Досліджувати і перевіряти! Але обов`язково – шанувати!

Досліджувати і перевіряти! Але обов`язково – шанувати!

Сьогодні до раніше звичних для людей газет, журналів, радіо та телебачення додалися новітні засоби масової інформації. 

Інтернет-сайти, портали куди швидше, ніж газети розносять інформацію до людей, а спілкування у так званих соціальних мережах для багатьох стає звичкою. І найпопулярнішою із таких мереж сьогодні виявився Фейсбук. Те, що новини, а ще більше чутки, розлітаються у Фейсбуці швидко – це одне. Загальновідомо, що швидкість поширення інформації є ознакою прогресу. Але ось щодо якості того, що пишуть і показують у Фейсбуці, то тут виникає дуже багато запитань. І мимо деяких із них аж ніяк не хочеться пройти без зауважень чи хоча б репліки.

Ця «новина» з’явилася у Фейсбуці 15 грудня 2019-го року. Житомирянин Viacheslav Bystritsky, який є частим гостем сторінки «Интересный Житомир», розмістив фото із підписом «Солдати української допоміжної поліції розстрілюють євреїв у селищі Миропіль». Насправді на фото був зафіксований  момент розстрілу людей обабіч викопаного рову. Далі автор посту про розстріл євреїв конкретизував інформацію, зазначивши, що фото стосується факту розстрілу 94-х громадян єврейської національності (з них 49 – діти) у парку селища Миропіль, що знаходиться за 40 кілометрів (?) на південний захід  від Житомира». День розстрілу євреїв у Мирополі відомий, це – 13 жовтня 1941 року. Надалі розповідь переноситься до міста Праги, де у 1958-му році відбувався суд над військовими злочинцями, що заплямували себе стратами і знущаннями у роки Другої світової війни. Начебто під час допитів колишній солдат словацького батальйону, який у складі окупаційних військ у 1941-му році перебував на Житомирщині, розповідав про розстріл євреїв у Мирополі. Солдата звали Любомир Шкворина, і він якраз і сфотографував момент розстрілу людей поліцаями. Розстріли здійснювали поліцаї 303-го поліцейського батальйону. Свідок у 1958-му році начебто згадував, що двоє із поліцаїв, які розстрілювали миропільських євреїв, знали своїх жертв.

Наскільки правдивими можуть видаватися факти про розстріл українською допоміжною поліцією євреїв у Мирополі, сказати важко. Те, що розстріл відбувся 13 чи 14 жовтня 1941-го року, підтверджується кількома джерелами. Те, що словаки служили у складі окупаційних німецьких військ у Житомирі, Чуднові, Любарі і, очевидно, у Мирополі у серпні 1941-го і до жовтня 1942-го року, також не викликає жодних сумнівів. Ось лише той факт, що нацисти довірили розстрілювати євреїв «команді» української допоміжної поліції, викликає певні запитання. По-перше, німці завжди (без виключень) самостійно і власноручно керували процесами страти єврейського населення. По-друге, українська допоміжна поліція отримала назву не за етнічною ознакою поліцаїв, які у ній служили. Адже у ній служили і росіяни, і білоруси, і поляки, хоча окупанти намагалися створити із етнічних поляків окремі поліцейські формування. Зрештою, 303-й поліцейський батальйон, про який згадали під час суду у 1958-му році у Празі (тоді Чехословаччина), мав у своєму складі навіть німців і латишів. Тому українська допоміжна поліція називалась так тому, що формувалася вона на українських землях. Цікаво лишень, що словаки, які служили по суті у складі вермахту на території окупованої України, ніколи у стратах і розстрілах участі не брали.

Відео дня

У цьому ж пості, який розмістив житомирянин у Фейсбуці, зазначалося, що у 1987-му році КДБ (Комітет державної безпеки) УРСР знайшов колишніх  колаборантів із числа поліцаїв, що опинилися на фото розстрілу у Мирополі, які невдовзі були засуджені. Знову ж таки, якщо йдеться про Україну і, зокрема, Житомирщину і при цьому «прив’язується» ще й  1987-й рік, то це знову ж таки неправда. Насправді у 1986-му році КДБ УРСР і, зокрема, Управління КДБ у Житомирській області, викрили злочини, здійснені колишнім поліцаєм Федорем Лабою під час Другої світової війни на території Потіївського району (нині – Радомишльський район) Житомирської області. Тоді колишній поліцай визнав факт своєї участі у страті керівника потіївського підпілля Івана Бугайченка. Але про розстріли у Мирополі на суді у селі Потіївці (суд проходив у сільському Будинку культури) нічого не говорилося. А у 1987-му році на Житомирщині (як і на території всієї УРСР) судових процесів над колишніми поліцаями не було.

Втім, інформація у Фейсбуці про «українських поліцаїв», які розстрілювали євреїв під час першої окупаційної осені 1941-го року, невдовзі була вилучена. Чи то автор не був впевнений в однозначній вірогідності (правдивості) деяких тверджень, чи то певні натяжки виглядали відверто фальшиво? Однак варто зазначити, що у питаннях про страти євреїв у 1941-1942 роках на Житомирщині далеко не все відомо, а тим більше – зафіксовано у документах і вшановано у вигляді пам’ятників, меморіальних знаків, таблиць тощо. Таку роботу на Житомирщині сьогодні тільки розпочато. У 2019-му році пам’ятні знаки на місці страт єврейського населення встановлені у селі Хажин (Бердичівський р-н) і селі Симони (Ємільчинський р-н). Отож вшанувати місце Холокосту у Мирополі також необхідно. Зрештою, це – і наш святий обов’язок. 

Микола Корзун

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
11:00 25-26 квітня пил з Сахари ще залишатиметься в атмосфері над Україною 10:40 У передсвяткові і святкові дні у Житомирі збільшать кількість рейсів на Корбутівське кладовище 10:20 У Житомирі проходить кінофорум спілки молодих кінокритиків України 10:00 Замість біткоїнів - спустошення гаманця: у Бердичеві поліцейські розслідують шахрайство Від читача 18:18 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 09:42 Понад тисячу осіб склали втрати росіян за добу 09:20 Оперативна інформація станом на 06.00 25 квітня 2024 року щодо російського вторгнення 09:00 25 квітня: все про цей день, яке свято, іменини і погода у Житомирі 17:53 Як держава планує залучити фахівців з інвалідністю до ринку праці? 17:50 Чи загрожує Житомирщині підтоплення? Розповідають гідрологи 17:00 єЧерга для автобусів: на пунктах пропуску з Молдовою кожен автобус зможе обрати час перетину кордону 16:40 Якщо про депутатів, то тут – дисципліна, а якщо про громадськість, то тут… 16:20 У Станишівській громаді зупинили нетверезу водійку: вона запропонувала патрульним хабар 10 тисяч photo_camera 16:17 Не поширюйте фейки: відео нібито з Житомира, як військовий "закопує" ухилянта - російська пропаганда 16:07 У Попільні в гаражі виявлено арсенал зброї: власника підозрюють у резонансному вбивсті чоловіка в Житомирі photo_camera 16:00 У Львові відбувся підсумковий форум «LED Push: Підтримка місцевих економік» 15:40 Житомир попрощався із Захисником Денисом Пекарським 15:20 Вночі у Житомирі зупинили п'яного водія, в салоні авто знайшлися наркотики 15:01 23 випадки захворювання на кір зафіксовано в Україні з початку 2024 року 14:40 Рятувальники ліквідували пожежу в адмінбудівлі приватного підприємства в Житомирі
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up