Перше вересня: без скандалу таки не обійшлося!

Перше вересня: без скандалу таки не обійшлося!

Перше вересня традиційно вважається не лише святом для школярів та студентів, які  вирушають у черговий «похід» за знаннями. Це початок осені, пора збирання врожаїв не лише на ланах та нивах, але й у ширшому розумінні. По суті, життя країни оживає після літніх відпусток та відпочинку,  якими б умовними сьогодні  вони нам не здавалися.

 

Звісно, влада прагнула продемонструвати свою, якомога більшу турботу про дітей, про освітян, використовуючи святкові «лінійки» та «дзвоники» для озвучування та демонстрації всіляких успіхів. Вони, звичайно, присутні, адже саме на школу та освіту із бюджетів усіх рівнів щороку витрачаються великі суми коштів. Щоправда, без гіркого осаду і так, щоб без скандалів, цьогорічний «першовересень» на Житомирщині не пройшов.

Корчацька «реформа», чи наруга над людьми?

Найбільш резонансною подією, яка вже сколихнула інформаційний простір не лише Житомирщини, стала історія навколо початку нового навчального року у селі Корчак Житомирського району. Ще 12 квітня 2017-го року сесія Тетерівської сільської ради ухвалила рішення про закриття школи у Корчаку. Керівники новоутвореної Тетерівської громади розпочали освітянську реформу із закриття школи, у якій навчалося трохи більше сорока дітей. Цілком можливо, що утримувати таку школу у її колишньому «форматі» було недоцільно із міркувань ефективного витрачання коштів. Проте громади кількох сіл, які споряджали дітей до Корчацької школи, висловили свою незгоду із варіантом реформування через цілковите закриття. Тим паче, що раніше керівники Тетерівської громади висловлювали цілком серйозні наміри передати шкільне приміщення для потреб католицького колегіуму. Тому люди не вірили, що влада  вирішила закрити школу у Корчаку виключно із міркувань економії коштів і висловили своє бачення вирішення шкільної ситуації у селі, яке невпинно розвивається і щороку зростає новозбудованими оселями. Але влада вирішила по-своєму і вище згадана квітнева сесія Тетерівської сільради «поставила крапку» у питанні закриття школи у Корчаку. Проте громада думала інакше і одразу ж після завершення сесії висловила свій рішучий протест. Люди просто перекрили рух транспорту у напрямку Чуднова - Баранівки і тим самим показали серйозність своїх намірів. Потім була заява до суду, який невдовзі призупинив дію рішення сесії Тетерівської сільради. Чергове судове засідання у справі Корчацької школи має відбутися 18 вересня 2017 року, а до того часу школа мала працювати.

І тут розпочалися дива та сенсації. По - перше, всупереч рішенню суду керівники відділу освіти Тетерівської громади вилучили особові справи учнів Корчацької школи. Напередодні 1 вересня 2017 року у селах Корчак та Катеринівка були розвішені оголошення про підвіз дітей до Денишівської школи. Тобто, чиновники із Тетерівки давали зрозуміти людям, що дітей треба направляти до інших навчальних закладів. Але люди, загартовані кількамісячним шкільним протистоянням із владою, не відправили дітей до інших шкіл. Першого вересня 2017 року свято відбулося у Корчацькій школі. До школи прийшли педагоги, батьки і представники влади. Заступник голови Житомирської районної ради Олег Білецький привітав зі святом не лише школярів, а ще більше батьківську та вчительську громаду. Причому, із наголосом на тому, що не влада, а саме громада має найбільшу вагу у вирішенні найважливіших проблем села. А чиновники Тетерівської сільради висловлювалися дуже дивно. Виходило так: свято відсвяткували у рідній школі, а далі – побачимо. Керівник відділу освіти Тетерівської громади Віктор Весельський (який 1 вересня назвав себе виконуючим обов’язки директора Корчацької школи?) пообіцяв, що з понеділка (4 вересня) заняття розпочнуться у звичному режимі. Але вже у понеділок у Корчацькій школі провели лише один урок і дітей відправили додому. У вівторок ситуація ще більше загострилася, бо дітей взагалі не допускали до уроків, посилаючись на те, що вони… не узгодили індивідуального графіку проведення занять. Тепер керувала школою інший директор – Ольга Ярошовець, яка  викликала працівників поліції для відбору пояснень у батьків щодо їх небажання відправляти дітей до інших шкіл. Поліція змушена була реагувати і на звернення батьків із Корчака, які скаржилися на справжній «безпредєл», що розпочався у Корчацькій школі. Загалом, у Корчаку новий навчальний рік ознаменований грандіозним скандалом, який може знеславити Житомирщину на усю країну. І не допоможуть владі ані медіатеки від благодійного фонду Марини Порошенко, ані подарунки від губернатора Ігоря Гундича та голови облради Володимира Ширми.

