Терпіти більше не в змозі: викладачі Житомирського національного агроекологічного університету вирішили повстати проти ректора

Терпіти більше не в змозі: викладачі Житомирського національного агроекологічного університету вирішили повстати проти ректора

До редакції газети «20 хвилин» звернулися члени колективу Житомирського національного агроекологічного університету, котрі обурені свавіллям керівника навчального закладу й ствержують, що внаслідок його дій університет занепадає, а викладацький склад піддається переслідуванням.

 

Трудовий колектив університету повстає проти ректора

Як розповів доктор сільськогосподарських наук, професор Віктор Бурлака, те, що команда ректора університету подає як реформи, насправді є заходами задля знищення професорсько-викладацького складу, котрий формувався протягом не одного десятиліття. За рік в умовах скандальної психологічної ситуації ректором було звільнено сім докторів наук та сорок доцентів.

«Однією з причин юридично необґрунтованого та принизливого звільнення викладачів є розроблені Скиданом (Олег Скидан – ректор Житомирського національного агроекологічного університету – прим. ред.) та його командою драконівські контракти, які повністю розв’язують руки адміністрації, – розповідає Віктор Бурлака. – Повністю знехтувано галузевою угодою, а конкурс проводиться не у відповідності до положення, а на власний розсуд Скидана: “Свій – чужий”. Вихід, на мій погляд, лише один: на збори трудового колективу має бути винесено лише одне питання: відповідність Скидана займаній посаді», – переконаний професор.

Відео дня

На думку Віктора Бурлаки, втрати університету в кількості кандидатів наук і професорів можуть стати фатальними для університету, який має статус національного.

«А якщо до цього ще й додати закриття відділу аспірантури та незадовільну роботу спеціалізованої ради із захисту кандидатських та докторських дисертацій з економіки (за останній рік в раді не було захищено жодної дисертації), то це може коштувати університету втрати престижного та визнаного статусу національного», – прогнозує доктор сільськогосподарських наук.

«Боротьба з корупцією» як спосіб просування на посади «своїх»

Доктор географічних наук, професор Світлана Буднік розповідає, що ще на посаді виконуючого обов’язки Олег Скидан досить гучно звинуватив 9 викладачів у корупції. Це було зроблено через місцеві ЗМІ, однак жодного прізвища не назвали.

«Безпідставні звинувачення спочатку викликали лише подив, – згадує Світлана Буднік. – Зрозумілим все стало набагато пізніше, коли вже в статусі ректора Олег Скидан на провідні посади почав призначати друзів, тещ друзів і абсолютно випадкових, але так потрібних йому в його махінаціях людей. І якщо для звичайного обслуговуючого персоналу (лаборанта, вахтера) зарплат не вистачало, то собі, рідному, і своїм друзям Скидан у зарплатах не відмовляв».

Крім цього, професор Буднік стверджує, що студентів університету залучали до наклепів на викладачів.

«Не секрет, що окремі з них брали безпосередню участь в “обливанні брудом” претендентів на посаду ректора та членів їхніх команд, розкидаючи по університету наклепницькі листівки. Так отримали свої місця в аспірантурі та місця роботи Олександр Лопатюк (колишній студент екологічного факультету) та Євген Романюк (колишній студент технологічного факультету), – стверджує Світлана Буднік. – Однак найбільше відзначився у своїх напрацюваннях екс-голова профкому студентів Іван Мартинчук, який надзвичайно ефективно працював на Скидана під час передвиборчої кампанії, розповсюджуючи газету “Субота” по технікумах та коледжах. За це й отримав таку бажану посаду проректора з виховної роботи. Між іншим, і дотепер студентів залучають до організації “анонімок” на викладачів під диктовку. Озвучать таку писанину на нараді – і ходи собі, шукай правди», – нарікає доктор географічних наук.

Викладач звинувачує ректора університету в порушенні авторських прав

На думку доктора географічних наук, професора Світлани Буднік, якщо людина запрошує широке коло фахівців створити для області концепцію охорони навколишнього середовища – це позитивний початок. Однак, за словами Світлани Буднік, до списку авторів матеріалів додали людей, котрі не брали участі у написанні тексту і поставили їхні прізвища перед прізвищами справжніх авторів. Потім ці матеріали перенесли до відповідної програми з охорони довкілля без згоди авторів, отримавши за цю програму гроші.

«Це не тільки плагіат, а й відвертий грабунок!» – обуюється професор.

