В Україні  схвалено новий закон «Про повну загальну середню освіту»: на що варто сподіватися  батькам, вчителям та учням

В Україні  схвалено новий закон «Про повну загальну середню освіту»: на що варто сподіватися  батькам, вчителям та учням

Затверджений Верховною Радою нормативний документ скасовує конкурс під час відбору дітей до початкової школи і дозволяє учням обирати індивідуальну освітню траєкторію навчання.

На учнів чекатимуть уроки тривалістю в 35 хвилин та індивідуальний графік навчання

Отож, почнімо з того, що з 2020 року у Міністерстві освіти України заявили, що ті дітки, які цієї осені планують піти навчатися в 1 клас державних загальноосвітніх шкіл України, мають бути зарахованими до лав учнів обраної школи без будь-яких попередніх конкурсів. До речі, відтепер змінилася тривалість уроків: у першому класі урок проводитиметься до 35 хвилин, у 2– 4 класах – 40 хвилин, а з 5 класу вже повноцінних 45 хвилин. 

Окрім того, шкільне  навчання в Україні здійснюватиметься за системою «індивідуальної освітньої траєкторії». Але поки дане нововедення торкнеться лише учнів старших класів. Це означає, що учні матимуть право на вибір тих предметів, які їм цікаво вивчати. Для того, щоб реалізація цих планів змогла пройти успішно, для початку перелік обраних предметів потрібно буде узгодити з батьками дитини та вищим керівництвом школи. Але навіть якщо школяр і отримає позитивну відповідь з цього приводу, все одно має проходити атестацію своїх знань раз на місяць задля підтвердження рівня своїх навичок.

Зауважимо, що відповідно до нового Закону «Про освіту», абсолютно всі учні матимуть можливість отримувати індивідуальні та групові консультації на базі школи, що фінансуватимуться за рахунок держави. 

Відео дня

Зміни для вчителів

По-перше, для освітян є хороша новина: рівень їх щомісячної зарплати значно зросте. А вплине на це можливість отримання додаткових грошей за відвідування закладів підвищення кваліфікації вчителів: не лише державних курсів, а й інших тренінгів. Фінансування цієї складової відбуватиметься за рахунок державного та місцевого бюджетів. 

По-друге, не забув  уряд приділити увагу і молодим випускникам ВНЗ, котрі здобули педагогічний фах у закладах 4 рівня акредитації. Спеціально для них  в українських школах запровадиться педагогічна інтернатура. З цього виходить, що в перший рік роботи молодий вчитель матиме досвідченого наставника, який його консультуватиме молодого працівника, котрий отримуватиме за інтерна надбавку у 20% до своєї зарплати.

Батьки можуть спати спокійно!

У зв`язку із запровадженням реєстру педофілів в Україні відтепер усі кандидати на вчительські посади суворо перевірятимуться на наявність судимості за вчинення статевих злочинів проти малолітного. І якщо вона виявиться – людину не допустять до роботи з дітьми. Також, якщо дитина має певні порушення зі здоров`ям, вона матиме право на супровід батьків під час здійснення навчального процесу.

Діти навчатимуться тією мовою, яку оберуть батьки

Нагадаємо, що чинне законодавство закріплює норму, за якою освіта в Україні здобувається державною мовою. Але зауваживши на те, що у нас проживає багато різних національних меншин, МОН надало  можливість здобувати освіту рідною мовою їх громади.

«Перш за все, це стосуються тих народів, які не мають держави, але хотіли б, щоб підтримувалась їхня мова. Це, насамперед, кримські татари. Нікому наразі, крім України, їх захистити. Тому вони отримали право за бажанням навчатися повністю мовою корінного народу з 1 по 12 клас. Поряд з ґрунтовним вивченням державної мови», – пояснює член громадської організації, експертка в світній сфері України  Інна Коберник.

Школи отримують фінансову автономію

Тепер школи матимуть більше можливостей для шкіл у використанні власних коштів. У них з`являється автономія в раціональному використанні шкільних грошей: встановлення доплат, надбавок, виплати матеріальної допомоги та премій працівникам визначатиме вище керівництво українських шкіл.

Ірина Хоцька

Коментарі (4)
  • Валик Карпов

    Девочки в центре явно зикуют....
  • Таня Нищук

    Чули дзвін...... та не знали, де він(((((
  • Татьяна Санникова

    Это как понять-обучение на языке своего народа,в частности крымско-татарского???
  • Алина Гудз

    А як же територіальний принцип набору дітей? Він скасований,чи просто за нього не згадали?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
16:51 У Попільні під колесами потяга загинула 33-річна жінка 16:21 У Житомирі вшанували пам’ять жертв Чорнобиля до 38-х роковин Чорнобильської катастрофи photo_camera 16:00 СБУ і Нацполіція затримали «чорних зброярів», які намагались продати криміналітету трофейні гранатомети та вибухівку photo_camera 15:39 Вихідні принесуть в Україну суху і теплу погоду Від читача 14:27 «Від традицій до сучасності». У Житомирі проведуть великодній майстерклас із розпису писанок 15:20 Житель Андрушівської ТГ «заробляв», користуючись підробленим посвідченням водія 15:00 25 квітня рятувальники відкачали близько 400 кубів води з домогосподарств області photo_camera 14:41 У Бердичеві підприємиця організувала підпільний бізнес з продажу цигарок: комерсантці повідомили про підозру photo_camera 14:39 Видатки бюджету області за 3 місяці склали 3,8 мільярда гривень 14:00 На Житомирщині затримали керівника благодійного фонду, який торгував автомобілями, ввезеними для ЗСУ photo_camera 13:00 Житомир в Instagram: погодний калейдоскоп 12:39 Житомир та Гауда мають намір стати партнерами photo_camera 12:19 Застрелив дружину з ревнощів – жителя Бердичівського району ув’язнили на 7 років і 6 місяців 12:02 Радомишльська громада розповіла колегам як налагоджувати міжнародну співпрацю 11:43 У Житомирському районі знайшли схрон з боєприпасами, в Чуднівському – рушницю та самопал photo_camera 11:20 Розмір шкоди, нанесеної довкіллю КП «Автотранспортне підприємство 0628», яке обслуговує міське сміттєзвалище, становить майже 840 тис. грн 11:00 В Оліївській громаді - ДТП з трьома травмованими, серед яких 12-річна дитина 10:41 Поліція розшукує 77-річного жителя Овруччини 10:20 На клумбах Житомира цьогоріч планують висадити понад 80 тисяч квітів photo_camera 10:00 До 4-х років позбавлення волі з іспитовим строком засудили матір, яка покусала власну дитину
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up