«Багатоповерхові пристрасті»: мешканці Гоголівської вигнали голову ОСББ, якого запідозрили в шахрайстві

«Багатоповерхові пристрасті»: мешканці Гоголівської вигнали голову ОСББ, якого запідозрили в шахрайстві

До редакції газети «20 хвилин» звернулися мешканці ОСББ «На Гоголівській 94-96», де протягом року головувала людина, яка, на думку мешканців, не мала на це жодного права й користувалася посадою задля власного збагачення.

 

Усе почалося в червні 2016 року, коли співвласники двох будинків на Гоголівській вирішили створити ОСББ. Головою об’єднання обрали Сергія Ковеня. Вже пізніше з’ясувалося, що Ковень не має права обіймати цю посаду, оскільки не є співвласником будинків. Для підтвердження цього мешканці будинку у вересні минулого року подали заяву до міської ради з питанням, чи може стороння особа увійти до складу правління ОСББ та бути його головою.

У відповідь житомиряни отримали офіційний лист у якому вказано, що сторонні особи не можуть брати участь у загальних зборах і бути обраними до складу правління ОСББ і ревізійної комісії. Однак якимось чином Сергій Ковень таки обійняв посаду голови об’єднання.

Окрім не зовсім зрозумілого механізму обрання на посаду, обурило мешканців ОСББ «На Гоголівській 94-96» і те, що з моменту створення об’єднання Ковень  зберігав у себе печатку ОСББ та всі документи.

Відео дня

«На офіційні запити з приводу надання документів стосовно підтвердження його повноважень, створення та діяльності ОСББ “На Гоголівській 94-96” Ковень просто не реагує. Після того, як мешканці подали заяву до міської ради, він вивів з правління двох співвласників ОСББ “На Гоголівській 94-96” шляхом розповсюдження завідомо неправдивої інформації та шляхом маніпулювання необізнаністю мешканців і їх залякуванням, у результаті чого отримав повний контроль над будинком», – розповідає мешканець Гоголівської, 94 Олександр.

Як наслідок усіх інтриг і перипетій, у квітні цього року відбулися збори співвласників багатоквартирних будинків «На Гоголівській 94-96», на яких мешканці висловили недовіру керівництву ОСББ, відкликали правління та ревізійну комісію ОСББ і обрали новий склад правління. Після цього ще протягом деякого часу нове керівництво ОСББ наполегливо вимагали у екс-голови Ковеня печатку й документи на об’єднання, і лише не так давно змогли їх отримати. Тут варто відзначити, що мешканці зазначеного ОСББ неодноразово зверталися із заявами до правоохоронних органів, звинувачуючи Ковеня у вчиненні кримінального правопорушення за ч. 1 ст. 190 (Шахрайство) та статті 357 КК України (Викрадення, привласнення, вимагання документів, штампів, печаток, заволодіння ними шляхом шахрайства чи зловживання службовим становищем або їх пошкодження). Однак жодної реакції скаржники так і не дочекалися.

На думку житомирянина Олександра, який звернувся до редакції, екс-голова ОСББ Сергій Ковень свідомо обдурив мешканців будинків по вулиці Гоголівська 94-96 з метою отримання контролю над вищевказаними будинками.

«Особисто мені стало відомо, що Ковень на сьогоднішній момент значиться керівником кількох ОСББ Житомира і може в них усіх отримувати заробітну плату, розпоряджатися коштами ОСББ до 50 тисяч гривень без погодження мешканців будинку, а також укладати договори з підрядниками на капітальний ремонт за програмою фінансування новостворених ОСББ бюджетом міста , – розповідає Олександр. – Також стало відомо, що він є колишнім начальником ЖЕКу № 10 і на підставі заяви колишньої виконуючої обов’язки міського голови Любові Цимбалюк проти нього було порушено кримінальну справу про незаконне відчуження чотирикімнатної квартири, яка перебувала у власності ЖЕКу № 10. Також мені стало відомо, що мешканці будинків ОСББ “Теплий Стан“ Житомира, в якому Сергій Ковень був керівником, неодноразово подавали до суду на нього і 7 листопада 2016 року подали заяву в поліцію щодо нових порушень. Судячи з усього, Ковень діє за напрацьованою схемою для власного збагачення», – припускає житомирянин.

Ми зв’язалися з Сергієм Ковенем, щоб він сам прокоментував ситуацію.

«На сьогоднішній день я не являюся головою ОСББ на “Гоголівській 94-96” уже більше чотирьох місяців. Питання?» - повідомив пан Ковень у відповідь на питання щодо претензій до нього у мешканців ОСББ «На Гоголівській 94-96». На питання, чи правда, що він не повертав мешканцям печатку й документи на ОСББ, Сергій Семенович поділився афоризмом:

«Говорять, в Москві кур доять. Це правда? Отака моя відповідь. У мене є офіційний підпис нового голови про отримання документів. Крім того, була проведена перевірка поліцією Житомира цього питання. Двічі вони скаржились. Порушень не виявлено».