«Рефоми», які знищують університет

Напередодні виборів ректора один місцевий журналіст навів характеристики претендентів на посаду ректора, де про нинішнього очільника було сказано, що він наймолодший серед усіх. Однак, на думку колективу навчального закладу, молодість не завжди гарантує прогресивність.

«Нове можна будувати двома шляхами – спираючись на знання попередників й їхні досягнення й не знаючи їх. У останньому випадку не виключено винаходити наново “велосипед” і відкривати закони Ньютона, – ділиться Світлани Буднік. – Виходячи з того, що перше, що зробив молодий та енергійний Олег Скидан, опинившись ще тільки виконуючим обов’язки ректора – це здав на макулатуру архів наукових журналів, які університет збирав з початку свого засвоєння, то він явно збирається винаходити “велосипед”», – іронізує доктор географічних наук.

На думку Світлани Буднік, цим самим Олег Скидан показав своє ставлення до науки взагалі й до науковців університету зокрема.

«Парадоксально, але він вимагає від педагогічного колективу друкувати статті у журналах, які віднесені до науковометричних баз і до яких відносяться й ті журнали, що він викинув на макулатуру. Де логіка, послідовність, прогрес? – знизує плечима професор. – До того ж журнали носили на вантажівку студенти! Яке вони отримають з цього виховання? Все це робилось під гаслом “енергоефективності й заощадження природних ресурсів”. Який цинізм!»

На думку колективу агроекологічного університету, який повстав проти чинного кервника, від дій нового ректора не спостерігалося жодного прориву.

«Процес відкриття нових спеціальностей – процедура довга й потребує наполегливості й відповідного підбору кадрів. Саме окремі дії представників керівництва, на мій погляд, гальмували цей процес в університеті, оскільки вони намагалися втерти “своїх” колег до ліцензування, підібрати саме прихильників, а не професіоналів, – ділиться доктор географічних наук, професор Світлана Буднік. – Наприклад, екологічний факультет фактично перетворився на філію економічного. А географи в університеті взагалі ні до чого! Зооінженери в них добре ведуть гідрологію й взагалі це “воднікі”, а гідролог – та хто ж це такий й чого весь час чогось вимагає? Дуже шкода студентів, бо саме вони випробовують на собі такі нововведення! Наприклад, довести, що картографія та статистика повинні передувати гідрології – просто неможливо, не чують!» – розводить руками викладач.

Сумнівні «досягнення» ректора за майже два роки на посаді

Як розповіла професор Світлана Буднік, протягом двох років «правління» чинного ректора у ЖНАЕУ:

- Університет залишили 7 професорів та майже сорок кандидатів наук;

- Повністю розбалансовано роботу спеціалізованої ради з економіки;

- Безпідставно об’єднувались або просто розформовувались кафедри університету;

- Провалено програму введення альтернативних технологій енергозбереження. Йдеться про непрацюючий котел та виведення з ладу системи опалення в корпусах;

- Безпідставно готується до звільнення значна кількість обслуговуючого персоналу, замість якого планується скористатися послугами позавідомчої охорони;

- Під загрозою можливого звільнення вже другий рік поспіль опиняється понад 100 працівників. А хто залишиться у вузі, будуть вирішувати виключно Скидан, Романчук і Дем’яненко;

- Закрито університетську їдальню, замість якої відкрито приватне кафе;

- Закрито університетський профілакторій.

В університеті цькують «неугодних» викладачів

Доцент кафедри менеджменту, кандидат економічних наук Петро Маслак стверджує, що основна проблема, яка на сьогодні існує в університеті – зневажливе ставлення ректора до людей. За його словами, з самого початку перебування на посаді Олег Скидан чітко поділив колектив на тих, хто його підтримував на виборах, і тих, хто відверто виступав проти.

«Інакше кажучи, почалося неприховане зведення рахунків із тими, хто мав свою, відмінну від ректорської, позицію, – розповідає Петро Маслак. – Так залишив посаду голови спеціалізованої вченої ради доктор економічних наук, відомий не лише на Україні професор Віталій Зіновчук. Не знайшлося місця в ЖНАЕУ одному з найуспішніших ректорів, доктору економічних наук, професору Антону Малиновському. Пішла з університету доктор географічних наук, професор Світлана Буднік. З метою звільнення з посади доктора сільськогосподарських наук, професора Віктора Положенця розформовано кафедру селекції. Змушений був піти з університету і завідувач кафедри іноземних мов, доцент Едуард Маліновський, досвідчений викладач, який перебував на посаді завідуючого майже 20 років», – перераховує кандидат економічних наук.

