скидана зашкаливал в первый день когда он выложил это в фейсбуке, здесь выложил информацию попозже, и правильно  сделал, не фин делать рейтинги никому не нужному и никому неизвестному изданию. Я вообще этой газеты не знала до этой истории, пропиарились на славу, а теперь обратно на задворки.

    Сергиенко Павел reply Marchenko

    А за какие же шиши оплатили статейки, если Маслаку поставили 0.5 ставки если не ошибаюсь, а остальные из тройки заказчиков уволены???  Посадил Скидан  Маслака на голодный паек (урезав все), "щоб багато не пизд....ів і знав кого підтримувати перед виборами.  І бідний Маслак проплачує і проплачує дані статєйки за останні кошти, за продані книжки і контрольні на бульварі".
  • Петр

    Здане навчально-дослідне господарство «Україна» (4,5 тис.га); продані за обіцянку продовження контракту на посаді ректора 5,4 га земель природно-заповідного фонду (яблуневий сад в Ботанічному саду); повністю занедбане та заросле бур’янами дослідне поле університету; вкрадені сотні тисяч гривень при будівництві факультету лісового господарства (за них побудували «Relax»); майже щоденні транспортні продуктові вояжі зі столової університету в той же «Relax»; жодного поміняного вікна, жодної утепленої стіни чи заміненої системи опалення в університеті (натомість сотні непотрібних стендів та кольорових вітражів, які купувалися в своїх же фірмах за шалені гроші – так створювалася ілюзія краси і достатку); регулярно п’яний ректор, якого тишком-нишком у темряві виносили з університету, або й підбирали в цьому стані лежачого біля університету – ось і весь сумний спадок Антона Малиновського на посаді ректора. Більше десятка років втраченого часу і втрачених можливостей… Сумно і прикро…

    Сергиенко Павел reply Петр

    Так це Скидан заказав спалити РЕЛАКС????? Ніхрена ж собі поворот !!! Оце дав копняка попереднику. Жучара ще той Олежик!!!

    София Береза reply Петр

    зробіть хоча б соту частину того, що зробив Антон Станіславович, а потім пишіть свяку гидоту на нього.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:45 Как стулья на работе влияют на спину: важность правильной поддержки (Новини компаній) 17:00 З початку року патрульні зафіксували 8857 порушень водіями швидкісного режиму 16:40 В Україні почастішали випадки укусів кліщів: як вберегтися 16:20 У Житомирі бухгалтерка лікарні нараховувала собі більшу зарплату за рахунок інших працівників Від читача 13:56 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 16:00 Увага! В Україні очікуються сильні пориви вітру! 15:39 У Радомишлі затримали грабіжника, який вирвав з рук 80-річної бабусі сумку 15:20 На Житомирщині зменшилася кількість виявлених онкохворих з початковими стадіями захворювання 15:00 Як отримати державну допомогу при народженні дитини? ІНФОГРАФІКА 14:40 У Житомирі вночі та вранці 20 квітня сильні заморозки у повітрі! 14:21 Лікарня, що повірила у реформу, матиме ще й наглядову раду 14:00 Військовим передали чергову партію допомоги від Житомира 13:00 Житомир в Instagram: весняний вайб play_circle_filled 12:39 Понад 600 страв: В Україні презентували новий збірник рецептур для шкільних їдалень 12:20 Упродовж доби рятувальники Житомирщини двічі прибирали аварійні дерева 12:00 Чуднівська окружна прокуратура попередила незаконну оренду ставу площею понад 60 га 11:41 У Центру захисту тварин з’явилися нові друзі-волонтери 11:21 У Житомирській обласній універсальній науковій бібліотеці імені Олега Ольжича створено безбар’єрний простір 11:00 Поліцейські у Житомирі вилучили у перехожого великий пакунок з наркотиками photo_camera 10:40 Сьогодні тимчасово призупинено рух трамвая
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up