До речі, інформація про те, що Сергій Семенович Ковень дійсно є головою кількох ОСББ Житомира підтвердилася – в електронному ЄДР юридичних осіб ми з’ясували, що особа з таким ім’ям, прізвищем і по батькові очолює 7 ОСББ міста: «Крошенська-20», «Виставка-110», «Заводська-15», «Гоголівська-9», «Залізничник», «Автомобіліст-59» і «Теплий стан». Однак тут же, на сайті, наголошують: «Зверніть увагу, що не обов’язково це одна і та ж фізична особа, це можуть бути різні фізичні особи, у яких збігається ПІБ», тому категорично стверджувати не будемо.

Однак не лише ця інформація викликала нашу цікавість. Ознайомившись з банківськими виписками рахунку ОСББ «На Гоголівській 94-96» за період серпень 2016-травень 2017 ми виявили, що деякі платежі виглядають дещо дивними. Зокрема, категорії витрат «купівля товару» без вказування будь-яких відомостей – ані який товар, ані кому перераховували. Таким чином з рахунків просто списували кошти в розмірах 4 800 грн, 3 400 грн, 13 000 грн та інші немаленькі суми. Ще одною «цікавинкою» стали платежі ПП «Кардокс». Як призначення платежу вказувалися або «виконання робіт», або «за друковану поліграфію та канцтовари», або й геть нічого не вказувалося. Причому, суми виплат приватному підприємству варіюються від 510 гривень до понад 35 тисяч. І все б нічого, якби не той факт, що дане ПП «Кардокс» належить сину екс-голови ОСББ Сергія Ковеня.

У відповідь на питання, як так сталося, що гроші виплачували підприємству, яке належить близькому родичу, пан Ковень щиро здивувався:

«А що тут неправильно? Що тут незаконно? У банківських виписках що, документи показують? Документи в бухгалтерії».

А й дійсно, що тут неправильно? Все в сім’ю.

Нині ОСББ «На Гоголівській 94-96» очолює інша людина, до якої у мешканців, судячи з усього, претензій немає. Визначати, хто в цій ситуації правий, а хто винен – не в нашій компетенції, а цю історію ми розповіли радше для того, щоб наступного разу ви пильніше стежили за тим, кому довіряєте гроші й на кого покладаєте обов’язки. І стосуватися це може будь-чого, не обов’язково ОСББ.

Дмитро Соколов

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі (3)
  • Ігор Ханенко

    В законі про ОСББ не ма вимоги що члени правління мають бути співвласниками. В законі є вимога що ревізійна комісія має складатися з співвлавників.Тому автори статі допустили юр. помилкі і тому зробили неправильні висновки.
  • Юрген Грааф

    Ковень-єдиний з усіх відомих мені голів ОСББ Спеціаліст,Фахівець з великої літери.Не варто вкривати брудом таку людину.Знаю його по ліквідації проблем з теплопостачанням в будинку Гоголівська,9,я працюю в КП ЖТКЕ і був приємно здивований рівнем його знань і вмінь.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
18:36 Затримали підозрюваного у вбивстві чоловіка на Польовій 17:51 Центр протидії дезінформації оприлюднив список TikTok-каналів поширення ворожої пропаганди 17:27 Увага! Ускладнення погодних умов - вітер 15-20 м/с 17:00 У 2023 році українці щодня програвали в онлайн-казино близько 400 млн грн, — дані НБУ Від читача 15:28 У Житомирі гештальт-терапевтка та волонтерка Ксенія Лавріна проведе тренінг про те, як спілкуватися з військовими 16:56 На майданчику офіційного медіацентру Житомирської ОВА відбувся брифінг щодо проміжних підсумків діяльності робочої групи “Прозорість та підзвітність” 16:40 Все про пандемічний грип: діагностика, профілактика 16:23 11 підліткових клубів Житомира змінили свої назви photo_camera 16:00 У цьому році ремонт доріг на Романівщині розпочнуть у червні. Тоді ж – і завершать! 15:38 Чи буде відкритий постійно Ботанічний сад у Житомирі та хто його фінансує photo_camera 15:20 Ув’язнення загрожує директору комунального підприємства за угоду на постачання електроенергії, що завдала збитків на близько 700 тисяч гривень 15:00 На проходження НМТ у Житомирській області за два тижні зареєструвалося 6 649 кабінетів здобувачів освіти 14:41 З 1 квітня збільшиться розмір компенсаційних виплат роботодавцям, - Держслужба зайнятості 14:20 На Бердичівщині через необережність під час паління згоріла оселя - господар загинув 14:01 Прокуратура повернула Ружинській громаді з приватної власності греблю вартістю понад 800 тисяч гривень 12:40 ДТП з мотоциклом на Олевщині: дві жінки в реанімації, травмований і нетверезий керманич photo_camera 12:21 На вимогу Екоінспекції в Житомирі впорядковано територію на схилі річки Лісна біля Сосновського мосту 12:00 Чемпіони України з футзалу U-15 (2009 р.н.) photo_camera 11:40 Як отримати "Пакунок малюка" 11:19 У Житомирі відкрили Почесне Консульство Естонії. ВІДЕО play_circle_filled
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up