Петро Маслак стверджує, що ректор порушує положення про проведення конкурсу, внаслідок чого майже 140 викладачів вузу лишилися у стані очікування: візьмуть на роботу чи ні?

«Чітко пам’ятаю передвиборну промову Олега Скидана, в якій він обіцяє зберегти трудовий колектив, – згадує кандидат економічних наук Маслак. – А вже за декілька днів після виборів, у вузькому колі, Скидан заявив наступне: “Хто не з нами, той проти нас. Ворогів потрібно знищувати”. З повною впевненістю заявляю, що цього принципу він дотримується і дотепер. Безперечно, готується підґрунтя до подальшої необґрунтованої так званої оптимізації», – переконаний викладач.

На його думку, сьогодні потрібно проводити певну оптимізацію, скоротивши кількість проректорів і доцільно, мабуть, подумати про об’єднання факультетів, оскільки до цього часу оптимізація стосувалася лише обслуговуючого персоналу.

Разом з тим доцент кафедри менеджменту, кандидат економічних наук Петро Маслак стверджує, що зазнає переслідувань з боку керівництва університету.

«Я майже 20 років працюю в ЖНАЕУ і жодних претензій до мене як до викладача, так і до науковця висловлено не було, – розповідає Петро Маслак. – Однак, шукаючи формального приводу для мого звільнення, Скидан створив комісію для перевірки моїх наукових статей на плагіат. Так на вченій раді Олег Скидан озвучив цифру 46% унікальності в статтях Петра Маслака. Причому, я був єдиним представником викладацького складу, що піддався цій принизливій процедурі. Без перебільшення можу стверджувати, що у статтях самого Скидана такого плагіату виявлено більш ніж достатньо (90%)».

За словами викладача, у статті «Органічне виробництво як інструмент продовольчої безпеки» авторства Олега Скидана унікальність склала лише 4%, а у статті «Продовольча безпека як пріоритет аграрної політики:проблеми і перспективи» – 6%.

«Але хіба це справа керівника – порпатися у бруді та обливати цим брудом колектив, яким він керує? Керівник має займатися стратегічними речами», – обурюється Петро Маслак.

Однак кандидат економічних наук переконаний, що жодної стратегії у ректора університету немає.

«Про яку стратегію можна говорити, коли вперше на моїй пам’яті за 20 років в університеті розмерзлися батареї? Про яку стратегію можна говорити, коли з чотирьох котелень, поставлених у Житомирі за програмою Євросоюзу, працює лише одна – на технологічному факультеті? І якщо альтернативна котельня у ЖІТІ – це факт, то у ЖНАЕУ – фейк, піар? Про яку стратегію можна говорити, коли за сумнівними підставами звільняють людей», – нарікає викладач.

Представникам професорсько-викладацького складу Житомирського національного агроекологічного університету не байдужа доля університету.

«Ми бачили період становлення, розбудови та розквіту вузу. І ми маємо з чим порівнювати ситуацію нинішню. Нинішня ситуація є результатом недолугого керівництва, дешевого піару, окозамилювання та зведення рахунків з “інакомислячими”. Але терпіти цього не збираємось», – підсумували в своєму зверненні трудовий колектив навчального закладу.

 

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі (332)
  • София Береза

    А на рахунок АЗ в трєніках, то вона виглядає краще ніж Ви у костюмі. Це Ви так вирішили її обгадити після того як вона Вам сказала у вічі хто Ви і чого варта вся Ваша команда. Дуже низько, підло і дебільно.

    Marchenko reply София Береза

    А крім "АЗ в трєніках" більше ніяка інформація вас не обурила? ))))))))) звісно мовчите, бо все ПРАВДА))))) І знову "хто всрався - невістка", може досить Скидана звинувачувати у ваших власних дурощах і всіх злочинах всесвіту?

    София Береза reply Marchenko

    Обурило все, але що з вас взяти, просто шавки.

    Marchenko reply София Береза

    нас теж обурило, як ви вправно на всіх вішаєте ярлики
  • София Береза

    Олег Васильовивич, Вам так сподобалася Софія Береза, що Ви стали Софією Березою №2 і написали всяку дурню від її імені. І що, думаєте люди не здогадалися хто це пише, так низько опускаєтеся, а я ще писала що Ви нормальний. Тепере є сумнів.