Відео дня

У Бердичівському медколеджі тепер «править бал» аж цілий полковник

Варто зауважити, що голова Житомирської облради Володимир Ширма може стати учасником не менш скандальної історії, яка розгортається у Бердичеві. Як відомо, 6 квітня 2017 року обласна рада звільнила директора Бердичівського медичного коледжу Володимира Клименюка.  Без  будь-яких причин та підстав, бо вже за місяць,  у червні 2017-го, суд поновив В.П. Клименюка на посаді директора медичного коледжу. Більше того, до обласної ради із того часу надійшло аж три (!) подання щодо необхідності виконання судового рішення стосовно поновлення Володимира Клименюка на роботі. Але керівництво Житомирської обласної ради робить вигляд, ніби нічого важливого не сталося і поновлювати директора Бердичівського медичного коледжу не збирається. Більше того, чи не вперше в історії вітчизняного місцевого самоврядування, у Житомирі під час сесії Житомирської обласної ради на голосування винесене питання про підтримку (чи не підтримку) депутатами рішення суду(!). Варто сказати, що за таких умов своє слово у сесійній залі мали б сказати представники прокуратури. Адже у залі відбувалась очевидна наруга над законом. Проте голосу прокурора у залі Житомирської обласної ради вже давно ніхто не чує, а депутати фактично проігнорували голосування у заздалегідь абсурдній ситуації.

У той же час, поки звільнений директор Бердичівського медичного коледжу відстоював свої права у судах, у стінах самого Бердичівського медичного коледжу відбувалися дивні події. Поспіхом знайдена у квітні 2017 року викладач Житомирського інституту медсестринства Валентина Копетчук не змогла затриматись на посаді директора Бердичівського медичного коледжу більше двох тижнів. Вже у травні керівництво Житомирської обласної ради (також у «пожежному порядку») знаходить ще одного кандидата на посаду директора Бердичівського коледжу. Тепер медичний коледж очолив В’ячеслав Шевченко – підполковник міліції і колишній працівник пенітенціарної системи у Житомирі. Звісно, у пана Шевченка немає й натяку на педагогічну освіту, але про це у кабінетах Житомирської обласної ради ніхто не думав. Дуже схоже на те, що керівництво області хотіло знайти для Бердичівського медичного  коледжу так званого «кризового менеджера», який зміг би «вправити мізки» колективу, що горою стояв за свого колишнього керівника. І попри те, що губернатор Житомирщини Ігор Гундич у розмові із представниками педколективу Бердичівського  медколеджу пообіцяв «нікого не звільняти та не вчиняти репресій», «пенітенціарний полковник» таки не втримався від хвилі звільнення  групи працівників та педагогів. Навіть голова студентської профспілки потрапила під хвилю звільнення. І сталося це якраз напередодні нового навчального року, коли людям вже нема куди йти і шукати викладацької роботи, бо ж, відомо, що усі кадрові питання у навчальних закладах вирішуються набагато раніше. Варто зауважити, що колишній міліціонер вирішив, що медичним навчальним закладом самотужки керувати складно, а тому знайшов собі підмогу в особі Наталії Педоренко. Вона прибула до Бердичева із Вінниці  і одразу посіла новостворену під себе посаду 1-го «зама» директора коледжу. Тому, що пані Наталія раніше працювала спеціалістом у аграрному вузі, а ще раніше – у школі для дітей із вадами розвитку, у Житомирській обласній раді не здивувались. Для них головне – Володимира Клименюка звільнено, а далі – як буде, так і буде. А те, що навчальний заклад, який мав достатньо потужні рейтинги навіть у всеукраїнських масштабах, «валиться» прямо на очах, нікого особливо не цікавить. Звісно, є надія, що судове рішення щодо поновлення Володимира Клименюка на посаді директора коледжу, зрештою буде виконане, адже не може Житомирська обласна рада і її керівники довго і вперто ігнорувати вимоги закону. Втім, хіба після того, що сталося, чомусь можна дивуватися?

Микола Корзун

 

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
16:51 У Попільні під колесами потяга загинула 33-річна жінка 16:21 У Житомирі вшанували пам’ять жертв Чорнобиля до 38-х роковин Чорнобильської катастрофи photo_camera 16:00 СБУ і Нацполіція затримали «чорних зброярів», які намагались продати криміналітету трофейні гранатомети та вибухівку photo_camera 15:39 Вихідні принесуть в Україну суху і теплу погоду Від читача 14:27 «Від традицій до сучасності». У Житомирі проведуть великодній майстерклас із розпису писанок 15:20 Житель Андрушівської ТГ «заробляв», користуючись підробленим посвідченням водія 15:00 25 квітня рятувальники відкачали близько 400 кубів води з домогосподарств області photo_camera 14:41 У Бердичеві підприємиця організувала підпільний бізнес з продажу цигарок: комерсантці повідомили про підозру photo_camera 14:39 Видатки бюджету області за 3 місяці склали 3,8 мільярда гривень 14:00 На Житомирщині затримали керівника благодійного фонду, який торгував автомобілями, ввезеними для ЗСУ photo_camera 13:00 Житомир в Instagram: погодний калейдоскоп 12:39 Житомир та Гауда мають намір стати партнерами photo_camera 12:19 Застрелив дружину з ревнощів – жителя Бердичівського району ув’язнили на 7 років і 6 місяців 12:02 Радомишльська громада розповіла колегам як налагоджувати міжнародну співпрацю 11:43 У Житомирському районі знайшли схрон з боєприпасами, в Чуднівському – рушницю та самопал photo_camera 11:20 Розмір шкоди, нанесеної довкіллю КП «Автотранспортне підприємство 0628», яке обслуговує міське сміттєзвалище, становить майже 840 тис. грн 11:00 В Оліївській громаді - ДТП з трьома травмованими, серед яких 12-річна дитина 10:41 Поліція розшукує 77-річного жителя Овруччини 10:20 На клумбах Житомира цьогоріч планують висадити понад 80 тисяч квітів photo_camera 10:00 До 4-х років позбавлення волі з іспитовим строком засудили матір, яка покусала власну дитину
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up