Депутати обласної ради надали дозвіл на користування надрами низці підприємств

Депутати обласної ради надали дозвіл на користування надрами низці підприємств

Справжнісінькі баталії розгорілися навколо земельних питань. Хтось отримав відмову, а комусь було надано у користування тисячі гектарів землі.

У четвер, 26 липня, на черговій сесії обласної ради депутати розглянули ряд земельних питань. Зокрема, погодження звернень Державної служби геології та надр України щодо надання спецальних дозволів на користування надрами.

Відтак, вкотре відмову у погодженні спеціального дозволу на користуванні надрами отримало АТ «Кварцсамоцвіти».  Дане підприємство хоче отримати дозвіл з метою геологічного вивчення, у тому числі дослідно-промислової розробки п’єзокварцу, кварцу, берилію та топазу Вишняківської і Дворищенської ділянок Південної та Центральної частини Волинського родовища на площу 1359,0 га, що у Хорошівському районі.

Крім того, депутати обласної ради відмовили у погодженні продажу на аукціоні спеціального дозволу на користування надрами двох ділянок в Житомирській області: «Бараші» площею 311,9 та «Вікторівка» - 94,0 га. Обидві ділянки знаходяться на «бурштиновій землі» в Ємільчинському районі.

Відео дня

А от бурхливі суперечки розгорілися серед депутатів під час розгляду питання щодо надання спеціального дозволу на користування надрами ТОВ «Фірма «Лис». Це приватне підприємство зареєстроване у Бердичеві та має незначний статутний капітал. Депутатів вразила площа земельної ділянки, яка складає майже 2,5 тисячі гектарів.

«Хочу довести до відома, я не голосуватиму за це питання. На сьогодні ця компанія хоче взяти близько 2,4 тис. га землі. Як генеральний директор ДК «Укррторф» проінформую, що державні підприємства працюють на 900 га по Україні та видобувають близько 500 тис. тонн торфу. Якщо віддати їм цю площу, то вони зможуть працювати близько 150-ти років. Ми говоримо про конкуренцію, про те, що є комунальні підприємства. Ми за те, щоб була здорова конкуренція. І моя позиція дуже проста, давайте надаватимемо по 300 га, максимум – 500 га. Хай покажуть спочатку, як вони можуть працювати», - зауважив Андрій Озерчук.

У коментарі журналістам голова Житомирської ОДА Ігор Гундич пояснив, що ділянку, яку отримає підприємство, насправді значно менша.

«Територія родовища майже 2,5 тисячі гектарів, але із цієї площі 1,5 тисячі  - це фактично заказник місцевого значення. Тобто, мова йде про те, що на цій території-заказнику ніхто працювати не може і не буде. І коли дана фірма, що отримала ліцензію, розроблятиме проект відведення земельної ділянки, то це буде площа десь до 1 тисячі гектарів, на якій вона вже видобуватиме торф», - сказав Ігор Гундич.

Крім того, губернатор додав, що незважаючи на малий статутний капітал даного підприємства. у приватного бізнесу все одно можливостей більше. Тому їм потрібно давати можливість розвиватися.

«Я чітко розумію, що сьогодні «Укрторф» і «Житомирторф» не спроможний на те, щоб залучити інвестицій в 2,5 млн євро для того, щоб розробляти такі родовища. Тому, я думаю, що сьогодні логічно створювати конкуренцію  і не є догмою, що торф повинні видобувати лише державні підприємства. Я вважаю, що це ринок, і видобувати мають право всі. У кого виходитиме краще, покаже час. Скажу відверто, я не прихильник комунальної або державної форми власності. Я вважаю, що найкраще працює приватний бізнес. І думаю, з часом ми це побачимо», - сказав голова Житомирської ОДА.

Зрештою, попри суперечки та дискусії, рішення про надання дозволу на видобуток торфу ТОВ «Фірма» «Лис» було прийнято. «За» проголосували 43 депутати, «проти» - 5, «не голосували» - 10.

Алла Герман.


 

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
16:51 У Попільні під колесами потяга загинула 33-річна жінка 16:21 У Житомирі вшанували пам’ять жертв Чорнобиля до 38-х роковин Чорнобильської катастрофи photo_camera 16:00 СБУ і Нацполіція затримали «чорних зброярів», які намагались продати криміналітету трофейні гранатомети та вибухівку photo_camera 15:39 Вихідні принесуть в Україну суху і теплу погоду Від читача 14:27 «Від традицій до сучасності». У Житомирі проведуть великодній майстерклас із розпису писанок 15:20 Житель Андрушівської ТГ «заробляв», користуючись підробленим посвідченням водія 15:00 25 квітня рятувальники відкачали близько 400 кубів води з домогосподарств області photo_camera 14:41 У Бердичеві підприємиця організувала підпільний бізнес з продажу цигарок: комерсантці повідомили про підозру photo_camera 14:39 Видатки бюджету області за 3 місяці склали 3,8 мільярда гривень 14:00 На Житомирщині затримали керівника благодійного фонду, який торгував автомобілями, ввезеними для ЗСУ photo_camera 13:00 Житомир в Instagram: погодний калейдоскоп 12:39 Житомир та Гауда мають намір стати партнерами photo_camera 12:19 Застрелив дружину з ревнощів – жителя Бердичівського району ув’язнили на 7 років і 6 місяців 12:02 Радомишльська громада розповіла колегам як налагоджувати міжнародну співпрацю 11:43 У Житомирському районі знайшли схрон з боєприпасами, в Чуднівському – рушницю та самопал photo_camera 11:20 Розмір шкоди, нанесеної довкіллю КП «Автотранспортне підприємство 0628», яке обслуговує міське сміттєзвалище, становить майже 840 тис. грн 11:00 В Оліївській громаді - ДТП з трьома травмованими, серед яких 12-річна дитина 10:41 Поліція розшукує 77-річного жителя Овруччини 10:20 На клумбах Житомира цьогоріч планують висадити понад 80 тисяч квітів photo_camera 10:00 До 4-х років позбавлення волі з іспитовим строком засудили матір, яка покусала власну дитину
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up