    Сергиенко Павел reply София Береза

    Так і аватарки різні. Клоун трішки тупий у цій галузі і не зміг на 100% відтворити Березу.
  • Александр Васильковский

    Для тих, хто показав свої знання про свободу слова та незалежні ЗМІ.
    Закон України ПРО ДРУКОВАНІ ЗМІ
    Стаття 2. Свобода діяльності друкованих засобів масової
                  інформації

        Свобода  слова  і  вільне  вираження у друкованій формі своїх
    поглядів    і   переконань   гарантуються   Конституцією   України
    (  254к/96-ВР  )  і  відповідно  до  цього  Закону означають право
    кожного   вільно   і   незалежно  шукати,  одержувати,  фіксувати,
    зберігати,  використовувати  та  поширювати будь-яку інформацію за
    допомогою  друкованих  засобів  масової інформації, крім випадків,
    визначених   законом,  коли  обмеження  цього  права  необхідно  в
    інтересах  національної  безпеки,  територіальної  цілісності  або
    громадського порядку з метою запобігання заворушенням чи злочинам,
    для  охорони  здоров’я  населення,  для захисту репутації або прав
    інших  людей,  для  запобігання розголошенню інформації, одержаної
    конфіденційно,  або  для  підтримання авторитету і неупередженості
    правосуддя.

    Не допускається вимога попереднього погодження повідомлень  і
    матеріалів,  які  поширюються   друкованими    засобами    масової
    інформації, а також заборона поширення повідомлень і матеріалів  з
    боку  посадових  осіб  державних  органів,  підприємств,  установ,
    організацій   або   об'єднань   громадян,   крім   випадків,  коли
    посадова особа є автором поширюваної інформації чи дала інтерв'ю.

    Стаття 42. Звільнення від відповідальності

        Редакція, журналіст не несуть відповідальності за  публікацію
    відомостей, які не  відповідають  дійсності,  принижують  честь  і
    гідність  громадян  і  організацій,  порушують  права  і   законні
    інтереси  громадян  або  являють  собою    зловживання    свободою
    діяльності  друкованих  засобів  масової  інформації  і    правами
    журналіста, якщо:
    3)  вони  є  дослівним  відтворенням  публічних  виступів або
    повідомлень  суб’єктів  владних повноважень, фізичних та юридичних
    осіб;
    {  Пункт  3 статті 42 в редакції Закону N 1170-VII ( 1170-18 ) від
    27.03.2014 }

    Коли читаєте і хочешь зробити свій коментар, то будьте уважні. Так як це було звернення, а не  інтервю як жанр журналістики і навіть не журналістський текст, якщо ви його бачили - До редакції газети «20 хвилин» звернулися члени колективу Житомирського національного агроекологічного університету, котрі обурені свавіллям керівника навчального закладу й ствержують, що внаслідок його дій університет занепадає, а викладацький склад піддається переслідуванням.
    Посилання на джерело: https://zt.20minut.ua/Podii/terpiti-bilshe-ne-v-zmozi-vikladachi-universitetu-virishili-povstati-p-10599173.html

  • София Береза

    Пробачаюсь, що так пізно , багато роботи перед святами. Сьогодні чистий четвер і тому час очистити не тільки тіло, а й душу. Вчора я написала, що прошу пробачення у Марченко, але сьогодні я переглянула всі свої погляди і вирішила попросити пробачення у всіх, з ким мене так чи інакше зводило по життю. Бо як би я не маскувалася, все одно мене викриють по манері спілкування, по здатності генерувати гадості , брехню і сплєтні. Перш за все хочу попросити пробачення у університету та держави, адже після того як я закінчила університет я працювала лише в університеті. Точніше робила вигляд, що працювала, так би «займала посаду», насправді нічого не робила, весь мій робочий день складався з почергового прийому подружок, з якими ми по черзі генерували та розносили новини про все і про всіх. Зазвичай це супроводжувалося кавабрейками з рафаелло, яке з завидною постійністю мені постачали мої підопічні. Так от, якщо новин не було, то дуже часто я могла їх придумати, так у моїй фантазії зародилося багато романтичних відносин між співробітниками університету, наприклад, практично всіх деканів я поженила з методистками з відповідних деканатів, а якщо у науковця чоловіка з´являлася аспірантка молоденька дівчина, то я обов´язково приписувала і їм романтичні відносини, так зародились відносини Дубового з його аспіранткою Мар´яною та багато інших, загалом так і зародились у моїй фантазії і романтичні відносини ректора з Фещенко, про які я писала раніше. Взагалі-то кого я тільки йому не приписувала в коханки. Що було для мене поводом? Та нічого, просто привітались, переглянулись чи їхали в одному тролейбусі.  Є на моїй совісті і інше, ну підробляла пару папірців, студентів за кордон відправляла, я сподіваюсь держава і університет  мені пробачить. Коли мені було нудно, або так просто я придумувала гадості і говорила кільком людям, щоб просто їх посварити, перекручувала слова, після виходу з кабінету ображеного на когось, дзвонила другому і говорила гадості на цього.
    Так ось, коли прийшов мій час вийти на пенсію, я ніяк не могла вгамуватись, багато кого зачепила, обгадила та обмовила. Коли пішла з університету і через певний час побачила, що він без мене не рухнув, я вирішила гадити його, ректора, проректорів всюди. Так, я завжди лайкала і підтримувала всю гидоту, яку писали на університет в соцмережах і отримувала шалене задоволення. А коли зав´язалася ця історія, то ми з подружкою АЗ вирішили підключитися на повну і придумати на ректорат все, що в голову взбреде. Але прийшов час покласти край цьому. Пробачте мені, будь-ласка, Олеже Васильовичу, за те що придумала всі сплетні і обмовила вас. Пробачте і Ви, шановні проректори, бо деяких з  вас я гадила із заздрощів, декого взагалі не знала, але дозволяла собі казати, що Ви ні в чому не розбираєтесь, декого вважала вискочкою. Сподіваюся перед святом Ви мені все пробачите. Пробачте і ви всі, хто працює в агроуніверситеті за цей бруд і грязь, вилитий мною і мені подібними тут! Пробачте і моїх подруг, АЗ, за те що вона часто в трєніках приходить в університет і вас доводиться це бачити, за її майстерність придумувати гадості і їх розносити, пробачте і ЛК, яка полюбляє пописати анонімки на Міністерство. Пробачте мені, що я була Вам усім «ДУРНУВАТИМ ОТОЧЕННЯМ»!
    Всіх люблю, цілую, обнімаю, зичу тільки добра.
    Ваша В.М.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
18:36 Затримали підозрюваного у вбивстві чоловіка на Польовій 17:51 Центр протидії дезінформації оприлюднив список TikTok-каналів поширення ворожої пропаганди 17:27 Увага! Ускладнення погодних умов - вітер 15-20 м/с 17:00 У 2023 році українці щодня програвали в онлайн-казино близько 400 млн грн, — дані НБУ Від читача 15:28 У Житомирі гештальт-терапевтка та волонтерка Ксенія Лавріна проведе тренінг про те, як спілкуватися з військовими 16:56 На майданчику офіційного медіацентру Житомирської ОВА відбувся брифінг щодо проміжних підсумків діяльності робочої групи “Прозорість та підзвітність” 16:40 Все про пандемічний грип: діагностика, профілактика 16:23 11 підліткових клубів Житомира змінили свої назви photo_camera 16:00 У цьому році ремонт доріг на Романівщині розпочнуть у червні. Тоді ж – і завершать! 15:38 Чи буде відкритий постійно Ботанічний сад у Житомирі та хто його фінансує photo_camera 15:20 Ув’язнення загрожує директору комунального підприємства за угоду на постачання електроенергії, що завдала збитків на близько 700 тисяч гривень 15:00 На проходження НМТ у Житомирській області за два тижні зареєструвалося 6 649 кабінетів здобувачів освіти 14:41 З 1 квітня збільшиться розмір компенсаційних виплат роботодавцям, - Держслужба зайнятості 14:20 На Бердичівщині через необережність під час паління згоріла оселя - господар загинув 14:01 Прокуратура повернула Ружинській громаді з приватної власності греблю вартістю понад 800 тисяч гривень 12:40 ДТП з мотоциклом на Олевщині: дві жінки в реанімації, травмований і нетверезий керманич photo_camera 12:21 На вимогу Екоінспекції в Житомирі впорядковано територію на схилі річки Лісна біля Сосновського мосту 12:00 Чемпіони України з футзалу U-15 (2009 р.н.) photo_camera 11:40 Як отримати "Пакунок малюка" 11:19 У Житомирі відкрили Почесне Консульство Естонії. ВІДЕО play_circle_filled
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up